Pilates este un tip de antrenamemt fizic recomandat gravidelor, deoarece intareste organismul si il ajuta sa fie mai flexibil, pregatindu-l pentru nastere. Insa acest sport nu poate fi facut in orice conditii atunci cand esti gravida. Iata care sunt avantajele Pilates-ului in sarcina, de ce reguli trebuie sa tii cont si ce precautii trebuie sa iti iei cand te hotarasti sa urmezi astfel de antrenamente!
Beneficii ale exercitiilor Pilates in sarcina
Pe masura ce burtica ta creste, zonele abdominala si pelviana sunt supuse unei presiuni puternice, fiind nevoite sa sustina toata greutatea fatului. Ligamentele se pot intinde mai mult decat de obicei si pot fi afectate usor de presiunea pe care sarcina o pune asupra lor.
Exercitiile de Pilates vizeaza exact zona pelvina, abdomenul inferior, in general burtica, si ajuta la intarirea muschilor acestor zone, dar si a articulatiilor. Activeaza si lucreaza cele mai profunde grupe de muschi, necesare pentru a mentine stabilitatea pelvisului si flexibilitatea spatelui, extrem de solicitate in sarcina.
Un lucru benefic pentru sarcina este ca multe dintre exercitii sunt facute folosindu-se mainile si picioarele. Atunci cand adopti astfel de pozitii, preiei o parte a presiunii pe care burtica in crestere o pune asupra spatelui si pelvisului, ceea ce iti ofera cateva momente de respiro si te face sa te simti mai confortabil.
In primul trimestru de sarcina, esti invadata de tot felul de simptome neplacute - greturi, ameteli, dureri de cap, schimbari bruste de dispozitie etc. Se pare ca exercitiile de Pilates ar putea avea un efect pozitiv din acest punct de vedere, contribuind la diminuarea acestora.
In plus, se pare ca spre sfarsitul sarcinii, Pilates-ul ajuta fatul sa se pozitioneze cat mai corect pentru momentul nasterii.
Riscuri ale Pilatesului in sarcina
Atat timp cat exercitiile sunt facute sub supravegherea atenta a unui specialist antrenat in Pilates si cu specializare pe lucrul cu gravide, vei fi in siguranta. Cu toate acestea, este important sa stii ca exista cateva dezavantaje sau riscuri care pot aparea.
Riscurile apar atunci cand esti predispusa din punct de vedere medical la complicatii sau cand exagerezi cu efortul fizic. In cazul in care depui prea mult efort sau faci exercitii prea grele, sau nerecomandate, care presupun tinerea respiratiei, exista riscul ca simptomele de sarcina sa se accentueze. In plus, risti sa ai ameteli, varsaturi si sa suferi de deshidratare, simptome periculoase pentru gravide.
Riscurile cele mai mari pot aparea la inceputul sarcinii, cand poti experimenta hipertensiune arteriala, sangerari vaginale abundente, cheaguri de sange sau contractii uterine, care pot semnala prezenta unor complicatii.
Nu face exercitii care te pun sa stai pe burta, in special din al doilea trimestru de sarcina, pentru a nu pune sanatatea fatului in pericol. Odata cu cresterea burticii, trebuie sa recurgi la exercitii care presupun pozitii simple, de stat in pozitie turceasca, cu sprijin in maini si picioare, pentru a nu pune presiune pe burta.
Precautii pentru Pilates in sarcina
Siguranta ta si a fatului sunt cele mai importante cand vine vorba de sportul in sarcina si sunt primele masuri de precautie pe care trebuie sa le iei.
In momentul in care te hotarasti sa urmezi un antrenament de Pilates, este important sa ceri mai intai sfatul medicului care are grija de sarcina ta. Daca organismul si starea medicala nu iti permit efortul fizic sau daca ai o sarcina cu risc, nu vei putea urma clasele de Pilates.
Nu te apuca sa faci exercitii dupa recomandarile prietenilor, filmulete de pe internet sau din reviste. Mergi la o sala de fitness care are programe de Pilates si alege-ti un instructor. Verifica daca este atestat sa lucreze cu femei insarcinate si daca are cunostinte medicale suficiente pentru a putea observa eventualele probleme si a-ti acorda primul ajutor, in caz de nevoie.
Instructorul va avea grija sa organizeze sedinte de antrenament compatibile cu starea in care te afli, pentru a nu te extenua si pentru a nu risca sa faci exercitii care ti-ar putea periclita sarcina.