Cum sa amenajezi camera copilului in stil Montessori

/ / Modificat: 2014-02-17
Cum sa amenajezi camera copilului in stil Montessori

Metoda Montessori de educatie a copilului este bazata pe observatiile stiintifice ale medicului si educatorului care-i poarta numele, Maria Montessori. Aceasta ofera tehnici si metode pentru cresterea si disciplinarea celui mic, dar si sugestii si criterii de amenajare a unei camere cat mai functionale pentru nevoile lui, care sa-i promoveze sanatatea, spiritul creativ si dezvoltarea aptitudinilor si abilitatilor esentiale pentru viata.

montessori-camera

Stilul Montessori, tot mai adoptat in gradinite si in institutiile moderne de invatamant, reprezinta o metoda alternativa de educatie in care se respecta independenta si individualitea copilului. In cadrul acesteia, sunt respectate legile naturale de dezvoltare a spiritului uman, pentru o evolutie fizica, intelectuala, emotionala sau spirituala armonioasa.

Pornind de la ipoteza ca fiecare copil vine pe lume "echipat" cu tot ce are nevoie pentru a supravietui si ca rolul parintelui este sa-i fie ghid in aventura cunoasterii, metoda Montessori te invata cum sa amenajezi spatiul din casa pentru a incuraja o dezvoltare naturala si armonioasa a acestuia.

Mergand pe principiul ca parintele nu trebuie sa controleze copilul, ci doar mediul fizic si emotional in care creste si se dezvolta, metoda Montessori iti ofera cateva trucuri pentru amenajarea camerei copilului intre 0 si 3 ani.  

Amenajarea spatiului de dormit pentru copil, in stil Montessori

montessori-room

Pe langa programul de somn si rutina de dinainte de culcare, mediul sau ambientul fizic in care doarme copilul isi pune amprenta asupra modului in care se odihneste, in timpul noptii. Printre criteriile de aranjare si amenajare ale dormitorului sau spatiului de dormit, in metoda Montessori, se numara:

  • culcarea bebelusului intr-un cosulet special de dormit, pana la varsta de 6 saptamani - chiar daca pare ca sta ingramadit in el, ajuta nou-nascutul sa doarma in pozitia similara celei din uter, ceea ce il face sa se simta in siguranta si sa se adapteze mai usor la mediul inconjurator; abia dupa aceasta varsta, poti face tranzitia la patutul de bebelus, ceva mai spatios; cosul trebuie sa aiba marginile cat mai joase, astfel incat bebelusul sa aiba vizibilitate la lucrurile care-l inconjoara;
  • pastreaza ordinea si curatenia in camera si asigura-te ca este "aerisita" in ceea ce priveste modul de amenajare a mobilei (lucrurile nu trebuie sa fie aglomerate sau ingramadite) - pe langa faptul ca-l ajuta sa se odihneasca mai bine, ii dezvolta, in mod natural, si simtul organizarii si curateniei;
  • nu face modificari semnificative in designul camerei, in primii 3 ani de viata ai copilului - nu schimba mobila, pozitia acesteia in camera, pentru a nu altera mediul fizic in care cel mic creste si se dezvolta; orice schimbare produsa in ambient va creste nivelul de anxietate si va perturba somnul micutului; stabilitatea este importanta in primii ani de viata, atat in plan emotional, cat si fizic.

Intarcarea bebelusului si diversificarea alimentatiei, cum amenajezi spatiul?

masa-copil-montessori

Putini parinti se gandesc ca etapa intarcarii bebelusului si inceperea diversificarii necesita o anumita amenajare a casei. Cu toate acestea, metoda Montessori sustine ca respectand cateva reguli esentiale legate de modul in care amenajezi spatiul in care mananca micutul, incurajezi o tranzitie mai usoara de la biberon la folosirea tacamurilor, dar si deprinderea unor obiceiuri alimentare sanatoase:

  • stabileste un spatiu al casei in care sa incepi procesul dezvatului de biberon si introducerea alimentelor solide in meniu - cel mai indicat este ca acesta sa fie in bucatarie, pentru ca cel mic sa se obisnuiasca cu spatiul in care isi va deprinde obiceiul de a lua masa, mai tarziu; in plus, stim cat de haotici pot fi copiii mici cand mananca, de aceea, este indicat sa ai o sursa de apa la indemana;
  • stabileste-ti sau creeaza-ti propriul "scaun de masa" - asa cum cel mic va fi asezat mereu pe scaunul lui de mancat, asa va trebui sa te vada si pe tine ca stai la masa, pe scaun, cand mananci, in acelasi loc, de fiecare data;
  • da-i copilului sa manance si sa bea din vase de sticla - oricat de socant ar parea, avand in vedere ca se sparg si devin periculoase pentru siguranta celui mic, metoda Montessori sustine ca este o metoda buna prin care copilul invata mai repede ca scapatul farfuriilor pe jos sau aruncarea lor are efecte indezirabile si ca trebuie sa fie mai precaut in folosirea lor; sigur ca, in acest caz, atentia ta asupra modului in care le foloseste va trebui sa fie de 2-3 ori mai mare decat atunci cand mananca din vase de silicon sau plastic;
  • variaza materialele veselei si tacamurilor pe care le foloseste, dar ai grija ca acestea sa fie mereu fabricate din materiale naturale, precum lemn, sticla, ceramica, email, mai ales la varsta la care il implici in aranjarea si organizarea mesei (prescolaritate) - il ajuta sa se simta mai responsabil si independent, atunci cand nu este "discriminat" si pus sa foloseasca tacamuri "speciale" din plastic sau silicon.

Trecerea de la scutec la folosirea toaletei, cum amenajezi spatiul?

olita-copil

Metoda Montessori propune un mod facil si practic de a amenaja baia in care copilul invata sa utilizeze toaleta. In acest fel, renuntarea la scutec se face mai usor, iar cel mic dobandeste mai repede independenta in a-si face nevoile la toaleta:

  • aprovizioneaza-ti baia cu toate lucrurile necesare schimbarii scutecului, eventual cu o masuta portabila, astfel incat toate activitatile de toaletare si igiena sa aiba loc in acelasi spatiu si sa-ti fie la indemana - in acest fel, copilul se obisnuieste mai usor cu spatiul si activitatile asociate acestui proces;
  • plaseaza olita, toaleta in miniatura ori scaunelul pentru vasul de wc si un cos simpatic de gunoi in baie - se pare ca ii dezvolta simtul ordinii si curateniei, daca te vede organizandu-te corespunzator in procesul de schimbare si strangand totul in jurul tau.

Tu pe ce criterii ai amenajat camera copilului tau, in primii ani de viata? Te-ai gandit vreodata sa iei in calcul metoda Montessori in acest sens? Ai apelat doar la simtul esteticului, la principiile practice sau la alte tehnici pentru a crea un ambient armonios pentru cel mic? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Amenajare camera Montessori Metoda educatie Montessori Amenajare camera copii

Articole recomandate

Citeste si despre