Antidepresivele in sarcina, riscuri si solutii

| | Actualizat: 2012-10-05 16:22:16

Antidepresivele administrate in timpul sarcinii sunt ca o sabie cu doua taisuri pentru sanatatea fatului. Unii specialisti avertizeaza ca, daca iei medicatie antidepresiva in sarcina, risti sa pui sanatatea fatului in pericol. Totodata, esti supusa pericolelor si daca incetezi administrarea lor dupa ce ai aflat ca esti insarcinata. Afla ce trebuie sa faci cand iei o astfel de medicatie in sarcina si care sunt cele mai mari riscuri la care esti supusa cand continui tratamentul, dar si cand renunti la el!

In trecut, se considera ca hormonii de sarcina aveau in trecut rolul de a proteja gravida de depresie, insa specialistii sustin mai nou ca acest lucru nu este adevarat.

Multe gravide care iau antidepresive se vad puse in fata unei dileme greu de rezolvat in momentul in care afla ca au ramas insarcinata: sa continue sau sa renunte la tratament? Oricare dintre cele doua masuri ridica riscuri asupra sanatatii fatului in sarcina.

Este necesar tratamentul depresiei in sarcina?

Este foarte important, spun medicii. Daca nu tii sub control depresia in timpul sarcinii, ti-ai putea pune atat sanatatea ta, cat si a bebelusului in pericol. Pretul unei depresii netratate in sarcina poate fi foarte mare:

  • greutate mica la nastere;
  • intarzieri in dezvoltare la bebelusi;
  • depresie postnatala.

Sunt antidepresivele permise in sarcina?

Nu exista un medicament antidepresv 100% sigur in sarcina. Exista totusi unele antidepresive mai sigure in sarcina decat altele. Insa la toate exista un risc mic de malformatii congenitale la fat la fat sau alte probleme. Totusi, trebuie sa te gandesti foarte bine la pretul platit pentru netratarea acesteia. Iata cateva tipuri de antidepresive care pot fi considerate sigure in s

  • inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) - citalopram (Celexa);
  • fluoxetina (Prozac, Sarafe);
  • sertralina (Zoloft);
  • antidepresive triciclice (Armitriptilina) etc.

Dupa cum spuneam, toate antidepresivele prezinta un usor risc de probleme pentru fat. Malformatiile congenitale sunt primele pe lista, dar mai exista si alte riscuri, insa nu toate sunt dovedite stiintific. Administrarea de ISRS in primul trimestru de sarcina a fost asociata cu defecte cardiace septale.

Unele studii au asociat consumul de antidepresive in sarcina cu nasterea prematura, insa altele au combatut teoria. Important este sa vorbesti cu medicul tau si sa pui in balanta riscurile si beneficiile acestor tratamente pentru sarcina ta. Este posibil ca acesta sa iti recomande schimbarea tratamentului pe perioada sarcinii. Insa nici aceasta metoda nu reduce complet riscurile, pentru ca inseamna ca expui fatul la noi substante medicamentoase, care pot influenta cresterea si dezvoltarea lui.

Specialistii recomanda femeilor care vor sa conceapa un copil si urmeaza tratamente antidepresive sa se hotarasca din timp si sa se consulte cu un medic inainte de a incerca sa ramana insarcinate. Se pare ca reducerea graduala a dozelor de medicamente pana la incetarea tratamentului ar putea fi o solutie pentru femeile care vor sa aiba un copil si sufera de depresie usoara sau care nu au mai prezentat simptome de cel putin 6 luni.

Totusi, specialistii sunt de parere ca femeile insarcinate care sunt diagnosticate cu depresie severa nu ar trebui sa intrerupa tratamentul medicamentos nici macar in sarcina, deoarece riscurile sunt mai mari in acest caz.

Riscuri ale administrarii antidepresivelor in sarcina

Femeile care sunt diagnosticate cu depresie risca sa manifeste simptome severe in timpul sarcinii, daca intrerup tratamentul medicamentos. Hormonii de sarcina acutizeaza simptomele depresiei si le fac pe gravide sa faca cu greu fata acestei boli. Daca boala nu este tinuta sub control, gravida isi pierde controlul asupra propriilor actiuni si risca sa se neglijeze, sa nu manance, sa recurga la droguri sau fumat ori sa cada in capcana alcoolului.

Insa, pe de alta parte, administrarea unor medicamente contra depresiei - cum sunt inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI) - a fost asociata cu riscuri importante asupra sanatatii fatului. Cele mai recente descoperiri evidentiaza o legatura de cauzalitate intre aceste medicamente si aparitia unor defecte cardiace congenitale la bebelusii nascuti din mame care urmau aceste tratamente.

Alte pericole asociate cu aceste medicamente in sarcina sunt:

Nu exista insa dovezi clare cum ca acesti inhibatori ar provoca astfel de reactii. Mult timp s-a crezut chiar ca medicamentele pe baza de SSRI (Prozac, Paxil, Zoloft) sunt sigure in timpul sarcinii. Dar studii recente au scos la iveala date care evidentiaza un risc al administrarii acestora in sarcina, in special in cazul Paxilului. Nici in acest caz nu au fost gasite dovezi care sa ateste pericolul pe care aceste medicamente il pun in cazul gravidelor.

Pe de alta parte, renuntarea la medicatie in sarcina ar putea creste riscul unei depresii postpartum severe pentru gravida. Unii specialisti cred ca tocmai absenta tratamentului antidepresie ar conduce la riscuri precum pierderea sarcinii, nasterea prematura sau intarzieri in dezvoltarea intrauterina a fatului.

Ce se intampla daca intrerupi tratamentul cu antidepresive in sarcina?

Daca opresti tratamentul pe perioada sarcinii, risti de 5 ori mai mult sa provoci o recidiva a depresiei, decat daca ai continua. Alte semne si simptome sunt:

  • greata si varsaturi;
  • oboseala;
  • insomnie;
  • frisoane;
  • anxietate;
  • iritabilitate.

Cunosti cazuri care s-au confruntat cu decizia grea de a lua sau nu antidepresive in sarcina? Impartaseste-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre