Dublu test in sarcina, cand trebuie facut?

| | Actualizat: 2014-03-13 22:28:23

Dublu test in sarcina, cand trebuie facut?

Dublul test are ca scop evaluarea riscului de anomalii ale cromozomilor la bebelusi. Se numeste cel mai corect: Test combinat de screening pentru anomaliile cromozomiale in primul trimestru.

Testul acesta isi propune sa identifice o populatie de gravide cu risc crescut de a avea feti cu anomalii cromozomiale (Sindromul Down). Aceste gravide vor fi supuse unui test diagnostic – biopsia de vilozitati coriale, sau, eventual, amniocenteza.

In urma testului diagnostic se va sti cu certitudine daca fatul are o anomalie a cromozomilor cautati.

Testul de screening are 2 componente

1 Determinarea unor parametric din sangele mamei (Papp A si b hCG);
2 O masuratoare ecografica (translucenta nucala).

Rezultatele se coreleaza cu varsta materna si cu ajutorul unui soft se calculeaza un risc pentru anomalii cromozomiale ale fatului.

Rezultatele testului de screening pot fi:

Testul de screening se face in trimestrul unu si permite detectarea unor probleme foarte devreme in sarcina cand parintii pot opta pentru avort in limita legii si evitand complicatiile medicale legate de intreruperea sarcinii la varsta inaintata (sangerare, etc.).

Inainte se folosea triplul test, la 17 saptamani, dar acesta nu are acuratete asa buna ca testul din primul trimestru si se ofera acum doar celor care nu au facut testul in primul trimestru.

Dr. Anca Panaitescu
medic rezident obstetrica-ginecologie

Citeste si despre