Alimente periculoase pentru sugar pe grupe de varsta

/ / Modificat: 2011-01-28
Alimente periculoase pentru sugar  pe grupe de varsta

Diversificarea alimentatiei la bebelus presupune introducerea treptata a alimentelor solide. Exista insa multe restrictii alimentare pentru aceasta etapa de crestere. Unele dintre ele pot afecta dezvoltarea sistemului digestiv, iar altele sunt un potential pericol de inecare si sufocare. Iata ce alimente sa eviti sa dai bebelui in functie de varsta!

0-6 luni

In primele 6 luni de zile bebele nu are voie sa manance nimic solid. Se recomanda alaptarea exclusiva la san sau cea cu formula de lapte, dupa caz, fara alte adaosuri. Uneori, incepand cu varsta de 4 luni se poate da copilului mici cantitati din anumite alimente la recomandarea medicului, dar sfatul pediatrilor este sa incerci sa il tii numai pe alaptat in prima jumatate de an.

4-12 luni

Mierea

Mierea este periculoasa la aceasta varsta putand provoca botulism infantil prin dezvoltarea unor spori numiti clostridium botulinum in sistemul digestiv al micutilor. Tractul intestinal al adultilor poate preveni dezvoltarea lor, dar in cazul bebelusilor ei pot produce toxine extrem de periculoae, care pot pune viata bebelui in pericol. Evita sa ii pui miere in ceaiuri sau in alte preparate.

Unt de arahide

Untul de arahide are o consistenta greu de manipulat de copii. Are o textura lipicioasa si usor gumoasa care face dificila ingerarea lui de catre bebelus. In plus, arahidele fac parte din categoria alimentelor cu grad alergenic mare la copii, de aceea este bine sa mai astepti ca sistemul digestiv al copilului sa se mai dezvolte inainte de a-i da acest aliment.

Lapte de vaca

Pana la varsta de 1 an este recomandat sa il alaptezi numai de la san sau cu formule de lapte. Laptele de vaca este tentant pentru parinti sa il introduca in meniul sugarului, dar proteinele din acesta sunt greu de digerat de stomacul insuficient dezvoltat al bebelui. In plus, el nu contine toti nutrientii esentiali de care are nevoie bebelusul din lapte si are si cantitati de minerale care pot afecta rinichii.

Bucati mari de alimente

Atentie la alimentele solide pe care i le dai la aceasta varsta. Marimea lor nu trebuie sa fie mai mare ca a unui bob de mazare pentru ca exista riscul de inec cu alimente. In general se recomanda piureurile sau alimentele pasate.

Alimente mici, dar tari

Nu da copilului nuci, alune sau popcorn, bomboane, stafide sau alte fructe uscate care ridica risc crescut de inecare prin alimente. Pe de-o parte ei nu au dintisori (suficienti – in special masele) pentru a le mesteca, iar pe de alta parte, chiar daca ti se pare ca stafidele sunt moi, el va avea tendinta sa le inghita decat sa le mestece, putandu-se ineca usor.

Alimente moi, gumoase si lipicioase

Tine deoparte jeleurile, bomboanele sau bezelele de bebelusi, pentru ca sunt periculoase. Se pot lipi de cerul gurii, de gingii si pot sufoca copilul

12 -24 luni

Lapte degresat

Copilul are nevoie de lapte integral, chiar daca incepi sa ii dai lapte de vaca; el are nevoie de grasime si calorii pentru crestere si dezvoltare; abia dupa varsta de 2 ani ii poti da lapte degresat.

Untul de arahide

Si la aceasta varsta poate fi periculos si prezinta un risc mare de sufocare pentru copii; il poti introduce daca il amesteci cu fructe sau cu alte alimente pentru a-i subtia textura si pentru a-l face mai usor de inghitit.

Chiar daca bebele tau a mai crescut, riscul de inecare din cazua alimentelor ramane, de aceea are nevoie de supraveghere atenta ori de cate ori mananca ceva. Marimea alimentelor date copilului nu trebuie sa o depaseasca inca pe cea a unui bob de mazare, alimentele tari si lipicioase trebuie evitate.

Taguri Diversificare alimentatie sugari Alimentatie bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre