Infectiile din primul an de viata cresc sansele dezvoltarii unei leucemii acute limfoblastice (ALL), aceasta fiind diagnostica la varstele cuprinse intre 2-5 ani, sugereaza cercetarile din Anglia.
Dr. Eve Roman de la Universitatea York a examinat relatia dintre diagnosticul clinic al infectiilor la bebelusi si diagnosticul tuturor copiilor afectati de leucemia acuta limfoblatica cu varstele cuprinse intre 2-5 ani din studiul copiilor pentru cancer din Anglia.
Din 455 de copii cu varstele de 2-5 ani, diagnosticati cu leucemie, 425 aveau leucemie acuta limfoblastica (ALL).
Conform unui raport aparut in numarul din martie al Jurnalului American de Epidemiologie, copiii diagnosticati cu ALL au avut diverse infectii in perioada de sugari.
Diagnosticurile clinice excesive ale infectiilor la copiii ce dezvolta ALL au aparut in primele luni de viata, in perioada neonatala. In total, 18% din controale si 24% din pacientii cu ALL au fost diagnosticati cu cel putin o infectie in timpul primei luni de viata ( sansa de supravietuire fiind 1.4). La sfarsitul primul an de viata, s-a ajuns la 85% de controale si 88% copii infectati cu ALL, sansa de supravietuire scazand la 1.3.
Copiii cu ALL "care au avut mai mult de o infectie neonatala au fost diagnosticati cu ALL la o varsta frageda. Varsta la care s-au diagnosticat cei mai multi copii a fost de 37.7 luni - pentru cei care au avut mai mult de trei infectii neonatale si 45.3 luni pentru copiii cu o singura infectie sau niciuna".
Dr. Roman a concluzionat ca "o infectie precoce se poate asocia cu stadiile incipiente ale leucemiei acute limfoblastice". Cercetarile sustin aceasta ipoteza, cum ca un raspun imun abnormal la infectii in primele luni de viata va duce la aparitia leucemiei acute limfoblastice in copilarie.