Alimentatia la san, tot ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2014-01-23
Alimentatia la san, tot ce trebuie sa stii

Alimentatia la san este cel mai bun si sanatos lucru pe care il poti face pentru bebelus. Alimentul ideal, mai ales pentru nou-nascut, este laptele matern. Acesta este cel mai complet aliment, continand toate elementele nutritive necesare, intr-o proportie adecvata, adaptata posibilitatilor digestive reduse ale sugarului. Alimentatia la san este cea mai buna modalitate de a-ti hrani puiul, satisfacandu-i toate necesitatile nutritive ale primelor 6 luni de viata.

Cand trebuie pus la san bebelusul?

In mod normal, daca alte probleme medicale nu apar la nastere, este esential sa pui bebelusul la san inca din primele ore de viatai.

Cam dupa 3-6 ore de la nastere poti pune nou-nascutul la san fara probleme, tinandu-l cam 5 minute la fiecare san, apoi cate zece, si ulterior din ce in ce mai mult.

Medicii si moasele din maternitate iti vor sta la dispozitie pentru a te invata cum sa tii bebelusul si care sunt pasii corecti in alaptat. Nu te speria, nimeni nu s-a nascut invatat in asa ceva, trebuie doar sa ai deschidere si diponibilitate spre a-ti insusi principaleii pasi!

Colostrul

Nu vei beneficia de lapte in sani inca din primele zile de dupa nastere. In prima faza, cam in primele 5 zile, nu trebuie sa te sperii daca observi o secretie cu o textura diferita de a laptelui. Acesta este colostrul  care are o culoare usor galbuie si care este la fel de important pentru dezvoltarea bebelusului ca si laptele matern.

Laptele matern si stimularea lactatiei

Lactatia este procesul prin care se secreta laptele matern prin glandele mamare. Uneori intervin anumite probleme in calea lactatiei sau laptele matern nu este suficient pentru a satisface nevoile nutritionale ale copilului. De aceea, se apeleaza la stimularea lactatiei prin:

  • punerea cat mai frecventa a bebelusului la san;
  • alaptarea si pe timpul noptii;
  • golirea sanilor la fiecare sedinta de alaptat;
  • administrarea de medicamente care cresc prolactina;
  • evitarea suzetei sau tetinei inaint de prima alaptare;
  • consumul mare de lichide etc.


Beneficiile laptelui matern pentru copil

Beneficiile alaptatului pentru copil  sunt inegalabile si incomparabile cu cele ale laptelui praf. Laptele matern are puteri miraculoase asupra dezvoltarii bebelusului, asa cum alte tipuri de lapte nu au. Acesta asigura nu numai sanatatea imediata, ci si pe termen lung a bebelusului, avand mari influente asupra dezvoltarii lui.

  • Contine anticorpi, substante care ajuta la protejarea bebelusului de infectii, pana ce propriul sau sistem imunitar se maturizeaza;
  • Este usor de digerat, ceea ce face ca sugarul sa fie mai ferit de probleme digestive (dureri abdominale, diaree, constipatie);
  • Este lipsit de factori alergizanti, ceea ce reduce riscul aparitiei unor probleme alergice, cum ar fi astmul, eczemele;
  • Studii recente au aratat ca alimentia la san poate ajuta copiilor susceptibili genetic la prevenirea diabetului zaharat de tip 1 (diabet juvenil);
  • Este proaspat si practic lipsit de bacterii, are temperatura optima, nu necesita preparare si nu costa nimic;
  • Sugarii hraniti natural au o dezvoltare dentara mai buna decat cei alimentati artificial.

Beneficiile alaptarii pentru mama

Alimentatia la san, pe langa toate avantajele pe care le are pentru sugar, este benefica si pentru mama.

  • alaptarea la san poate fi o rasplata suprema pentru ingrijirea bebelusului;
  • ajuta la eliminarea kilogramelor in plus;
  • momentele alaptarii ducand la crearea unei relatii profunde intre mama si copil;
  • alimentatia naturala ajuta la retractia uterului si la revenirea lui mai rapida la normal precum si la scaderea riscului de aparitie a cancerului de san la mama;
  • scade riscul aparitiei unor forme de cancer (ovarian sau de san).

Tehnica alaptarii la san

Aplicarea unei tehnici de alaptat corecte iti asigura succesul in hranirea bebelusului inca de la prima incercare.

