Cum sa-ti ajuti bebelusul sa invete, luna de luna

/ / Modificat: 2013-06-06
Cum sa-ti ajuti bebelusul sa invete, luna de luna

In primul an de viata, bebelusul tau invata o multime de lucruri esentiale pentru cresterea si dezvoltarea lui. Fiecare interactiune pe care o ai cu bebe, dar si jucarie sau obiect cu care intra in contact reprezinta stimulente si mijloace prin care invata lucruri noi in fiecare zi. Descopera ce poate invata copilul luna de luna, pana la un an, si cum poti ajuta la dezvoltarea lui!

Bebelusul la 1 luna

In prima luna de viata, nou-nascutul este plapand si sensibil, dar nu inseama ca nu este receptiv la ce aude si vede in jur, chiar daca nu are autonomie in miscari si toate simturile bine dezvoltate.

Contactul piele-pe-piele, mangaierile, atingerile, masajul si comunicarea cu nou-nascutul sunt esentiale la aceasta varsta, oferindu-i copilului sentimentul de siguranta de care are nevoie, dar si informatii si perceptii care-i dezvolta simturile.

Bebelusul la 2 luni

La varsta de 2 luni, poti pune accentul pe dezvoltarea mai buna a coordonarii manutelor batand din palme in fata lui. Ii poti stimula dezvoltarea simtului vizual, zambindu-i si vorbindu-i cat mai aproape de chipul lui (la 20-40 cm), astfel incat sa reuseasca sa-ti vada fata.

Bebelusul la 3 luni

Bebelusul incepe sa isi controleze manutele, jucandu-se cu ele, dar si picioarele. Este momentul ideal pentru introducerea jucariilor colorate si zgomotoase in programul lui zilnic, pentru a le tine in manute si a-si dezvolta astfel abilitatile motrice fine si simturile.  

Bebelusul la 4 luni

Incepand cu varsta de 4 luni, copilul prinde puteri in manute si picioruse si scoate primele sunete, semn ca limbajul isi face aparitia in dezvoltarea lui. Ofera-i din ce in ce mai multe jucarii adecvate varstei lui si comunica cat mai mult cu el, astfel incat sa fie stimulat sa iti raspunda si sa isi dezvolte, astfel, vorbirea.

Bebelusul la 5 luni

Simturile auditiv si vizual incep sa se clarifice din ce in ce mai mult in aceasta perioada, iar ganguritul devine un obicei in comportamentul copilului, semn ca limbajul evolueaza normal pentru varsta lui.

dezvoltare-bebe

Vorbeste cu el, raspunde-i la gangurit si citeste-i povesti din carticele, pentru a-i dezvolta nu doar vorbirea, ci si auzul si vazul.

Bebelusul la 6 luni

Pe la 6 luni, bebelusul este deja apt sa stea in fundulet. Incurajeaza-l sa stea cat mai mult in aceasta pozitie si sa isi dezvolte abilitatile motrice, punandu-i tot felul de jucarii in fata lui, pentru a se juca cu ele si a prinde mai multa mobilitate in ele.

Bebelusul la 7 luni

In luna a 7-a, motricitatea fina a copilului progreseaza, astfel ca reuseste sa apuce obiectele cu manuta ca si cand le-ar prinde cu un cleste. Incurajeaza-l sa prinda in manute tot soiul de obiecte si jucarii de diferite dimensiuni. Il invata sa isi foloseasca degetele pentru a prinde si manipula corespunzator obiectele.  

Bebelusul la 8 luni

Din momentul in care bebe rosteste primul "mama" sau "tata", este important sa il inveti rostul si utilizarea corecta a cuvintelor. Nu uita ca intelege mai multe cuvinte decat poate rosti!

stat-fundulet-bebelusi

Arata-i sau indica-i intotdeauna obiectele in timp ce le rostesti, pentru a invata sa faca mai usor asocierea intre ele.

Bebelusul la 9 luni

Bebelusul tau este topit dupa jucarii noi, colorate si vesele. Este interesat de carticele din panza, special create pentru bebelusi, sau cutii de carton, pe care le trage, deschide si le analizeaza cu atentie.  

Bebelusul la 10 luni

La 10 luni, bebelusul tau este interesat de lucrurile ascunse. Te poti juca cu el si il poti stimula sa inteleaga mai bine permanenta obiectelor, ascunzand jucarii de el. Intreaba-l apoi unde a disparut o jucarie si lasa-l sa cerceteze zona pana cand o gaseste.

Bebelusul la 11 luni

Joaca-te cu bebelusul tau si integreaza-l in grupuri de copii de aceeasi varsta cu el, deoarece il invata cum sa se poarte si sa vorbeasca mai usor. In plus, il ajuta sa fie mai sociabil.

Bebelusul la 12 luni

Pana la aceasta varsta, majoritatea bebelusilor a facut deja primii pasi si a rostit primele cuvinte. Daca si al tau a facut aceste progrese, dezvolta-i-le in continuare prin comunicarea constanta cu el sau cititul povestilor.

Apoi, incurajeaza-l sa mearga singur, dandu-i drumul la manute, dar fiind in preajma lui, in cazul in care are nevoie de ajutor.

Tu cum ai ajutat copilul sa invete lucruri noi in primul an de viata? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Dezvoltare bebelusi Invatare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre