Dulceata de pere este una dintre cele mai apreciate tipuri de dulceata, iar daca alegi sa o aromatizezi cu scortisoara sau vanilie, ai obtinut un produs sofisticat.
Foto: 200birdies.files.wordpress.com
Timp de preparare
120 minute
Dificultate
Medie
Ingrediente
1,2 kg pere (e nevoie de peste un kilogram de pere, deoarece se mai pierde la curatat)
1 kg zahar
zeama de la o jumatate de lamaie
1 esenta vanilie
200 ml apa
Mod de preparare
Curata perele de coaja, cat mai subtire, apoi taie-le in jumatate si scoate partea alba care e mai lemnoasa.
Taie perele cubulete, pune zaharul peste fructe si amesteca bine.
Pune fructele cu zahar in cratita in care vor fierbe, toarna apa peste acestea, esenta si sucul de lamaie.
Lasa dulceata la fiert aproximativ 1 h si 30 de minute, dar ai grija sa spumezi foarte des.
Dupa trecerea acestui timp, fa proba de consistenta: pune o lingura de dulceata pe o farfurioara si las-o sa se raceasca. Daca se incheaga, inseamna ca dulceata este gata.
Intre timp, sterilizeaza borcanele la cuptor, apoi toarna dulceata fierbinte in borcane.
Sigileaza borcanele foarte bine, apoi intoarce-le cu capul in jos si lasa-le la racit intre paturi, circa 48 de ore.
Serveste dulceata cu paine si unt sau in diferite prajituri.
Tipul bucatariei
Internationala