Lui bebe nu ii mai place laptele. Ce fac?

/ / Modificat: 2012-01-19
Lui bebe nu ii mai place laptele. Ce fac?

Una dintre situatiile complicate cu care poti avea de-a face ca parinte este refuzul constant al bebelusului de a bea lapte. Exista mai multe cauze ale acestui comportament - fie nu ii mai place gustul odata cu introducerea alimentelor solide, fie este momentul sa il treci pe alte tipuri de lapte sau din cauze medicale ori fiziologice. Descopera ce solutii ai la-ndemana pentru a-l convinge pe bebe sa bea din nou lapte - principala sursa de hrana la aceasta varsta!

De ce refuza bebelusii laptele?


Bebelusii resping adesea laptele atunci cand incep diversificarea alimentatiei si cunosc gusturi noi, se obisnuiesc cu ele si sunt dornici sa le manance si mai mult.

Exista o multime de cauze ale respingerii lapticului de catre bebelusi. Inainte de a decide ca nu ii mai place, asigura-te ca:

  • nu sufera de afectiuni medicale care-l impiedica sa mai manance;
  • nu este cumva satul sau ca este ora potrivita de masa;
  • nu este stresat sau agitat;
  • nu ai schimbat biberonul lui preferat;
  • tetina este de marime potrivita pentru varsta lui;
  • laptele praf nu este expirat sau nu are un gust ciudat;
  • reuseste sa se hraneasca bine de la san sau din biberon;
  • nu ai probleme cu sanii (mastita, angorjare, blocarea canalelor galactofere etc.);
  • laptele matern este normal si ca nu sufera modificari de gust, textura sau miros, din cauza unor afectiuni sau alimente pe care le-ai consumat etc.

Cum sa il faci pe bebe sa bea in continuare lapte?

In cazul in care nu exista niciun motiv justificat pentru care copilul sa refuze lapticul, este posibil ca pur si simplu sa se fi saturat de gustul lui.

Daca bebe are varsta potrivita, poti incerca chiar sa il intarci. Insa asta nu inseamna ca laptele nu va mai face deloc parte din alimentatia lui. El este necesar copiilor pana la varste mari, chiar daca portiile se diminueaza odata cu cresterea. De aceea, este indicat sa gasesti metode prin care sa il faci mai atragator pentru bebe, deoarece are nevoie de beneficiile lui. Iata cateva sugestii:

Nu il forta!


Nu te da batuta, deoarece bebelusii nu pot fi scosi de pe lapte la aceasta varsta. La un an, de exemplu, micutul tau trebuie sa consume in continuare intre 400 si 600 ml de lapte pe zi, in cel putin 2 mese. Insa nici fortarea lui nu este solutia! Cu cat vei insista, in ciuda refuzului lui, cu atat va capata o aversiune si mai mare fata de lapte.

Incearca diferite tipuri de lapte!


Este foarte probabil ca bebe sa refuze doar laptele cu care a fost hranit pana acum. Daca l-ai alaptat, incearca sa schimbi laptele matern cu diverse formule de lapte. Daca s-a saturat de laptele praf, incearca sa il treci pe lapte de capra sau soia.

Laptele de vaca poate fi introdus in alimentatia copilului abia dupa varsta de 2 ani. Este foarte greu digerabil, iar bebelusii un un sistem digestiv imatur dezvoltat. El trebuie introdus treptat in alimentatia copilului. Poate fi pus, in cantitati foarte mici, in piureuri sau mancare, chiar si dupa varsta de un an.

Una dintre toate aceste variante trebuie sa intre in preferintele alimentare ale bebelusului.

Da-i lapte cu diverse arome!


Gustul poate face diferenta intre a manca lapte sau nu la bebelusii care au trecut la diversificarea alimentatiei. Este posibil ca micutul sa se fi plictisit de acelasi gust zilnic si sa il refuze. Insa daca alegi sortimente aromate cu banane sau alte fructe, s-ar putea sa nu mai faca atatea nazuri si sa consume cu mai multa placere portia de laptic.

Ascunde-l in cereale!


Daca micutul tau face mofturi la lapte, incearca sa il pacalesti putin, ascunzandu-l in cereale. Pune-i intr-una dintre portiile de lapte o masura de cereale cu gust de fructe si da-i sa pape. In acest fel isi ia simultan si doza zilnica de cereale si pe cea de lapte si e posibil sa nici nu isi dea seama ca laptele pe care tocmai il refuzase este in portia lui de papa.

Substituie laptele cu lactate!


Cu toate trucurile si metodele folosite, bebelusul tau s-ar putea totusi sa nu mai doreasca sa consume lapte.

Pentru a-i asigura doza necesara de calciu si nutrienti din lapte, incearca sa substitui alimentul si sa il ademensti cu produse lactate de tipul iaurturilor, lactatelor, branzei de vaci, budincilor, grisului sau orezului cu lapte etc.

Taguri Lapte bebelus Alaptare bebelus Hrana biberon bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre