Alaptarea in tandem

/ / Modificat: 2013-08-02
Alaptarea in tandem

Alaptarea in tandem reprezinta alaptarea simultana a unor frati de varste diferite. Aceasta ia nastere dupa ce ramai insarcinata in timp ce alaptezi primul copil. Desi poate fi stresanta pentru mamica, exista o multime de beneficii pentru ambii copii.

Ce este alaptarea in tandem?

Atunci cand alaptezi doi frati care nu sunt gemeni, de varste diferite atunci inseamna ca alaptezi in tandem. Chiar daca pare destul de ciudat pentru majoritatea, acest proces are o multime de beneficii.

Alaptarea de obicei are un efect contraceptiv, insa numai daca sunt indeplinite conditii stricte si poate nici atunci nu poti fi 100% sigura. Astfel ca, exista situatii in care poti ramane insarcinata in alaptare.

Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renunti la alaptarea primului tau nascut. Exista de asemenea posibilitatea ca atunci cand se naste fratiorul, primul nascut inca sa fie alaptat la san. Nu trebuie sa renunti la alaptarea lui in favoarea noului-nascut. Ii poti alapta foarte bine in tandem, adica pe amandoi, in ciuda diferentei de varsta.

E cazul sa te ingrijorezi daca primul nascut bea colostru?

Odata ce ai nascut un nou copil, in primele zile dupa nastere este foarte posibil sa reapara colostrul, care este diferit de laptele matern. Copilul mai mare a trecut deja prin aceasta etapa cand era nou-nascut. Etapa de colostru in alaptare tine doar cateva zile. Este oare cazul sa iti faci griji daca va inghiti din nou colostru, pentru ca inca il alaptezi?

Specialistii sustin ca nu este cazul sa iti faci griji din aceasta cauza, ba dimpotriva efectele pot fi benefice chiar si asupra bebelusului tau de varsta mai mare. Colostrul ii procura si lui anticorpi si vitamine care au rol de intarire a sistemului imunitar. Este ca si cand i-ai administra copilului un complex de vitamine si minerale de pe piata, doar ca intr-un mod natural, unic si mult mai sanatos.

Singurul efect secundar pe care il poti observa este acela in care copilul va avea un scaun mai moale decat de obicei. Dar acest efect va trece odata cu disparitia colostrului si initierea laptelui matern.

Vei produce lapte suficient pentru ambii copii?

Grija cea mai mare a mamelor care alaptaeaza in tandem, ca si cea a celor care alapteaza gemeni, este daca vor reusi sa produca suficient lapte pentru a satisface complet nevoile nutrionale ale ambilor copii.

Lactatia reprezinta secretia de lapte  a mamei. Aceasta se automentine pe perioada nedefinita prin actul suptului al unui bebelus. Reflexul de supt ajuta la stimularea lactatiei. Cu alte cuvinte, cu cat copiii sug mai mult, cu atat mama va produce mai mult lapte.

Daca acest lucru nu este suficient, poti umba la dieta ta in timpul alaptarii si poti consuma alimente care sa favorizeze alaptarea . Vei avea nevoie de calorii in plus fata de perioada in care alaptai doar un singur bebelus. Cantitatea de calorii variaza in functie de conformatia si nevoile fiacarei femei, dar te poti orienta dupa satisfactia pe care o ai dupa masa. Daca simti ca te-ai saturat, dar fara sa te simti prea plina, atunci inseamna ca ai mancat suficient.

Poti cere si sfatul medicului in acest sens, el fiind cel mai avizat in a te sfatui cum sa stimulezi corect lactatia si cat trebuie sa mananci atunci cand alaptezi in tandem.

Care copil trebuie alaptat primul?

Este posibil sa nu trebuiasca sa iti faci griji sau sa te gandesti ca poate nu vor sa manance in acelasi timp. Atunci cand il pui pe nou-nascut la san, vei observa ca si fratiorul va vrea de multe ori sa manance in acelasi timp cu el. Apare intrebarea: pe care il hranesc primul?

Este bine sa il pui mai intai pe cel mic primul la san in primele zile dupa nastere, deoarece colostrul (care este esential pentru nou-nascut) are o oferta limitata la cateva zile si vrei sa te asiguri ca va primi portia necesara pe care fratiorul lui a primit-o la timpul potrivit. Dupa ce laptele matern apare, nu mai este nevoie sa tii cont de aceasta ordine.

Pozitionarea la san in alaptarea in tandem

Este posibil sa fie nevoie sa experimentezi mai multe pozitii pana sa le gasesti pe cele adecvate pentru a alapta corect. Poti apela la pernele speciale pentru alaptat  concepute pentru doi bebelusi. Poti opta si pentru pozitiile de alaptat recomandate in cazul alaptarii unui singur bebelus,  adaptandu-le in functie de dorinta si disponibilitatea bebelusilor si de confortul pe care-l ofera.

Intr-o saptamana sau doua vei reusi cu siguranta sa gasesti, in urma experimentelor frecvente, cele mai bune pozitii atat pentru tine cat si pentru cei mici.

Beneficii ale alaptarii in tandem

  • ajuta la combaterea angorjarii sanilor;

  • fortifica sistemul imunitar al ambilor copii;

  • hraneste si asigura satisfacerea nevoilor nutritionale concomitent;

  • asigura o hrana calitativa, unica si sigura pentru fratiorul mai mare;

  • ajuta la temperarea crizelor de personalitate ale copilului mai mare, specifice varstei (tantrum).

Dezavantaje ale alaptarii in tandem pentru mama

Alaptarea in tandem poate fi o situatie mai complicata decat ai prevazut. Ai de alaptat un copil mai mare si unul mai mic, fiecare cu toanele si cu nevoile lui. De aceea exista si cateva dezavantaje ale acestui tip de alaptat:

  • poate fi stresanta (atunci cand bebelusul nu vrea sa alapteze, iar cel maricel este tensionat si nu te asculta etc.);

  • poate fi obositoare (e greu si cu un bebe abia nascut, daramite cu doi si de varste diferite);

  • te poate agita foarte tare;

  • te poti confrunta cu dificultati in primele saptamani, care vor pune presiune asupra ta, putand aparea si semne ale depresiei.

Taguri Alaptare Alaptare tandem Alaptare san sarcina Beneficii alaptare Alaptarea

Articole recomandate

Citeste si despre