Afectiuni stomatologice comune in sarcina

| | Actualizat: 2011-10-10 22:04:14

Daca sarcina te-a luat prin surprindere si inca nu ti-ai pus la punct igiena orala, afla ca si schimbarile hormonale din timpul sarcinii vor contribui la agravarea problemelor stomatologice pe care le-ai neglijat.

Pe fondul acestor schimbari te poti lupta cu disconfortul produs de o simpla gingivita sau mai grav, cu tumori gingivale inconfortabile care te pot lua prin surprindere.

Sanatatea danturii trebuie pusa la punct inainte de sarcina, iar pe timpul ei doar monitorizata. In acest fel, vei evita producerea unor afectiuni stomatologice dureroase si complicate care-ti pot da batai de cap fara rost.

Sangerari gingivale in sarcina

Acestea nu sunt considerate o afectiune a sarcinii, ci mai degraba un simptom firesc al ei.

In urma schimbarilor hormonale la nivelul intregului organism al femeii, gingiile devin mult mai sensibile si deseori pot sangera.

Sangerarile gingivale in sarcina trebuie urmarite cu atentie si nu trebuie evitate regulile uzuale de ingrijire orala: periajul corect si folosirea atei dentare.. Chiar daca periajul poate fi dureros, acesta te poate ajuta sa eviti afectiuni stomatologice grave. Sangerarile gingivale in sarcina neglijate sunt un prim pas in declansarea unor boli stomatologice.

Gingivita de sarcina

Este una dintre afectiunile comune aparute pe fondul sarcinii. Aproape jumatate din femeile gravide dezvolta aceasta boala. Daca sangerarile gingivale aparute in sarcina sunt asociate cu umflarea, inrosirea si inflamarea generalizata a gingiilor, atunci acestea se tranforma in boala numita gingivita de sarcina

Boala periodontala

Boala periodontala in sarcina este de fapt o complicatie aparuta in urma unei gingivite ignorate sau netratate.

Inflamarea acuta si constanta a gingiilor determina in timp distrugerea fibrelor si oaselor care tin dintii in alveolele dentare. Aceasta boala poate trece uneori neobservata pentru ca nu manifesta simptome in multe cazuri. Atunci cand acestea apar se menifesta astfel:

  • sangerari gingivale;

  • inflamarea gingiilor;

  • respiratie urat mirositoare;

  • gingii moi si sensibile;

  • caderea dintilor;

  • infectie.

Boala periodontala prezinta un risc real pentru sarcina, pentru ca este asociata cu nasterea prematura si greutatea mica a bebelusului la nastere.

Granulom piogen

Acesta este de fapt o tumoare gingivala care apare pe fondul gingivitei si al bolii periodontale la femeia gravida. Aceste formatiuni tumorale sunt benigne si localizate la nivelul gingiei si se manifesta destul de sever uneori creand un disconfort real:

  • disfagie;

  • greutate la vorbit;

  • durere;

  • inrosire, umflare si sangerare a gingiilor;

  • cresterea in volum a tumorei.

Cum se trateaza?

In anumite situatii exista sansa ca acestea sa dispara imediat dupa ce femeia naste. Exista si posibilitatea ca acestea sa fie sparte si indepartatea in urma periajului dentar.

Daca nu se observa o imbunatatire a conditiei lor, ci dimpotriva, simptomele sunt mai accentuate se recomanda inlaturarea lor chirurugicala la stomatolog.

Caria dentara

Se poate intampla ca pe timpul sarcinii sa apara carii sau sa se agrveze unele deja existente inainte de gravidie. Majoritatea femeilor insarcinate considera ca tratamentele stomatologice sunt periculoase pentru fat si amana momentul tratarii cariilor sau al altor afectiuni dupa nastere.

Ceea ce fac ele este foarte gresit, pentru ca exista foarte putine tratamente stomatologice contraindicate in sarcina, iar vizita regulata la medicul stomatolog este esentiala ferind sarcina de pericole care pot afecta fatul.

De cele mai multe ori cariile devin dureroase creand un disconfort greu de indurat. Ele apar si pe fondul unei igiene ingreunate de sensibilitatea gingiilor in timpul sarcinii. Atunci cand femeia manifesta dureri si sangerari gingivale, periajul nu mai este realizat corect, iar tartrul se depune pe dinti, provocand aparitia cariilor.

Aceste pot fi tratate pe toata perioada sarcinii. Anestezia locala utilizata in astfel de cazuri nu pune in pericol sarcina. Doar radiografiile dentare sunt interzise in aceasta perioada (pentru ca expun gravida la raze).


Cum te poti proteja de afectiunile stomatologice din timpul sarcinii?

  • pune-ti la punct igiena dentara inainte de a ramane insarcinata;

  • viziteaza constant medicul stomatolog pe toata durata gravidiei (in acest mod vei trata la timp eventualele complicatii, iar sarcina si sanatatea ta vor fi in afara pericolului;

  • periaza-ti corect dintii chiar daca poate aparea un disconfort gingival (o periuta cu peri moi diminueaza din impactul periutei pe gingie);

  • spala-te pe dinti de cel putin doua ori pe zi, iar cand nu ai posibilitatea foloseste guma de mestecat pentru indepartarea resturilor si bacteriilor (in special dupa mese);

  • foloseste constant ata dentara (aceasta curata cel mai bine spatiile dintre dinti);

  • evita consumul exagerat de dulciuri in sarcina.

Citeste si despre