Este sezonul vacantelor, momentul in care romancele a caror frumusete este cunoscuta de acum devin mai cochete, mai preocupate de infatisarea lor si ce este cel mai important de sanatatea lor. Modelul concediului clasic la romani este cel petrecut la malul marii, bronzul impecabil de sfarsit de vacanta fiind tinta tuturor, in egala masura cu amintirile regasite in albumul de fotografii. Dar pentru ca vacanta sa nu fie umbrita de afectiuni specifice patologiei estivale, sa trecem putin in revista cateva sfaturi de sezon.
Specialistii dermatologi ne avertizeaza ca expunerea excesiva la soare imbatraneste prematur pielea, favorizeaza inmultirea nervilor pigmentari si mai ales ne pun in garda in fata celui mai redutabil risc - melanomul malign (cancerul de piele).
Factorul de protectie folosit variaza intre 2-60 si va fi folosit diferentiat in functie de tipul pielii, valoarea cea mai ridicata, deci protectia maxima va fi destinata copiilor. Lor trebuie sa le acordam o atentie speciala, astfel ca vor avea capul acoperit permanent cu palariute deschise la culoare, vor fi hidratati corespunzator si pentru maxima siguranta in zilele cu soare puternic vor purta tricouri atat pe plaja, cat si in apa.
In cazul nedorit al aparitiei arsurilor solare (zone de inflamatie cutanata cu edem, eritem, veziculatie si ulterior modificari de pigmentare si decolorare a tegumentului), pielea va fi acoperita cu pansamente umede, racoritoare, calmante; pentru arsuri mai grave se vor folosi spray-lotiune cu hidrocortizon si oxitetraciclina. Cand apar febra si durerea se va folosi ca tratament general aspirina (se pare ca prostaglandinele sunt implicate in aparitia eritemului). Daca arsura solara survine la copii, evitati aspirina si folositi paracetamol sau ibuprofen.
Un alt tip de afectiune care insoteste adeseori arsura solara este insolatia (expunere prelungita
intr-un mediu excesiv de cald, acompaniata de aport salin neadecvat, caracterizata prin deshidratare, depletie sodica si chiar tulburari cardio-vasculare). Pacientul este slabit, are o sete marcata si simptome neurologice: cefalee (durere de cap), fatigabilitate. Tratamentul consta in plasarea lui intr-un mediu racoros, umbrit si administrarea de lichide (1-2 litri in 2-4 ore pentru un adult). Atunci cand nu este posibila hidratarea orala, pacientul necesita tratament de urgenta intravenos cu ser fiziologic sau solutie de glucoza izotona. In vacanta la mare dieta trebuie sa fie usoara, de tip mediteranean (fructe, legume, lactate, carne alba, ulei de masline), fara excese calorice si alcool, mai ales in timpul pranzului. Modificarea climei, a tipului de alimentatie, a standardelor sanitare favorizeaza aparitia unui alt tip de patologie - diareea calatorului. Daca scaunele sunt dese, apoase dar fara continut de sange, mucus, puroi si pacientul are o stare generala buna, afectiunea este usoara si necesita in primul rand hidratare si o dieta usoara bazata pe orez, branza de vaci, ceai de menta. Se poate administra diosmectita. In farmacii se gasesc seruri de hidratare, sau acestea pot fi preparate la nevoie dupa formula: 1 lingurita sare de bucatarie (3,5 g) + 1 lingurita bicarbonat de sodiu (2,5 g) + 8 lingurite de zahar + 240 ml suc natural de portocale + completare pana la un litru cu apa plata (sau fiarta si racita).
"Vine vara in viata mea, las totul si voi pleca..."
Cand exista manifestari de ordin general, sistemice, febra, varsaturi si scaunele sunt sanguinolente se impune antibioterapie (chinolone pentru adult, cotrimoxazol pentru copii, dar antibioticul va fi administrat doar dupa sfatul medicului). Cea mai importanta masura de tratament in bolile diareice, mai ales la copii, este rehidratarea; profilactic evitati alimentele insuficient preparate termic si beti doar apa imbuteliata. Pe litoral este mult mai recomandat inotul in apa marii decat in piscina. Practicarea inotului se face in limita tolerantei la efort individuale si cu respectarea pericolelor impuse de mare (valuri inalte, vant puternic, temperaturi scazute ale apei marii). Exista o redutabila patologie oftalmologica legata de apa piscinelor - conjunctivite iritative sau virale, care se manifesta zgomotos (ochi rosii, lacrimare abundenta, senzatie de nisip in ochi) si pentru care este absolut necesar consultul unui medic oftalmolog.
Subiectul topless este unul discutabil; pe langa arsurile solare care sunt mult mai puternice la nivelul tegumentului sanilor, exista un adevar pe care italienii il exprima prin «vedere, non vedere» ceea ce s-ar putea traduce cam asa: sugerarea unei imagini plina de vino incoace este mult mai «suculenta» decat expunerea ei directa.
Hai sa facem impreuna trusa de prim ajutor, recapituland:
Arsuri solare
- creme protectoare cu FPS
- spray cu hidrocortizon si oxitetraciclina
Insolatie - aspirina, algocalmin adulti
- paracetamol, ibuprofen copii
Boli diareice usoare - diosmectita, calciu carbonic pulvis, ceai de menta, saruri de rehidratare
Boli diareice grave - antibioterapie la indicatia medicului
Intepaturi insecte - gel antihistaminic
Dispepsii - antispastice, antiemetice, inhibitori de pompa de protoni.
Nu uita aparatul de fotografiat! Este un «must have» si pentru poze reusite, incearca apusul de soare; trasaturile sunt mai destinse, lumina dulce si bronzul pregnant. Daca sfaturile v-au suscitat interesul, puteti veni pentru aprofundarea subiectelor la clinica AMA Medical Plus. Va stau la dispozitie medici specialisti dermatologi, nutritionisti, pediatri, internisti, cardiologi si toate specialitatile medicale care pot acoperi aceasta patologie.
Astfel, va veti intoarce sanatosi din vacanta, incarcati de optimism si dornici de a impartasi amintirile, fredonand «vine vara in viata mea…».
Dr. Adriana Cojocaru Medic Specialist Medicina de Familie Clinica AMA Medical Plus