Avocatul Copilului, o institutie in sprijinul copilului

| | Actualizat: 2007-09-18 17:03:43

Asociatia Salvati Copiii propune infiintarea Avocatului Copilului in Romania, institutie care exista in alte state europene. Copiii nu au drept de vot ori alte mijloace formale de influenta. Sub egida Grupului la Nivel inalt pentru Copiii Romaniei, Organizatia Salvati Copiii Romania, cu sprijinul Guvernului Romaniei si al Ambasadei Suediei la Bucuresti, a organizat masa rotunda pentru prezentarea si dezbaterea rolului si importantei institutiei Avocatului Copilului in tarile europene. Invitat special al evenimentului a fost Lena Nyberg, Avocatul Copilului din Suedia.

Astfel, Avocatul Copilului este purtatorul lor de cuvant, in respectarea drepturilor lor la dezvoltare fizica, psihologica, spirituala, morala si sociala.

Avocatul Copilului mentine o colaborare permanenta cu celelalte autoritati cu responsabilitati in domeniul protectiei copilului, a explicat Lena Nyberg in cadrul dezbaterii de la Palatul Victoria.

Avocatul Copilului este numit public pentru a reprezenta interesele copiilor si pentru a apara drepturile lor la nivel national, intr-o anumita tara. Pentru a lucra eficient, Avocatul Copilului trebuie sa aiba un mandat care este stabilit printr-o lege nationala si are nevoie de personal care sa-l asiste in indeplinirea mandatului sau. In limbaj obisnuit, termenul de Avocat al Copilului nu se refera doar la persoana numita in acea functie, ci si la departamentul/ institutia Avocatului Copilului.

In Suedia Avocatul Copilului este numit de catre Guvern si are ca responsabilitate principala promovarea drepturilor si intereselor copiilor, asa cum sunt acestea cuprinse in Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Lena Nyberg a subliniat importanta independentei institutiei Avocatului Poporului si importanta bazarii activitatii ei pe consultari continue cu copii si adolescenti. In ultimul an, a declarat Lena Nyberg, copiii din Suedia au ridicat ca probleme cu care se confrunta - stresul, conditiile de locuit, mediul scolar si violenta copiilor si profesorilor, iar din punctul de vedere al Avocatului Copilului se pot adauga drogurile si siguranta personala.

Sistemele de alegere a unui Avocat al Copilului sunt diferite: in unele tari este numit de Guvern, in altele de Parlament, dar in toate cazurile i se asigura independenta. Pentru Romania, Salvati Copiii Romania sustine numirea unui Adjunct special al Avocatului Poporului, a carui activitate sa respecte recomandarile Retelei Europene a institutiilor Avocatul Copilului.

La nivel european exista 40 de institutii de acest tip la nivel european. in anul 1997 s-a infiintat Reteaua Europeana a institutiilor Avocatul Copilului (ENOC) cu reprezentanti din 24 de state: Austria, Belgia, Croatia, Danemarca, Franta, Georgia, Grecia, Irlanda, Irlanda de Nord, Islanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii, Rusia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Salvati Copiii Romania va organiza in data de 21 septembrie o dezbatere la nivelul reprezentantilor Parlamentului, la care este invitat Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg.

Sursa: Amos News
18 Septembrie 2007

Citeste si despre