Glutenul in alimentatia bebelusului

/ / Modificat: 2012-01-24
Glutenul in alimentatia bebelusului

Glutenul in alimentatia bebelusului este un subiect destul de neclar pentru majoritatea parintilor. In timp ce medicii sunt de parere ca acesta trebuie introdus destul de tarziu in meniul bebelusului, dupa inceperea diversificarii alimentatiei, din cauza riscului de intoleranta sau alergii si afectiuni intestinale grave, acesta este continut de majoritatea cerealelor si biscuitilor create special pentru ei!

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteina facuta din glutenina si gliadina care se adauga in coca pentru paine sau alte produse de panificatie pentru a asigura elasticitatea ei. Acesta este continut in special de grane - grau, secara, orz si ovaz. Graul este cereala care contine cea mai mare cantitate din aceasta proteina.

Alimente care contin gluten

  • painea;
  • pastele;
  • faina;
  • biscuitii.

Care sunt riscurile asociate consumului de gluten la bebelusi?

In cazul in care introduci proteina prea devreme in alimentatia copilului, exista riscul ca acesta sa manifeste o serie de reactii sau afectiuni care se pot dovedi destul de grave in sanatatea lui.

Alergia la grau


Exista o confuzie des intalnita intre alergie si intoleranta la grau sau la produse pe baza de gluten. Alergia este destul de neobisnuita si este foarte diferita de cealalta afectiune. Ea se caracterizeaza printr-un raspuns al sistemului imunitar la anumite proteine care se gasesc in grau.

Reactia se poate identifica destul de usor pentru ca simptomele apar de la cateva minute pana la maxim 2 ore de la ingerarea alimentelor pe baza de grau:

  • urticarie;
  • dificultati de respiratie etc.


Intoleranta la gluten sau grau


Intoleranta este o afectiune mai frecvent intalnita la bebelusi si este diferita de reactia alergica. Apare atunci cand organismul are probleme in a digera anumite alimente care contin aceasta proteina. Reactiile pot fi destul de severe si pot cauza probleme intestinale grave.

Spre deosebire de alergii, care pot disparea odata cu varsta, intoleranta este o afectiune care se poate manifesta toata viata, de aceea copilul va fi nevoit tot timpul sa evite anumite alimente in dieta lui.

Boala celiaca


Boala celiaca
, cunoscuta si ca enteropatie glutenica, este o intoleranta la gluten pe care copilul o va manifesta toata viata. Spre deosebire de intoleranta la gluten cauzata de grau, afectiunea celiaca apare la orice alt aliment ingerat care contine urme ale acestei proteine.

Este o afectiune foarte grava in care sistemul imunitar interpreteaza in mod gresit glutenul ca fiind o substanta daunatoare. Se caracterizeaza prin afectiuni aparute la nivelul intestinului subtire, care ingreuneaza procesarea alimentelor si dau nastere unor deficiente nutritionale grave.

Este considerata o afectiune ereditara, iar simptomele bolii apar la bebelusi in special intre 9 si 18 luni:

  • scaderea in greutate sau stagnarea;
  • scaderea poftei de mancare;
  • balonarea;
  • agitatia si iritabilitatea;

Ce alternative de cereale ai la dispozitie in alimentatia bebelusului?

Exista o serie de inlocuitori ai cerealelor cu gluten care pot fi digerati cu succes de micutul tau, daca are o intoleranta sau alergie la acesta:

  • mei;
  • hrisca;
  • amarant;
  • sorg;
  • quinoa;
  • amidon de cartof;
  • amidon de porumb.

La ce varsta trebuie introdus glutenul in alimentatia bebelusului?

Pediatrii sustin ca niciun bebelus sub varsta de 6 luni nu ar trebui sa consume gluten. Chiar si la aceasta varsta, medicii sunt de parere ca nu ar trebui ca diversificarea alimentatie sa inceapa cu alimente care contin aceasta proteina.

Introducerea glutenului in primele 3 luni de viata creste de 5 ori sansele de a face boala celiaca. Riscul este la fel de crescut si daca proteina este introdusa prea tarziu in alimentatie, la peste 7 luni.

Cel mai indicat este sa incepi sa ii dai treptat alimente cu gluten de la 6 luni, dupa inceperea diversificarii alimentatiei si sa urmaresti cu atentie reactiile bebelusului. Este important sa ii dai la inceput cantitati mici, dar constante de astfel de produse pentru a fi sigura ca in cazul in care sufera de vreo reactie, apar simptomele si boala poate fi descoperita la timp.

Taguri Gluten alimentatie bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre