Efecte adverse frecvente ale antibioticelor la copii, prevenire si tratament

| | Actualizat: 2024-10-19 00:57:30

Antibioticele sunt unele dintre medicamentele asupra carora exista cele mai multe precautii atunci cand sunt administrate copiilor. Exista afectiuni medicale care necesita prscrierea lor, iar efectele adverse nu intarzie sa apara. Afla care sunt cele mai frecvente reactii la antibiotice in randul copiilor si cum le tratezi!

Diareea

Diareea este una dintre cele mai frecvente reactii la administrarea de antibiotice. Acestea sunt prescrise pentru a distruge diverse bacterii, insa uneori ataca si bacteriile benefice sau flora din intestine. Ea este destul de frecventa si nu pune probleme grave sanatatii copilului. Iata ce poti face pentru a diminua acest efect advers:

  • da-i copilului acidophilus (lactobacili acidofilus activi) - bacterii nepatogene care ajuta la mentinerea florei intestinale;

  • cere sfatul medicului si vezi daca poti sa diminuzi doza de antibiotice sau chiar sa ceri o alternativa in cazul in care diareea este severa si exista mai mult de 6-8 scaune pe zi;

  • daca diareea este severa dupa toate aceste masuri, opreste antibitioticele si fa-i mai multe investigatii copilului.

Iritatia de scutec

Exista 2 tipuri de iritatie de scutec provocata de efectul anitibioticelor:

  • iritatia de contact – de la scaunele moi care irita funduletul bebelusului;

  • iritatia de scutec fungica – apare din cauza absentei florei intestinale normale, premitand fungilor sa se dezvolte in intestine, infectia se transmite in scaunele copilului si cauzeaza iritatia.

Consumul de acidophilus (cere inainte sfatul medicului) poate preveni aparitia iritatiei de scutec in timpul consumului de antbitiotice.

De asemenea, o crema sau unguent de bariera, pe baza de zinc, intre fundulet si scutec poate preveni aparitia incomodelor iritatii.

Afte bucale

Acestea apar din cauza faptului ca antibioticele distrug flora normala din gura copilului si permit dezvoltarea bacteriilor. Acestea pot aparea pe interiorul obrajilor, pe limba, in interiorul buzelor sau pe gingii.

Administrarea de acidophilus poate fi de aseemnea, de ajutor pentru prevenirea acestui efect.

Varsaturi

Uneori, copiii pot manifesta varsaturi in urma administrarii antibioticelor. Daca acest lucru s eintampla o data sau de 2 ori pe parcursul tratamentului nu trebuie sa iti faci griji. Este posibil ca aceasta recatie sa apara din cauza gustului neplacut al lor. Daca micutul vomita la mai putin de 15 minute de la administrare atunci trebuie sa ii dai o alta doza.

Daca varsaturi persista contacteaza medicul pentru a schimba antibioticul.

Iritatii la nivelul pielii (eczeme)

Iritatia la nivelul pielii prin prezenta unor bubite mici si rosii, pruriginoase sau a unor basicute este adesea rezultatul alergiei la respectivul antibiotic. Daca observi ca apar astfel de iritatii, nu mai da copilului antibiotic si contacteaza medicul pentru a-l schimba.

Este posibil ca acesta sa iti prescrie un antihistaminic pentru a ameliora simptomele.

Sursa foto: freepik

Citeste si despre