Alaptarea este un proces extrem de complex si, pe cat de frumos, pe atat de controversate sunt aspectele ei. Iata o scurta prezentare a miturilor nascute in jurul alaptarii.
Cel mai des intalnite mituri despre alaptare
Nu poti alapta daca ai sanii prea mici. Fals! Volumul nu are nimic de-a face cu cantitatea.
Berea stimuleaza secretia de lapte. Fals!
Nu poti ramane insarcinata atunci cand alaptezi. Fals! Ovulatia poate aparea si in timpul alaptarii, iar sarcina se poate instala cu usurinta fara sa iti dai seama.
Trebuie sa intarci bebelusul daca ramai insarcinata in timp ce alaptezi. Fals! Nu numai ca se poate si este indicat, dar poti alapta in tandem, adica ambii copii deodata atunci cand se va naste fratiorul).
Alaptatul deformeaza sanii. De fapt, de cand ramane insarcinata, sanii femeii se vor schimba pentru totdeauna - fie ca va pierde sarcina, va naste inainte de termen sau nu va alapta deloc, sanii oricum se vor modifica si nu vor mai reveni la forma exacta de dinainte, alaptatul nu are nicio legatura cu deformarea sanilor.
Alaptatul ingrasa sau te impiedica sa slabesti. Dimpotriva, si-a dovedit eficienta in slabit, arzand calorii.
Refuzul mamei de a alapta traumatizeaza copilul. Nu este adevarat, doar ca il priveaza de elemente nutritive esentiale si unice, extrem de utile in dezvoltarea lui.
Alaptatul influenteaza orientarea sexuala a viitorului copil. Este o idee gresita fondata pe faptul ca, pentru unii, alaptarea in sine are o tenta sexuala prin simplul fapt ca implica sanii. Alaptatul este un proces natural si firesc pentru care femeile sunt inzestrate si nu are nicio legatura cu viitoarea orientare sexuala a bebelusului.
Astazi formulele artificiale de lapte sunt la fel de hranitoare ca laptele matern. Nu este nici pe departe adevarat, compozitia laptelui matern este unica si contine hormoni si celule care sunt imposibil de obtinut in mod artificial.
Laptele matern apare imediat dupa nastere. Initial lactatia apare prin intermediul colostrului, un lichid diferit de laptele propriu-zis, transparent, de culoare galbuie si abia dupa 2-3 zile apare si laptele.
Alaptatul este dureros. Multe femei refuza sa alapteze nou-nascutul pornind de la aceasta afirmatie nefondata si complet neadevarata. Daca nu sunt probleme sau complicatii, alaptatul trebuie sa decurda confortabil si relaxant.
Nu poti alapta daca esti nevoita sa te intorci repede la munca. Se poate alapta chiar daca bebelusul nu este langa tine, una dintre metode este colectarea laptelui matern in recipiente speciale pentru conservarea laptelui; acesta poate fi administrat la cateva ore distanta de la colectare.
Alaptatul pe timpul noptii afecteaza dintii bebelusului. Nici pe departe. Insa daca acesta este lasat sa adoarma cu biberonul cu lapte formula sau suc, creste riscul de aparitie a cariilor.
Alaptarea distruge viata sexuala cuplului. Este complet neadevarat, nu au nicio legatura una cu cealalta si chiar daca partenerului i s-ar putea parea ciudat sa te vada alaptand, o comunicare deschisa poate ajuta sa depasiti aceasta problema.
Alaptatul ii impiedica pe ceilalti membri ai familiei sa stabileasca relatii cu bebelusul. Relatia dintre mama-bebelus este unica si nu poate fi copiata, cat despre stabilirea relatiei dintre bebe si alti membri, aceasta se poate face prin multe alte cai - schimbat scutece, baita, jucat cu el etc.
Bebelusii alaptati la san au nevoie de suplimente cu vitamine si minerale. Alaptatul este suficient din toate punctele de vedere pentru bebelus pana la varsta de 6 luni, nici macar de apa nu are nevoie in aceasta perioada.
Nu ai voie sa iei medicamente in timpul alaptarii. Nu fara recomandarea medicului, dar exista medicamente permise si in alaptare.
Dupa ce bebelusul implineste 1 an, laptele matern isi pierde din nutrienti si vitamine. Atat timp cat ai lapte acesta va avea acelasi continut.
Nu mai poti alapta dupa menopauza. Femeile sunt capabile sa produca lapte chiar si dupa ce nu mai sunt fertile si calitatea laptelui este aceeasi.
Mamele adoptive nu pot alapta. Exista posibilitatea inducerii lactatiei cu ajutorul anumitor medicamente sau a altor metode; femeile sunt capabile sa produca lapte si fara sarcina.
Daca ai facut operatie de marire a sanilor sau alte interventii de chirurgie estetica nu poti alapta. In zilele noastre, astfel de interventii sunt facute astfel incat sa permita fara probleme alaptatul.
Adevarul despre alaptat
In general, tot ceea ce este opus miturilor de mai sus este adevarat.
- Unele alimente cu miros puternic (praz, varza, usturoi) dau gust laptelui.
- Nu bea alcool, acesta trece repede in lapte.
- Trebuie sa bei multe lichide (minim doi litri de apa/zi).
- Alaptatul intareste imunitatea naturala a bebelusului etc.
Afla tot adevarul despre alaptat si alimentatia la san din urmatoarele articole:
Alaptarea la san;
Alimentatia la san, tot ce trebuie sa stii.