De ce e bine sa ii citesti bebelusului?

/ / Modificat: 2011-09-19
De ce e bine sa ii citesti bebelusului?

Cititul povestilor este un obicei care trebuie initial inca de cand bebelusul se afla in burtica ta. Nu exista o varsta potrivita pentru a-i citi si chiar daca ai impresia ca nu intelege nimic si ca nu il ajuta, exista o sumedenie de beneficii ale cititului pentru copil.

Ii ofera un sentiment de siguranta

Este important ca micutul tau sa aiba in permanenta un sentiment de securitate pentru a se dezvolta armonios. Daca incepi sa ii citesti copilului din burtica, el se familiarizeaza cu acesta si ii ofera un sentiment de siguranta. In plus, rutina de citit se face intr-un mediu care-i ofera copilului sentimentul de protectie - in bratele mamei, in patut, in camera lui etc.

Ii dezvolta mai repede limbajul

Cititul povestilor il incurajeaza pe bebelus sa pronunte mai repede primele cuvinte. Are un efect garantat in dezvoltarea limbajului la copil si este una dintre tehnicile de succes in imbunatatirea abilitatilor verbale ale lui. Cartile pentru bebelusi si copii mici trebuie sa fie scrise cu litere mari si sa predomine imaginile sugestive.

In plus, odata ce incepe sa pronunte primele cuvinte, povestile il ajuta sa isi imbogateasca vocabularul si sa invete cuvinte noi. Este foarte important sa ii citesti rar, clar si chiar sa arati cu degetul cuvintele pe masura ce le pronunti. Pe masura ce creste, ii poti pune intrebari legate de ce ii citesti si despre pozele din carti.
dezvoltare_limbaj_bebelusi_3

Intareste relatia mama-bebe

Ciitul cartilor ajuta si la intarirea si legarea unei relatii mult mai apropiate cu mama. Atasamentul mama-copil este natural si apare spontan, dar poate fi ajutat si favorizat de acest obicei. Specialistii sustin ca citirea povestilor ajuta la dezvoltarea emotionala a copilului.

Ii cultiva pasiunea pentru citit

Odata ce micutul tau invata sa citeasca este momentul sa predai stacheta cititului si sa il incurajezi pe el sa rasfoiasca cartile. In acest fel, cultivi pasiunea pentru citit si carti, un univers atat de important de explorat de catre micutul tau. Insa cititul povestilor cand este bebelus pregateste terenul pentru aceasta perioada.

Ii dezvolta constiinta fonologica si fonemica

Cititul povestilor ii ajuta pe bebelusi sa isi dezvolte constiinta fonologica (intelegerea faptului ca fiecare cuvant este compus din silabe si ca mai multe cuvinte formeaza propozitii).

Pana la a reusi acest lucru, bebelusul invata sa distinga sunete individuale sau foneme (care formeaza cuvinte) atunci cand te aude pronuntand cuvinte.

Copiii care au constiinta fonemica si fonologica reusesc sa combine mai usor sunete si sa formeze cuvinte sau propozitii. Ei ajung sa citeasca mai repede si mai usor decat ceilalti.

comunicare_copii

Ii dezvolta atentia si concentrarea

Bebelusii si copiii mici nu au rabdarea necesara sa stea intr-un singur loc mai mult timp sau sa se concentreze la o anumita activitate.

Insa cititul povestilor de la varste fragede il educa pe micutul tau in acest sens. De aceea este important sa o faci cand este foarte mic, inca de pe la 6 luni, pentru a-l ajuta sa isi dezvolte atentia si concentrarea.

Ii imbogateste cultura generala

Pe masura ce ii citesti mai multe povesti si carti, micutul invata tot mai multe lucruri. Este posibil sa te trezesti ca pe la cativa anisori copilul tau are un pachet cultural si informational al unui copil mai mare. Si a fost acumulat intr-un mod distractiv si placut pentru el, fara a fi suprasolicitat sau fortat.

Foto: rackcdn.com


Taguri Citit poveste bebelusi Beneficii citit bebelusi Carti bebelusi Dezvoltare limbaj bebelusi Vorbire bebelusi Dezvoltare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre