Nevoile bebelusului tau in primele zile de viata sunt relativ modeste, dar acestea pot fi deosebit de obositoare pentru mama. Prima tranzitie importanta din viata micutului tau este momentul cand paraseste spitalul si ajunge acasa. Afla cele mai importante reguli pentru primele 24 de ore cu bebe acasa.
In prima zi a micutului tau dupa externare, bebelusul are nevoie mai multa de atentie si grija decat de lucruri, dar exista si cateva accesorii absolut necesare.
Hainele si accesoriile necesare in primele 24 de ore cu bebe acasa
Indiferent cat de multe lucruri ai cumparat sau ai primit inainte de nastere, cele cu adevarat necesare bebelusului tau in prima zi acasa sunt doar:
- scaunul pentru masina;
- patutul;
- body-uri pentru dormit;
- paturica speciala pentru schimbat scutece;
- cateva body-uri sau hainute;
- scutece;
- biberoane.
Cand soseste acasa, bebelusul nu va aprecia deloc hainele colorate sau jucariile, are doar doua nevoi de baza: caldura si confort. Este important sa te asiguri ca micutul tau nu sufera de frig. Daca ii este prea cald, situatia poate fi rezolvata usor, dar frigul il poate afecta mai mult timp.
Pentru bebelusii care nu suporta atingerea buricului sau a capului exista salopete speciale, cu inchidere laterala si fara gluga.
Indiferent cat de bine te-ai pregatit pentru primele 24 de ore cu bebe acasa, vei simti cel putin o data ca nu esti pregatita deloc si ca iti lipseste cel putin un lucru crucial. Liniste-te si nu-ti face griji constant. Faptul ca esti atat de atenta la nevoile micutului tau inseamna ca esti deja o mama buna.
Hranirea bebelusului
Prima noapte acasa este de obicei o noapte alba pentru parinti, deoarece bebelusul poate cere de mancare si mai des de doua ore. Unii sunt foarte zgomotosi, in timp ce altii ofera doar semne cu buzele.
Scaderea in greutate de pana la 7% este perfect normala in primele zile dupa nastere, dar o mama grijulie isi va hrani copilul in mod regulat din 2 in 2 ore pentru ca micutul sa revina cat mai repede la greutatea de la nastere. Unii bebelusi trebuie treziti pentru a fi hraniti si mangaiati cu delicatete pentru a nu adormi din nou in timp ce se hranesc.
Daca micutul tau devine agitat dupa ce a fost hranit, are nevoie sa ragaie, iar pentru unii eructatia este necesara si de mai multe ori in timpul hranirii. Sughitul si regurgitarea sunt perfect normale pentru cei mai multi bebelusi, insa atunci cand micutul regurgiteaza foarte mult si plange sau isi arcuieste spatele, poate avea nevoie de un consult al unui medic neonatolog.
Functiile fiziologice
In functie de modul in care este hranit, bebelusul poate avea intre 5 scaune pe zi, daca suge, pana la 10, daca laptele formula asigura aproape toata hrana micutului. Variatiile sunt insa mari, iar scaunul poate fi uneori dupa fiecare masa, alteori chiar si o data la 4 zile.
Urinarea si defecarea trebuie urmarite de mama cu atentie si eventual notate pe hartie deoarece aceste informatii pot fi utile la urmatorul consult al medicului neonatolog si o proaspata mamica nedormita poate uita unele detalii.
Dupa meconiul din primele zile de viata, fecalele bebelusului pot avea culoare verde, maronie sau chiar galben mustar. In cazul in care acesta contine urme de mucoasa alba sau picaturi rosii, este necesar un consult medical. Multe proaspete mamici isi fac griji cu privire la diaree, dar medicii specialisti considera ca motivele de ingrijorare tin doar de schimbarile bruste in consistenta scaunului.
Baia si somnul
Cat timp cordonul ombilical este atasat, nu se recomanda scufundarea bebelusului in apa, deci cadita speciala nu poate fi folosita de cele mai multe ori in primele 24 de ore cu bebe acasa.
Unii parinti prefera sa foloseasca prosoape moi inmuiate cu apa calda, in timp ce altii aleg servetele umede speciale pentru bebelusi. "Baia" incepe de obicei in zona gatului, pentru a se sterge cu grija orice urme de lapte, si continua in jos. Cand pielea este iritata in zona in care este atinsa de scutec, poti folosi o crema speciala.
Imbaiatul excesiv poate usca pielea micutului. In primele zile de viata, bebelusul tau poate suferi unele iritatii la nivelului pielii, chiar si descuamare.
Cei mai multi bebelusi dorm intre 16 si 18 ore cateva zile dupa nastere, insa conditiile ideale de somn pot varia. Cei mai multi prefera sa fie bine inveliti si sa doarma intr-un loc stramt.
Zgomotele produse de micutul tau in timpul somnului sunt cauzate de obicei de infundarea partiala a cailor respiratorii nazale, ce trebuie curatate in mod regulat. Chiar daca bebelusii pot respira neregulat in primele zile de viata, exista unele semne care pot indica probleme medicale:
- pauzele in respiratie mai lungi de 10 secunde;
- respiratia regulata rapida;
- respiratia zgomotoasa ce vine din piept;
- respiratia greoaie si foarte zgomotoasa;
- retractia, retragerea pieptului la fiecare respiratie, observata mai ales deasupra sternului, intre coaste sau sub coaste.
Cum linistesti bebelusul care plange
Dupa primele zile de viata in care sunt de obicei somnorosi, bebelusii devin tot mai zgomotosi. Primele cauze sunt de obicei foamea, scutecul murdar, oboseala sau un lucru care ii incomodeaza fizic. Stimularea excesiva poate fi un alt motiv pentru care bebelusii plang, daca simt prea multa agitatie in jur.
Micutul tau poate plange si daca i-ai satisfacut toate nevoile, iar atentia si afectiunea ta sunt absolut necesare. Rabdarea este cea mai importanta calitate a unei mame in primele zile ale vietii bebelusului, iar confortul si somnul tau pot fi sacrificate uneori complet nevoilor micutului.
Nevoile mamei in primele 24 de ore cu bebe acasa
Fluctuatia nivelului hormonal si somnul intrerupt de nevoile micutului contribuie la o tranzitie dificila pentru mama in primele 24 de ore cu bebe acasa. Cea mai mare dezamagire este insa cea legata de propriul fizic: poate dura saptamani sau luni pana iti revii la forma fizica dinainte de nastere, deci poarta in continuare hainele de gravida.
Sfarcurile se pot irita rapid in urma hranirii micutului, motiv pentru care proaspetele mamici sunt sfatuite sa fie foarte atente la bebelusul dus la san. Daca micutul nu mai mananca, ofera-i propriul deget mare ca "accesoriu" de supt, pentru a-ti proteja sfarcurile.
Daca bebelusul s-a nascut prin operatie de cezariana, vei avea nevoie de ajutor permanent cel putin in prima saptamana de la nastere si de consultatii medicale regulate pentru supravegherea recuperarii.