Ce trebuie sa stie copiii despre alcool, in functie de varsta

/ / Modificat: 2012-10-19
Ce trebuie sa stie copiii despre alcool, in functie de varsta

Chiar daca alcoolul nu este una dintre cele ma fascinante teme de conversatie pentru un copil, parintii ar trebui sa ia in considerare ideea de a aborda subiectul despre riscul si pericolele consumului de alcool inca de cand este mic. Alcoolismul a devenit o problema din ce in ce mai prezenta nu doar in randul adolescentilor. Statisticile cu privire la consumul de alcool in randul minorilor sunt ingrijoratoare, subliniind ca din ce in ce mai multi copii fac cunostinta cu aceasta bautura toxica inca de la varsta scolara sau mai devreme!

Nu amana discutia despre alcool pana la momentul adolescentei! Iata ce trebuie sa stie copilul si cum sa vorbesti cu el despre acest subiect, in fiecare etapa a copilariei sale!

Tema alcoolului trebuie abordata cu copilul cu mult timp inainte ca acesta sa aiba sansa de a gusta din acest tip de bauturi. Copilaria este o perioada in care copilul exploreaza, invata si descopera lucruri noi, dar mai ales asimileaza principii importante de viata.

De aceea, este foarte important sa ai o comunicare deschisa si sincera cu el, dar mai ales sa il incurajezi sa puna mereu intrebari, chiar daca unele dintre ele sunt delicate si ti se pare greu sa raspunzi la ele. Fiecare varsta a copilului are regulile ei, dar si metodele si instrumentele adecvate de a-i satisface curiozitatile, fara a minti sau a masca adevarul. Iata cum!

Discutia despre alcool cu copilul de 3-4 ani

Chiar daca alcoolul nu intra printre preocuparile unui copil de 3-4 ani, nu inseamna ca nu poti face nimic, astfel incat la varsta adulta sa nu fie tentat sa cada in capcana abuzului de alcool.

Este o varsta la care ai ocazia sa ajuti copilul sa devina independent, sa ia decizii responsabile si sa gaseasca solutii proprii la probleme diverse.

Da-i copilului diverse sarcini si responsabilitati, lasa-l sa ia decizii singur cand vine vorba despre cum se imbraca, ce sa pape si ce jucarii sa ia afara cu el. In felul acesta, ii dai incredere in el si ii arati ca ii respecti si iei in considerare deciziile pe care le ia.

In plus, fiti un exemplu pozitiv pentru el. La varsta prescolara, copilul are tendinta de a imita si de a prelua comportamente pe care le vede in familie, modele care se vor reflecta in comportamentul lui si mai tarziu, in adolescenta sau la maturitate. Asadar, daca voi aveti obiceiuri sanatoase de viata, si aici intra si consumul responsabil si rational de alcool, nici copilul nu va fi tentat sa depaseasca limitele.

Discutia despre alcool cu copilul de 4-7 ani

Pana la 7 anisori, copilul invata foarte multe din experienta si din explorarea mediului inconjurator, astfel ca o discutie despre eventualele efecte ale consumului de alcool in viitor este inutila acum.

Tot ce poti face este sa te folosesti de situatii uzuale sau stiri ori evenimente la care este martor, legate de alcool, pentru a deschide discutia. Intreaba-l ce simte cu privire la o stire sau reclama pe care o aude despre alcool si incurajeaza-l sa iti puna cat mai multe intrebari, astfel incat sa nu para ca ii impui tu acest gen de discutie, ci ca el este interesat de ea.

Tot la aceasta varsta, copilul este interesat de corpul sau si de modul in care functioneaza organismul. Vei constata ca are o multime de curiozitati legate de organele sexuale, despre cum bate inima, ce este ficatul, in functie de ce aude sau vede in jur. Este o oportunitate pentru a deschide subiectul despre sanatate si modul adecvat in care trebuie sa ne ingrijim organismul, abordand si tema alcoolului.

Poti aborda, succint si fara a intra in detalii medicale sau complicate, subiectul alcoolului ca factor nociv pentru sanatate. Copilul trebuie sa stie, pe scurt, ca abuzul de alcool afecteaza vederea, auzul si mersul.

Discutia despre alcool cu copilul de 8-11 ani

Copilul tau a crescut mai maricel, iar capacitatea lui de intelegere este mai mare si poate face fata unor discutii ceva mai serioase.

La varsta scolara, poti influenta cel mai bine deciziile pe care copilul le va avea cu privire la consumul de alcool. Este o perioada in care percepe mai usor concepte si insuseste idei nu doar pe baza experientei, ci si din teorie.

Este un moment propice pentru a aborda subiectul alcoolului, deoarece are dezvoltate abilitatile necesare pentru a intelege care sunt consecintele pe termen scurt si lung ale consumului acestuia asupra organismului. Asadar, nu ezita sa deschizi subiectul si incearca sa ii exemplifici ideile cu situatii, cazuri, stiri, evenimente care au avut loc si la care a fost martor.

Varsta scolara este destul de delicata, deoarece apar anturajele si presiunile exercitate de acestea asupra copilului. Poate fi influentat de colegi sa se apuce sa bea alcool sau sa fumeze.

De aceea, este important sa il inveti de pe acum cand si cum sa spuna "nu" unor rugaminti sau pretentii gresite pe care prietenii sau colegii le vor avea de la el, fara a simti ca este "oaia neagra" a grupului. Este important sa inteleaga ca mai intai trebuie sa ia deciziile cele mai bune pentru el si apoi la nivel de grup.

Discutia despre alcool cu copilul la 12-17 ani

Pana la varsta adolescentei, copilul trebuie sa cunoasca principalele informatii legate de consumul de alcool, macar la nivel teoretic. Acum, intr-o perioada delicata si plina de transformari, este important sa-i reamintesti principalele lucruri legate de efectele nocive ale alcoolului si sa il asiguri ca esti acolo pentru el, daca are vreodata nevoie sa vorbeasca cu tine despre alcool sau alte subiecte delicate, specifice varstei.

Adolescentul este predispus la comportamente cu grad mare de risc, din cauza dorintei de independenta si presiunii anturajului, nevoii de a fi acceptat de grupuri, de independenta, tentatiilor etc. Chiar si cu educatie teoretica puternica in spate, cu privire la consumul de alcool, exista multe sanse ca adolescentul sa sfideze sfaturile tale si sa recurga la aceste comportamente.

Important este sa il faci sa se simta acceptat, apreciat si respectat si vei avea mai multe sanse sa il apropii de tine si sa fie sincer in discutiile pe care le aveti. Evita predicile si criticile in discutiile cu el. Isi va pierde increderea si se va indeparta de tine. La aceasta varsta, este foarte important sa il atragi de partea ta, pentru a-i putea controla slabiciunile si eventualele tentatii nocive.

Tu la ce varsta ai vorbit prima oara cu copilul tau despre alcool? Cum ai abordat subiectul? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Articole recomandate

Citeste si despre