Alaptarea la san

/ / Modificat: 2016-08-05
Alaptarea la san

Alaptarea este un proces complex, natural si unic cu care bebelusul tau se intalneste o singura data in viata. Nu ii rata sansa de a se dezvolta armonios si sanatos privandu-l de alimentatia la san.

Invata tot ce trebuie sa stii despre alaptare si cum sa faci din ea o activitate placuta si relaxanta! Accesoriile de alaptat, pozitiile si tehnicile pentru alaptare, dar si ghiduri despre ce medicamente sau alimente sunt permise sau nu in aceasta perioada te ajuta sa treci peste aceasta etapa fara probleme sau complicatii.

Lactatia sau producerea laptelui matern

Lactatia reprezinta procesul prin care laptele matern este secretat de glandele mamare. Sa nu crezi ca laptele matern se formeaza doar dupa ce ai nascut, ci acesta incepe sa se formeze inca din perioada in care esti insarcinata.

Lactatia se mentine pe o perioada nedeterminata si este in principal stimulata de suptul constant al bebelusului.

Multe femei se intreaba care este perioada optima pentru a pune bebelusul dupa nastere. Trebuie sa stii ca daca nu exista motive medicale speciale pentru care acest lucru sa nu poata fi facut, bebelusul poate fi pus imediat dupa nastere la sanul mamei pentru a fi alaptat.

Prima alaptare

Prima alaptare poate fi foarte emotionanta pentru noua mamica. Pentru inceput, aseaza-te intr-un scaun confortabil, cu spatele drept. Adu-ti copilul la san in asa fel incat burtica lui sa fie lipita de burta ta. Fetisoara lui trebuie sa fie in dreptul unui san, piciorusele la celalalt. Poti sa te ajuti de perne ca sa-l aduci la nivelul sanului. Sustine-i spatele si ceafa cu o mana.

alaptarea_la_san

Pozitioneaza capul bebelusului in asa fel incat nasul sa-i fie in directia opusa mamelonului, avand capul usor inclinat spre spate. Buza de jos si barbia lui trebuie sa atinga sanul, iar nasul trebuie sa fie liber, permitandu-i sa respire cu usurinta.


Este posibil sa suga mai repede la inceput, dupa care se va relaxa, adoptand un ritm mai lent – stii ca se hraneste corect daca auzi cum inghite. Afla mai multe despre cum poti sti cand primeste sugarul suficient lapte.


Incearca sa alaptezi cel putin 20 de minute – unii copii sug si 40. Daca bebelusul se hraneste bine, se va desprinde singur cand e satul.

Sfaturi pentru evitarea refluxului

In timpul meselor, cat si dupa acestea, trebuie sa mentii copilul intr-o pozitie verticala. Pentru evitarea refluxului, ai de ales din urmatoarele alternative: folosirea unui port-bebe, ridicarea lui la un unghi de cel putin 45 de grade sau adormirea copilului pe pieptul tau in pozitie verticala.

Urmatorul pas este identificarea mancarurilor sau vitaminelor din alimentatia mamei sau a copilului care ar putea sa cauzeze aceasta reactie.

Daca aceste masuri nu functioneaza, ar trebui sa incerci medicamente care reduc acidul produs de stomac, ajutand la micsorarea timpului necesar laptelui sa treaca din stomac in intestin. Aceasta solutie foloseste-o doar in cazuri foarte grave si numai dupa ce alte tratamente au dat gres.

Incurajarea copilului sa se hraneasca

Incearca sa pastrezi procesul de hranire calm si linistit, alaptand intr-o camera linistita si intunecata. Cel mai bine ar fi sa-l alaptezi atunci cand este somnoros.

Copiii care sufera de reflux se trezesc mai des, astfel poti profita pentru a-l alapta mai des. In timpul noptii, tine-l aproape, pastrand contactul pielii si mangaindu-l.

Incearca sa-l hranesti in picioare si sa mergi in timp ce faci asta. Iti poate fi de folos un port-bebe, deoarece il tii intr-o pozitie verticala in timp ce mainile iti sunt libere.

Bebelusii si copiii mici trebuie alaptati! Beneficii esentiale ale laptelui matern!

Nou-nascutii hraniti de la sanul mamei au probleme mai putin numeroase si mai putin severe decat cei hraniti cu lapte prefabricat, deoarece laptele de la san este mult mai usor digerabil, fiind eliberat din stomac de doua ori mai repede. Orice intarziere a golirii stomacului poate agrava refluxul.

Un alt avantaj al alaptarii la san a copilului este ca laptele produs de mama are o aciditate mai scazuta. Astfel, daca bebelusul il absoarbe, acesta ii cauzeaza arsuri mai putin grave. De asemenea, laptele matern este intotdeauna steril; ca urmare, riscul aparitiei unor infectii intestinale la sugar prin consumul acestui lapte este nul.

Alaptarea determina, de asemenea, o dezvoltare normala a maxilarelor si a dintilor. La copiii care sug la san se intalnesc mai rar varsaturi, regurgitatii, colici, sughituri, tulburari de somn, neliniste.