Daca nu exista probleme, copilul va fi pus la san imediat dupa nastere. Inainte de alaptare mama isi va spala sanii bine, cu apa si sapun, apoi se va aseza confortabil, intr-o pozitie relaxata.

Pozitionarea corecta a sugarului este si ea extrem de importanta pentru ca alaptatul sa se desfasoare cu succes. Un copil bine pozitionat va prinde in gura sfarcul, dar si cea mai mai parte a areolei. Alaptarea se va face la cerere. Aceasta inseamna pur si simplu sa-i dai bebelusului de mancare ori de cate ori ii e foame, nu dupa un orar. Fiecare sugar isi formeaza diferit ritmul de foame si este gresit sa impui copilului un orar fix al meselor si administrarea de ceai zaharat intre acestea.

Pozitii corecte in alaptat

Pentru ca alimentarea la san a bebelusului sa se desfasoare in conditii satisfacatoare, trebuie ca bebelusul sa fie pozitionat corect la san. De fapt, intreg procesul alaptarii depinde de pozitionarea la san a bebelusului. Daca acesta nu sta intr-o pozitie corespunzatoare, el nu va putea apuca cum trebuie sfarcurile mamei, iar alaptarea va deveni chinuitoare atat pentru tine, cat si pentru el.

Invata sa iti pozitionezi corect micutul la san, orientandu-te dupa ghidul nostru de pozitii corecte in alaptare .  Acesta iti arata toti pasii pe care trebuie sa ii faci la prima alaptare si iti ofera si alte pozitii ce ti se vor putea parea confortabile.

Bebelusii alaptati la san nu au nevoie de apa pana la 6 luni!

Nou-nascutul si sugarul nu au nevoie de apa suplimentara in alimentatie in primele 6 luni, necesarul de lichide asigurandu-se numai prin laptele matern .

Orarul alaptarii nou-nascutilor

In primele 2-3 saptamani alaptarea se face la interval de aproximativ 2-3 ore, dar pe masura ce copilul creste va manca mai mult la fiecare masa si intervalul dintre mese va deveni mai lung.

La 3 luni, bebelusul va ajunge probabil la un orar cu mese aproximativ la 4 ore, cu 5 mese pe zi, plus una sau doua mese noaptea. Este important ca bebelusul sa fie lasat sa termine de supt de la un san, inainte de a trece la celalalt. La aceeasi masa i se va da sa suga din sanul golit la masa anterioara, apoi i se va da si din celalalt san.

Cum iti dai seama ca a mancat suficient?

Numai sanii complet goliti sunt stimulati sa produca lapte. Sugarul nu este o masina si nu i se poate impune o cantitate fixa de lapte. Uneori suge mai mult, alteori mai putin. Nu exista un ghid exact care sa iti spuna ca bebelusul a mancat suficient.

Se considera ca mama are suficient lapte si ca bebelusul consuma o cantitate adecvata de lapte daca:

  • copilul creste in greutate (curba ponderala ascendenta);
  • copilul este vioi, cu tonus muscular ferm;
  • copilul este multumit si linistit dupa supt;
  • copilul se uda de cel putin 6 ori in 24 de ore, fara aport suplimentar de lichide.

Accesorii utile in alimentatia la san a bebelusului


Atunci cand iti hranesti micutul la san, ai nevoie de cateva lucruri utile pe langa tine. Acestea te ajuta sa facilitezi procesul alaptarii si sa te simti mai confortabil de fiecare data. Acestea pot fi:

  • scaunul pe care stai;
  • perna de alaptat;
  • cd-uri cu muzica, reviste, carti etc.;
  • sutien special;
  • scaunel pentru picioare;
  • trusa pentru alaptare: unguent cu linolina, pompita de san, tampoane pentru sani, dispozitive de protectie pentru sani, prosopel etc.

Alimentatia mamei in timpul alaptarii

Ceea ce mananci tu in timpul alaptari are influenta asupra calitatii laptelui pe care il oferi bebelusului. De aceea, exista anumite alimente care iti sunt interzise in alaptat pentru ca pot influenta stare si sanatatea micutului. Din fericire, acestea nu sunt foarte multe si nu te restrictioneaza foarte tare de la placerile tale culinare.

Exista si o multime de alimente care favorizeaza alaptarea  si care au influente benefice asupra copilului. Si tu ai de beneficiat de pe urma lor ajutandu-te sa scapi de unele probleme de dupa nastere, ca de exemplu constipatia.

Taguri Alaptare san Alimente alaptare san

Articole recomandate

Citeste si despre