Centrul spa poate fi oaza ta de relaxare pe toata perioada sarcinii. Tratamentele corporale realizate acolo si in saloanele de cosmtetica au si beneficiul de a remedia efectele secundare ale unora dintre simptomele sarcinii. Insa nu toate terapiile si serviciile acestor centre sunt sigure in timpul sarcinii. Unele pot atenta la sanatatea ta si pot provoca amlformatii congenitale la fat!
Indepartarea parului nedorit
Pensarea sau epilarea diverselor portiuni ale corpului nu reprezinta un pericol real pentru sarcina atunci cand le faci la salon Insa pot fi mai dureroase! Nu uita ca pielea in aceasta perioada este mult mai sensibila, iar disconfortul indepartarii parului cu epilatorul sau cu ceara poate fi mai acut.
Evita produsele de decolorare a parului nedorit (pentru sprancene, mustata) si cremele epilatoare, pentru ca acestea sunt absorbite in organism cu usurinta.
Mastile faciale si impachetarile
Schimbarile comune ale pielii pe timpul sarcinii pot fi mai accentuate sau nu. In functie de problemele care apar, tratamentele de salon pot ajuta sau nu! Chiar daca inainte de sarcina unele tratamente iti faceau bine, acum pielea are tendinta sa devina mai sensibila si tot felul de probleme comune pielii in sarcina sa apara, multe dintre terapii devenind inaccesibile. Pentru a sti care sunt acestea, testeaza mai intai produsul (de preferinta cat mai natural, fara chimicale care pot patrunde in piele) pe o portiune mica de piele pentru a vedea daca apar iritatii sau nu.
Tratamente corporale care includ temperaturi ridicate
Baile cu namol, epilarea cu ceara fierbinte sau anumite impachetari corporale cu produse fierbinti sunt strict interzise in sarcina. Acestea pot creste temperatura corpului tau si pot deveni periculoase pentru fat.
Baile fierbinti, saunele sau baile cu aburi
Si aceste terapii cresc exagerat de mult temperatura corpului. Acest lucru face ca organismul sa piarda multe lichide si sa se supraincalzeasca ceea ce poate afecta fatul in dezvoltarea sa. Acesta s-ar putea naste cu malformatii congenitale. Temperaturile inalte deshidrateaza organismul si face ca tensiunea arteriala sa scada brusc. Ca rezultat, fatul nu mai primeste suficienta cantitate de oxigen si nici hrana.
Produse cosmetice cu ftalati
Anumite produse cosmetice folosite in centrele spa sau la salon sunt periculoase in sarcina. Cele care contin ftalati sunt cele mai vizate. Oja si parfumul sunt doua produse care le contin. Desi dovezile aduse in favoarea teoriei ca ftalatii sunt periculosi in sarcina au fost aduse doar din testarea pe animale, specialistii recomanda prudenta in folosirea lor.
De asemenea, produsele cosmetice pe baza de Retin-A sau alte derivate de la vitamina A, precum si cele care contin in exces vitamina K sau vitamina E trebuie folosite cu precautie, pentru ca nu s-au realizat teste pentru a se afla care este efectul lor asupra gravidelor. Cel mai bine este sa incerci sa folosesti cosmetice bio sau masti si impachetari cu masti produse in casa din ingrediente 100% naturale. Aplica pe o portiune redusa de piele si asteapta cateva minute pentru a observa daca apar iritatii sau nu.
Vopsirea parului
Vopseaua de par a trecut prin multe teste stiintifice pentru a se afla cat de periculoasa este in sarcina. Controversele si parerile din jurul folosirii acestui produs in aceasta perioada nu sunt deloc putine la numar.
Cert este faptul ca vopselele de par care contin substante chimice si care nu sunt produse din ingrediente naturale ridica un risc crescut de malformatii congenitale la fat. Doar cele compuse din substante 100% naturale, fara niciun fel de adaos chimic sunt sigure.
Multe organizatii internationale de sanatate nu interzic cu desavarsire vopseaua de par in sarcina, atata timp cat nu se abuzeaza de ea. Cel mai bine este sa stai departe de vopseaua de par, macar in primul trimestru de sarcina, cand fatul este cel mai expus continutului ei.
Solarul
Desi nu exista studii care sa specifice ca expunerea la radiatii ultraviolete ar putea dauna fatului, se pare ca tu esti cea expusa pericolelor acestei metode de bronz artificial. In timpul sarcinii, datorita sensibilitatii accentuate a pielii riscul de cancer creste considerabil odata cu expunerea la solar. De asemenea zonele pielii iritate de probleme comune ale pielii in sarcina pot risca sa fie extrem de afectate odata cu expunerea la UV, iar afectiunile pielii sa se intensifice, devenind inconfortabile si inestetice.