Lactatia insuficienta apare atunci cand secretia lactata este extrem de diminuata si nu poate asigura hranirea corespunzatoare a bebelusului. Faptul ca nu ai suficient lapte este o grija obisnuita, cu care se confrunta majoritatea mamicilor. Trebuie sa stii ca stresul provocat de teama constanta ca nu o sa ai lapte reprezinta o cauza pentru lactatia insuficienta, provocand inhibarea lactatiei. Iata ce trebuie sa stii despre lactatia insuficienta si cum o poti depasi pentru a-i asigura bebelusului tau cantitatea necesara de lapte pentru fiecare masa!
Foto: madeformums.com
Lactatia insuficienta - o problema reala sau inchipuita?
Multe mamici apreciaza gresit cantitatea de lapte secretata de sani si au impresia ca niciodata nu ajunge pentru ca bebe sa se sature.
Exista posibilitatea ca cererea de lapte a bebelusului sa fie prea mare, iar secretia lactata sa nu faca fata acestei solicitari. Ori dimpotriva, cererea bebelusului poate sa fie prea mica, iar sanii sa nu fie stimulati indeajuns pentru a produce lapte. Insa chiar si in aceste situatii, nu inseamna ca suferi de lactatie insuficienta, ci ca trebuie sa iei masuri in acest sens.
Medicii sustin ca cel mai important este sa urmaresti greutatea micutului. Asa iti vei da cel mai bine seama daca exista vreo problema cu lactatia sau daca bebelusul este hranit corespunzator.
Important este ca bebe sa nu scada in greutate, ci dimpotriva, sa acumuleze periodic, in medie, cam 20-40 g/zi. De asemenea, iti dai seama ca ai lapte suficient, daca reusesti sa il hranesti pe bebe la san de 6-8 ori pe zi sau mai mult.
Care sunt cauzele lactatiei insuficiente?
Lactatia insuficienta este cauzata, in cele mai multe cazuri, de punerea gresita a bebelusului la san sau de pozitiile nepotrivite pe care le are in timpul suptului.
De asemenea, in primele zile ale puseelor de crestere a bebelusului, lactatia poate parea doar insuficienta, insa numai pana cand oferta reuseste sa egalizeze cererea mult mai mare de lapte matern. Nu trebuie sa te alarmezi daca bebelusul pare ca "nu se satura", organismului ii ia putin pana se adapteaza la nevoile crescute de hrana ale bebelusului.
Alte cauze care pot determina aparitia lactatiei insuficiente sunt tulburarile hormonale cauzate de stres sau griji, temeri, suparari, de durerile puternice ale sanilor (in caz de mamelon cu crevase), blocarea canalelor galactofere etc.
Cum tratezi lactatia insuficienta?
Mergi la medic!
In cazul in care nu esti sigura daca lactatia ta este suficienta pentru a asigura aportul de hrana pentru copil, mergi la medic pentru a primi sfaturi si recomandari pertinente, dar si pentru a te asigura ca grijile tale sunt fondate.
Medicul iti va face un examen medical complet si va incerca sa identifice cauzele care stau la baza lactatiei insuficiente. Dupa depistarea cauzelor, va prescrie si tratamentul adecvat, pentru reluarea secretiei lactate sau, in cazul in care aceasta nu poate fi reinitiata, iti va oferi alternative de hranire a bebelusului.
Poti apela chiar la un consultant de lactatie, deoarece sunt medici specializati in astfel de probleme, inclusiv in lactatie insuficienta. Acestia iau in calcul si analizeaza nu doar cauzele fiziologice sau medicale care afecteaza secretia lactata, ci si factorii psihologici si emotionali care stau adesea la baza acestei afectiuni.
Relaxeaza-te si combate stresul!
Stresul este unul dintre principalii factori care inhiba secretia lactata si care iti afecteaza abilitatea de a alapta corespunzator copilul.
Tensiunile emotionale sunt foarte accentuate in primele saptamani sau luni dupa nastere. Adaptarea la viata de proaspata mamica, ingrijirea nou-nascutului si oboseala isi spun cuvantul si pot afecta lactatia. Este important sa gasesti cateva momente si pentru relaxarea ta zilnica, in care sa te plimbi, sa citesti o revista sau orice alta activitate care reuseste sa te destinda rapid.
Alapteaza bebelusul mai des!
Atunci cand sanii tai incep sa produca mai putin lapte, este important sa iei masuri pentru stimularea lactatiei.
Una dintre principalele tehnici de stimulare a lactatiei este cresterea numarului de alaptari ale bebelusului. Alapteaza bebelusul de cel putin 10-12 ori in 24 de ore. Daca micutul tau nu are o cerere asa de mare, stimuleaza lactatia cu ajutorul pompei de san.
Ai avut probleme cu lactatia? Ti s-a parut ca nu ai suficient lapte pentru a hrani corespunzator bebelusul? Ce ai facut in acest sens? Impartaseste-ne povestea si sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!