Teama de maternitate

| | Actualizat: 2012-02-02 10:02:50

Sarcina si nasterea sunt, de obicei, perioade pline de fericire si entuziasm. Paradoxal, in acest tablou isi fac loc si sentimente negative, precum teama si ingrijorarea fata de schimbarile impuse de maternitate si responsabilitatile asociate cu rolul de parinte.

Foto: blog.vaughanfirm.com

In plus, o buna parte din femei infrunta cu greu anxietatea legata impactul emotional, financiar si al vietii de cuplu pe care un bebelus l-ar putea avea. Iata ce este teama de maternitate si cum poate fi ea depasita in mod eficient.

Instinctul matern isi spune cuvantul intr-un moment sau altul al existentei, insa isi poate pierde din intensitate sub efectul unui sir intreg de factori psihologici majori.

Cauzele fricii de maternitate

Motivele care stau la baza sentimentului de frica se schimba in mod constant de-a lungul vietii adulte. Una dintre cele mai puternice cauze ascunse in spatele temerilor de maternitate este nelinistea femeilor de a fi singure si neajutorate in timpul travaliului.


In ciuda pregatirilor intense anterioare, a informarii temeinice si a sprijinului partenerului de viata, multe femei cred ca cu tarie ca provocarea majora a aducerii pe lume a unui copil este o povara pe care o vor duce singure.

Lipsa de familiaritate cu privire la procesul nasterii este un alt motiv al fricii de maternitate. Acomodarea cu procedura exacta nu se face cu ajutorul inregistrarilor video cu femei care nasc, ci solicitand o instruire corecta din partea echipei medicale. Anxietatea de acest tip se reduce prin informare precisa, pregatire intensa si un bun ghidaj pana la sfarsit.

Povestile negative despre experientele nefaste ale femeilor insarcinate, zvonurile nefondate si reticenta fata de anumite proceduri posibile (operatia de cezariana, durerile nasterii naturale etc) contribuie in mod semnificativ la teama de maternitate amplificata.

Stari conflictuale sunt generate si de teama unui risc in timpul evolutiei sarcinii ori in timpul nasterii: teama de o anomalie a fatului, de ereditatea patologica, de suferinta fetala, de durere, de incapacitate fizica pentru travaliu, de moarte prin accident in timpul nasterii, de anestezie (teama ca nu se va mai trezi din somnul prin narcoza), de sexul nedorit al copilului etc.

De neglijat nu sunt nici alte ratiuni de ordin financiar, familial (femeia nu are o relatie stabila, in care sa aiba confortul necesar de a creste un copil) sau personal (femeia nu se simte capabila de a ingriji bebelusul, nu vrea sa renunte la ascensiunea profesionala sau nu doreste ca silueta ei sa se transforme din pricina nasterii).

Efectele temei de maternitate

Specialistii vorbesc de sindromul teama-tensiune-durere, ca manifestare concreta a fricii de maternitate. Ciclul triadic mentionat de profesionistii in domeniu declanseaza o incordare negativa in trupul unei femei, ceea ce determina o functionare deficitara a musculaturii si experimentarea unei angoase psihice daunatoare sarcinii si travaliului.

Starea psihologica a viitoarei mame este deosebit de importanta in timpul sarcinii, in conditiile in care ea influenteaza in mod direct buna evolutie a celor 9 luni dificile. Teama de maternitate se poate transforma cu usurinta in depresie prenatala si alte tulburari favorizate de fluxul neregulat de hormoni din organism.

Combaterea temerilor de maternitate

Desi nu exista cai general valabile de preveni sau de a combate instalarea sindromului, fiecare femeie care experimenteaza teama de a deveni mama ar trebui sa caute alinare in functie de simptomele specifice.

Daca nu se simte suficient de instruita pentru depasirea cu bine a travaliului sau privind ingrijirea corecta a micutului, medicul ii poate furniza toate informatiile necesare. In cazul in care lipsa de stabilitate pe plan personal este izvorul nelinistilor, terapia de cuplu sau solicitarea sprijinului familiei sunt solutiile potrivite.

Credinta este o alta forma de a combate eficient efectele temerilor de maternitate. Pentru unele femei, aceasta credinta poate fi increderea pe care o au in medic, partener sau un membru apropiat al familiei. Pentru altele, credinta se poate referi la viziuni religioase personale, autosugestie, anumite practici protective in care isi pun de obicei speranta si orice alta forma de imbarbatare cu potential curativ in aceasta situatie.

Intocmirea unei liste de lucruri pozitive pe care maternitatea le poate aduce in viata unei femei poate fi un bun remediu: stabilitatea, statutul important, dragostea dintre mama si copilul sau sunt motive suficiente.

Citeste si despre