10 nutrienti esentiali de care are nevoie orice copil

| | Actualizat: 2012-01-23 10:24:32

Alimentatia copiilor trebuie sa fie nu numai sanatoasa, ci si echilibrata. Prin echilibru alimentar trebuie sa intelegi ca mancarea pe durata unei zile trebuie sa cuprinda vitamine, minerale si nutrienti esentiali cresterii.

Calciul

Calciul este esential in dezvoltarea oaselor si dintilor copiilor, promoveaza sanatatea nervilor si a musculaturii. Favorizeaza coagularea sangelui si ajuta la transformarea alimentelor in energie. Lactatele sunt principala sursa de calciu la copii.

Acizi grasi esentiali

Ajuta la reglarea sistemului nervos central si intareste sistemul cardiovascular. Ei protejeaza copilul de infectii si boli intarind sistemul imunitar. In digestie ajuta organismul sa absoarba nutrientii. Vederea si creierul copilului au de beneficiat de pe urma acizilor grasi esentiali. Ouale, semintele si pestele gras sunt surse importante de acizi grasi esentiali in alimentatia micutului tau.

Fier

Fierul este un mineral esential in producerea de hemoglobina. De asemenea, ajuta la transportul oxigenului in sange si la depunerea lui in straturile musculare. Lipsa de fier in organism determina la copii anemia care are un impact in starea generala a copilului. Legumele, fructele si carnea sunt surse importante de fier pentru cei mici. Si cerealele si fructele uscate contin fier.

Vitamina A

Vitamina A joaca un rol esential in cresterea oaselor si in imbunatatirea vederii. Ajuta la intarirea sistemului imunitar, protejand copilul de infectii. Ea isi aduce contributia si in dezvoltarea celulelor sanatoase si a tesuturilor din organism, inclusiv a parului, unghiilor si pielii.

Vitamina C

Ajuta la formarea si regenerarea celulelor rosii ale sangelui, precum si la cele ale oaselor si tesuturilor. Intareste vasele de sange si ajuta la sanatatea gingiilor. Contribuie la vindecarea mai rapida a diverselor rani si ajuta la abosrbtia fierului in organism.

Zinc

Zincul este unul dintre cele mai importante minerale in cresterea si dezvoltarea copiilor. Mai mult de 70 de enzime din organism depind de zinc pentru a-si putea indeplini rolul in organism. Printre cele mai importante surse alimentare de zinc sunt lactatele, cerealele si legumele boabe.

Potasiu

Potasiul asociat cu sodiul ajuta la mentinerea unui echilibru al apei in organism, care ajuta la echilibrarea tensiunii arteriale. Ajuta la functionarea muschilor si echilibreaza bataile inimii, iar in timp ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi si a osteoporozei. Fructele si legumele proaspete, dar si laptele, carnea sau cerealele reprezinta surse importante de potasiu.

Magneziu

Magneziul mentine oasele puternice si echilibreaza bataile inimii. Ajuta la fortificarea sistemului imunitar si ajuta la mentinerea sanatatii muschilor si a sistemului nervos. Nucile si legumele sunt unele dintre cele mai bogate surse de magneziu.

Vitamina E

Limiteaza efectul radicalilor liberi in organism care afecteaza celulele organismului. Este esential in imunitate si in procesele metabolice. Vitamina E se gaseste intr-o varietate de alimente ca fructe, legume, nuci si seminte.

Vitamina D

Vitamina D joaca un rol esential pentru calciu, pentru ca ajuta la absorbtia si depunerea lui acolo unde trebuie – pe oase si in dantura. Functioneaza si ca hormon cu rol esential in sistemul imunitar, in productia de insulina si ajuta la regenerarea celulara. Lactatele, ouale si somonul reprezinta surse esentiale de vitamina D.

Citeste si despre