Prin alaptarea la san, are loc o apropiere mai mare de copii. In cazul in care il doare ceva sau este nefericit, copilul devine mult mai repede stresat. Hranirea la san va ajuta sa il calmezi mai repede. Alaptarea te ajuta sa raspunzi la nevoile copilului, si chiar daca nu-l poti calma sau face fericit, este important sa fii acolo pentru a-l linisti.

Substantele eliminate de un copil hranit de la san au un miros mai putin neplacut decat celelalte si exista un pericol mai mic de a pata hainele.

Tehnica alaptarii

Exista o tehnica speciala a alaptarii  pe care toate mamicile o invata. Asa ca, daca nu iti iese din prima alaptarea celui mic sau intampini dificultati, nu trebuie sa iti faci griji si nici sa ramai dezamagita. Cere ajutorul medicilor si asistentelor sau ale unor persoane experimentate.

Insusirea unei tehnici de alaptat corecte iti asigura alaptarea cu succes a copilului. Inainte de prima alaptare, sanii sunt curatati si sterilizati. Trebuie sa stai intr-o pozitie confortabila si sa fii relaxata. Copilul trebuie sa fie pozitionat astfel incat sa prinda bine sfarsul, dar si o mare parte a areolei.

Pozitii pentru alaptare

Dupa ce ai alaptat prima oara micutul, poti experimenta mai multe pozitii in care sa il alaptezi  pana o vei gasi pe cea care iti va asigura confortul atat tie, cat si lui. In felul acesta, alaptatul devine mult mai placut, iar bebelusul va fi mult mai usor satisfacut. Poti testa:

  • pozitia clasica;

  • pozitia leaganului;

  • pozitia leaganului incrusicat;

  • pozitia "minge de fotbal american";

  • alaptarea in pozitia culcata

Pentru a vedea care sunt exact pasii fiecarei pozitii de alaptat, poti citi articolul "Pozitii pentru alaptare"

Accesorii utile in alaptare

Pentru ca alaptarea sa fie un proces confortabil si simplu trebuie ca bebelusul sa fie pozitionat corect la san, tu sa fii relaxata si sa ai lapte suficient pentru a-l hrani. Pentru mai mult confort atat pentru tine cat si pentru copil, trebuie sa ai pe langa tine unele accesorii care pot facilita foarte mult procesul alaptarii.

Citeste articolul "Accesorii utile in alaptare pentru un plus de confort" si descopera pentru ca iti trebuie un scaun special pentru alaptare, dar si pentru picioare, perna pentru alaptat, muzica, dar si sutienul special. Trusa de alaptat in care gasesti unguentul cu lanolina, pompita de san, tampoanele pentru sani, tetine, dispozitive de protectie pentru sani si altele sunt extrem de necesare in in preajma ta atunci cand alaptezi.

Complicatii si dificultati in alaptare

Aproape toate femeile se confrunta cu mici probleme pe perioada alaptarii. Complicatiile care pot aparea in alaptare difera ca gravitate, unele fiind superficiale si localizate la nivelul sanului, altele fiind mai profunde si chiar periculoase pentru sanatatea mamei.

Iata care sunt cele mai frecvente dificultati si probleme care apar in timpul alaptarii:

  • Mameloane dureroase;

  • Dureri in alaptare;

Medicamentele si alaptarea

Atunci cand alaptezi fiecare medicament pe care il iei trebuie sa fie administrat numai la recomandarea medicului. Ai o mare responsabilitate atunci cand alaptezi, tot ceea ce ingerezi afectand in mod direct sanatatea bebelusului prin intermediul laptelui.

Exista o serie de medicamente permise in alaptare si altele care prezinta un risc crescut pentru fat. De aceea, este bine ca inainte sa iei vreo medicatie sa ai avizul medicului in acest sens.

Antibioticele in alaptare sunt o categorie aparte careia trebuie sa ii acorzi o atentie deosebita. Exista o serie de antibiotice permise in sarcina, dar care se folosesc tot in cazuri speciale si numai la recomandarea specialistului.

Alimentatia mamei in alaptare

Evita in timpul alaptarii mancarurile picante, pestele in exces, citricele, bauturile cu cafeina si alimentele care favorizeaza balonarea. Alimentele interzise atunci cand alaptezi includ si alimente cu grad alergenic mare precum nuci, soia, arahide, oua etc. Printre alimentele care favorizeaza alaptarea se numara fructele, cerealele, apa si cele care iti aduc un aport de energie.

Intarcarea sau incetarea alaptarii

Intarcarea reprezinta momentul in care hotarasti sa nu mai alaptezi copilul san. Aceasta perioada apare la varste diferite ale copiilor. In mod obisniut, intarcarea incepe cu introducerea alimentelor solide (diversificarea) in jurul varstei de 4 sau 6 luni si este finalizata treptat in urmatoarele 6 pana la 18 luni, in functie de copil si de mama.

banner_alaptare

Taguri Alaptare san Ghid alaptare sugar Pozitii alaptare bebelus Accesorii utile alaptare Complicatii alaptare Alimente alaptare san Medicamente in alaptare Lactatia Beneficii alaptare Intarcare Alaptarea Alaptarea la san Alaptarea nou-nascutului Alaptarea copilului Alaptarea sugarului Alaptat

Articole recomandate

Citeste si despre