Prolapsul de cordon ombilical

| | Actualizat: 2011-10-10 21:42:34

Prolapsul de cordon ombilical este o urgenta obstetricala rara care apare atunci cand cordonul aluneca sau cade prin colul uterin in vagin inainte sau in timpul nasterii bebelusului. Este o problema extrem de grava care ameninta viata fatului, din moment ce alimentarea cu oxigen poate fi suprimata din cauza aparitiei compresiunii la nivelul cordonului.

Cordonul ombilical este cel care asigura supravietuirea fatului in cavitatea intrauterina. Rata mortalitatii in caz de prolaps al acestuia se incadreaza intre 11 si 17%, riscull fiind destul de mare daca nu se iau masurile necesare pentru salvarea vietii fatului.

Care sunt cauzele prolapsului de cordon ombilical?

Principala cauza a acestui tip de prolaps este nasterea prematura. Mai exista si alte cauze sau factori de risc care favorizeaza aceasta problema:

  • mai multe nasteri la activ;
  • prezentatie anormala a fatului (prezentatiile transverse);


Care sunt simptomele?

Ea este observata cu usurinta de medic in timpul unui examen pelvin. Uneori, acesta se vede cu ochiul liber in vagin, alteori il poate simti la palpare. Un ritm cardiac scazut, mai mic de 120 de batai pe minut poate fi un semn ca fatul este afectat de prolaps al cordonului ombilical si poate crea suspiciuni medicului pentru a face mai multe investigatii in acest sens.

Ce complicatii pot aparea?

Complicatiile pot aparea atunci cand fatul se angajeaza in nastere si incepe sa treaca in canalul vaginal. Greutatea corpului lui va comprima cordonul, care trece impreuna cu el prin canalul vaginal si poate determina intreruperea administrarii de oxigen sau chiar incolacirea in jurul gatului bebelusului, ceea ce poate provoca moarte. In aceste cazuri se impune nasterea rapida.

Cum se trateaza prolapsul de cordon ombilical?

Aceasta problema este o urgenta medicala si trebuie tratata ca atare. Tratamentul trebuie impus cat mai repede cu putinta de la descoperirea prolapsului. Acesta depinde de mai multi factori - de pozitia bebelusului, starea lui de sanatate si etapa travaliului sau nasterii. Daca prolapsul apare in timpul nasterii, atunci medicul va grabi nasterea.

Uneori, nasterea de urgenta este singurul tratament al acestui tip de prolaps si singura metoda de a mentine copilul in viata. Acesta poate grabi nasterea vaginala, poate apela la forceps sau vacuum sau chiar la cezariana. Desi poate fi o problema amenintatoare de viata, uneori cordonul ombilical poate sa nu puna foarte multe probleme daca prolapsul are loc in timpul sarcinii si nu este sever.

Atat timp cat el este inca legat de fat si comunica cu el este asigurat transportul de sange si oxigen. In plus, in unele cazuri in sarcina aceasta problema se corecteaza cu usurinta, atunci cand fatul isi muta pozitia sau cand medicul intervine si te pune sa schimbi pozitia.

Daca iti schimbi pozitia ducandu-ti picioarele la piept sau ridicand coapsele, presiunea de la nivelul cordului este indepartata, iar rata batailor inimii bebelusului revine la normal. De asemenea, medicul poate interveni asupra prezentatiei fatului si il poate deplasa prin introducerea mainii in vagin.

Rolul cordonului ombilical in sarcina

Cordonul ombilical este un tub flexibil care incepe sa se formeze in jurul saptamanii 5 de sarcina si atinge lungimea maxima la 28 de saptamani. El este cel care asigura legatura dintre mama si fat pe toata perioada sarcinii. Acesta are rolul de a transporta sangele la fat si de a-l alimenta astfel cu oxigen si alti nutrienti esentiali pentru crestere.

Citeste si despre