In timpul sarcinii se produc foarte multe schimbari la nivelul pielii, unele placute (cum ar fi stralucirea data de sarcina) altele mai putin placute (acnee, capilare sparte, vergeturi etc). Citeste mai jos pentru a vedea care sunt aceste schimbari si ce poti sa faci in legatura cu ele.
1. Stralucirea data de sarcina
Stralucirea fetei data de sarcina nu este doar un mit, ea are si baze medicale. Cresterea volumului sangelui face ca obrajii sa capete o roseata atragatoare, din cauza ca exista multe vase de sange chiar sub piele. Pe langa roseata, secretiile mai pronuntate ale glandelor seboreice dau fetei un plus de stralucire. Daca fata iti devine prea grasa si uleioasa, poti folosi un tonic pe baza de aloe in fiecare seara pentru a diminua aceste efecte.
2. Masca sarcinii
La un moment in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina s-ar putea sa observi ca este ceva in neregula cu fata ta. Portiuni de piele mai maronii sau mai galbene numite cholasma pot sa apara oriune de fata (de obicei apar pe frunte, nas, barbie si obraji). Hormonii sarcinii estrogen si progesterone stimuleaza celulele de melanina din piele sa produca mai mult pigment. Ele nu produc insa pigmentul in exces in mod uniform si de aceea apar aceste pete neuniforme. Brunetele si femeile cu pielea mai inchisa la culoare pot observa "cearcane" in jurul ochilor. Nu poti sa previi chloasma dar poti sa-i diminuezi efectele prin limitarea expunerii la soare care stimuleaza producerea de melanina.
3. Acneea
Probabil ca te-ai gandit ca odata cu adolescenta ai scapat si de acnee. Acneea din sarcina nu este insa la fel de severa ca cea din adolescenta, dar va trebui sa depui totusi un pic de efort pentru a o tine sub control. Acneea va disparea la scurt timp dupa ce o sa dai nastere. Pana atunci este important sa te speli zilnic pe fata, dar nu folosi exfoliantele puternice pentru ca vei face mai mult rau pielii si asa foarte sensibila. Alege produse mai putin agresive si in acelasi timp hidratante. Medicamentele impotriva acneei sunt interzise in sarcina.
4. Linea nigra
Multe femei au in mod normal o linie alba subtila (linea alba) ce porneste din buric si ajunge pana la centrul osului pubic. Este aproape invizibila inainte de sarcina (multe femei nici nu observa ca o au). La un moment dat, in cel de-al doilea trimestru de sarcina, linea alba devine linea nigra, o linie inchisa la culoare si mult mai vizibila. Linea nigra este mai inchisa la femeile cu pielea mai inchisa la culoare si dispare la cateva luni dupa nastere.
5. Zonele inchise la culoare se vor accentua
Alunitele si pistruii care existau inainte de sarcina ar putea deveni acum mai mari si semnele din nastere devin mai maronii. Ar putea sa apara chiar alunite noi (consulta-ti dermatologul daca ti se pare ca aceste alunite sunt prea ridicate, inchise la culoare sau au margini neregulate). Aureola si sfarcurile vor deveni mult mai inchise la culoare, dar, spre deosebire de celelalte zone ale pielii care vor reveni al culoarea ulterioara, aureolele vor ramane ceva mai inchise la culoare chiar si dupa ce ai dat nastere.
6. Palme si talpi rosii
Chiar incepand din cea dea doua luna a sarcinii, interiorul mainilor tale cat si talpile vor deveni mai rosii, proces ce poarta numele de palmar erythema. Nu exista o explicatie pentru aceasta curiozitate a sarcinii.
7. Capilare sparte
Hormonii sarcinii si crestrea volumului sangelui au ca efect spargerea vaselor capilare de sub stratul de piele, ceea ce le face sa devina mai vizibile. Ele pot fi camuflate cu fond de ten, sau dupa nastere poti apela la ajutorului unui dermatolog.
8. Vergeturile
Vergeturile reprezinta una dintre cele mai comune afectiuni ale pielii printre femeile insarcinate. Aproximativ 90% dintre femeile insarcinate vor avea vergeturi. Vergeturile apar ca niste linii fine rosii sau rozalii pe abdomen si/sau sani. Exercitiile fizice si aplicarea unor creme cu vitamina E si acizi alpha hydroxy pot preveni aparitia vergeturilor. Culoarea vergeturilor se va estompa mult dupa nastere, ele devenind apropiate de culoarea pielii.