9 lucruri importante despre alaptat

/ / Modificat: 2012-05-23
9 lucruri importante despre alaptat

Alaptatul este unul dintre cele mai intime si minunate experiente pe care le poti trai dupa nastere, ca mama. Chiar daca alaptarea se poate dovedi uneori provocatoare si dificila, beneficiile multiple pe care le are pentru sanatatea bebelusului, dar si a ta, intrec cu mult greutatile pe care le-ai putea intampina. Exista o multime de alte lucruri si informatii pretioase, ba chiar si cateva trucuri, pe care este bine sa le stii despre alaptarea bebelusului tau!

Laptele matern este o hrana unica pentru bebelus

Laptele matern este esential pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului si are o compozitie unica, pe care nicio formula de lapte nu o poate imita.

Exista o multime de compusi, printre care cei mai importanti raman anticorpii, care protejeaza sanatatea copilului de boli serioase - astm, cancer, infectii, boli cardiovasculare, sindromul mortii subite infantile, diabet zaharat etc.

Alaptare protejeaza si imbunatateste sanatatea mamei

Alaptarea aduce beneficii si in sanatatea mamei si scade considerabil riscul de cancer de san sau ovarian.

Hranirea bebelusului la san te ajuta sa slabesti mai repede dupa nastere, dar si sa fii mai relaxata.

Sanii tai sufera schimbari si sunt mai sensibili

Pe masura ce te apropii de nastere, dar mai ales dupa initierea alaptatului, sanii tai se vor mari si vor deveni sensibili la atingere.

Dupa ce incepi sa il pui pe bebe la san, vei simti si niste dureri locale, provocate de supt, problema care poarta numele de mameloane sau sfarcuri crapate. Ai putea suferi si de alte probleme specifice alaptarii, precum angorjarea sanilor, mastita, blocarea canalelor galactofore, insa nimic care sa nu poata fi tratat sau rezolvat, astfel incat sa nu privezi bebelusul de laptele matern.

Alaptatul te ajuta sa faci economii

Alaptarea bebelusului se dovedeste, nu in ultimul rand, si o metoda eficienta de a face economii serioase.

Laptele matern nu costa, nu are nevoie de biberoane, sterilizatoare si alte instrumente necesare in hranirea cu biberonul, ceea ce inseamna o economisire majora de bani in bugetul familiei.

Alaptatul poate fi destul de dificil

Alaptatul se poate dovedi destul de dificil, mai ales la inceput, cand inveti cum sa tii bebelusul la san si pana descoperi care sunt accesoriile care te ajuta sa iti creezi confortul necesar si sa facilitezi suptul bebelusului la san.

Insa repetitia si exersarea continua sunt cele mai bune metode prin care reusesti sa alaptezi mai usor bebelusul.

Accesoriile pentru alaptat sunt esentiale pentru alaptat

Accesoriile pentru alaptat - perna, balansoar, scaunel pentru picioare, imbracaminte lejera, sutien special - sunt acele produse care contribuie la facilitarea pozitionarii copilului la san, dar si la asigurarea unei stari de relaxare si confort pentru tine, atunci cand iti tii bebelusul la san.

De asemenea, este posibil sa mai ai nevoie de tampoane si pompa de san, prosopele curate sau unguente speciale, toate intr-o trusa speciala de alaptat.

Alaptarea arde calorii si iti provoaca foame

Sa nu te miri daca simti ca iti este foame tot timpul. Nu e o iluzie, este un efect al alaptarii.

Alaptatul arde aproximativ 600 de calorii pe zi, de aceea, specialistii sustin ca este o metoda eficienta de slabit. Odata cu arderea caloriilor se instaleaza automat si senzatia de foame.

Atentie la aportul pe care-l introduci in organism prin alimentele pe care le consumi. Nu manca irational, doar pentru ca ti-e foame. Consuma doar alimente permise in alaptat si bazeaza-te pe gustari sanatoase si hranitoare, cu aport mic de calorii - iaurturi, fructe, branzeturi etc. si asigura-te ca bei foarte multa apa.

E posibil ca lactatia sa mai scada. Nu renunta!

Nu intarca bebelusul imediat ce constati ca nu mai ai suficient lapte pentru a-i asigura aportul nutritiv de la o masa. Nu uita ca marirea numarului de alaptari poate stimula lactatia, iar in cazul in care laptele pare sa fie din ce in ce mai putin, ii poti combina masa de la san cu formule de lapte.

Vei fi nevoita sa alaptezi in public

Nu trebuie sa te simti stanjenita atunci cand esti nevoita sa alaptezi in public, doar pentru ca ora de masa a bebelusului te prinde pe drumuri.

Nu este nevoie sa iti expui sanii in toata splendoarea lor! Exista trucuri eficiente pentru a face alaptatul in public mai discret.

Care sunt greutatile cu care te confrunti in alaptarea bebelusului si ce trucuri ai adoptat? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Alaptarea bebelusului Accesorii alaptare Beneficii alaptare bebelus Alaptare public

Articole recomandate

Citeste si despre