Dezvoltarea emotionala a bebelusului cunoaste un parcurs furtunos pana la varsta de un an. De la simplul contact vizual, plansete sau zambete, pana la accese de furie si refuzuri de a se supune cerintelor parintilor sau de a coopera cu acestia, bebelusul cunoaste un traseu emotional bogat in primul an de viata. Descopera un ghid util, care iti prezinta cum se dezvolta emotional bebelusul tau in fiecare luna, pana la implinirea primului anisor!
Primul an de viata al copilului este presarat cu o multime de trairi si stari emotionale in dezvoltarea lui, adesea exprimate prin chiote de bucurie, zambete, plansete, gangureli, incruntari ale fetei si alte gesturi sau reactii comportamentale. Parintii au un rol esential in a ajuta copilul sa isi exprime emotiile si sa recunoasca starile celorlalti inca de cand este bebelus. Insa pentru a putea stimula dezvoltarea emotionala a copilului, parintii trebuie sa cunoasca manifestarile emotionale de care este capabil in fiecare luna de viata.
La 1 luna
In primele 4 saptamani de viata, bebelusul tau nu inregistreaza foarte multe progrese in dezvoltarea emotionala. Singurele moduri prin care isi exprima starile sunt contactul vizual si plansul.
Bebe reactioneaza la vocea si zambetele parintilor prin diferite gesturi sau priviri. Chiar daca zambeste adesea, aceasta reactie nu este considerata o reactie afectiva constienta, ci mai degraba ca reflex neuronal involuntar.
Abia de la 6 saptamani, zambetul devine un act constient, prin care copilul raspunde starilor emotionale ale mamei sau atrage atentia celor din jur.
La 2 luni
In timpul celei de-a doua luni de viata, apare zambetul social ca manifestare emotionala importanta in dezvoltarea lui. Bebe nu mai zambeste doar din reflex, ci o face intentionat, ca raspuns pentru placerea pe care ceva i-o provoaca diferiti stimuli.
Incepe sa studieze chipurile celor din jur si acorda mai multa atentie oamenilor decat obiectelor. Isi fac aparitia si primele gangureli ca reactii la sunete sau cuvinte pe care i le adreseaza parintii.
La 3 luni
Pa la 3 luni, bebelusul incepe sa foloseasca reactii comportamentale si verbale combinate ca raspunsuri emotionale la diverse stimulente din jur. Incepe sa se "converseze" cu tine si sa iti raspunda printr-un cumul de zambete, gangureli si fluturari ale manutelor si picioruselor.
Bebelusul zambeste cu toata fiinta lui - isi deschide bratele, le indreapta catre tine si da din picioruse.
La 4 luni
Luna a 4-a marcheaza momentul in care manifesta un interes aparte pentru copii si vocile lor. Foloseste zambetele ca raspuns la zambetele tale. Asociaza unele gesturi - asa cum este gadilatul - cu placerea sau bucuria.
Asa cum identifica zambetul cu momentele placute, reuseste sa isi dea seama si ca plansul este un limbaj prin care transmite ca ceva ii provoaca tristete sau furie - ca de exemplu, intreruperea unui joc sau smulgerea unei jucarii din manutele lui.
La 5 luni
La 5 luni, bebelusul tau reuseste sa distinga intre vocile si chipurile persoanelor cunoscute si cele ale unor straini. La aceasta varsta, bebe imita din ce in ce mai multe expresii faciale si miscari ale celor din jurul lui.
La 6 luni
La nici jumatate de an implinit, bebelusul tau devine dependent de atentia ta si incearca sa o capteze prin tot soiul de mijloace. Temperamentul incepe sa isi scoata primii "dintisori", ca parte importanta din dezvoltarea emotionala a copilului, si poti constata ca se supara sau infurie usor.
Raspunsurile copilului sau la anumite stimulente verbale sau comportamentale incep sa se diversifice. Trece de la simplele gangureli la mormaieli sau chiar tipaturi, acestea fiind o parte importanta din dezvoltarea limbajului si a vorbirii.
La 7 luni
La 7 luni, dezvoltarea emotionala a copilului este avansata. Incepe sa inteleaga sensul cuvantului "NU", chiar daca nu ii convine adesea. Isi manifesta din ce in ce mai evident furia si nemultumirile. Incearca sa imite cat mai multe sunete pe care le scot adultii, iar interactiunile sociale cu ceilalti ii creeaza o placere deosebita.
La 8 luni
La varsta de 8 luni, dezvoltarea emotionala a copilului este din ce in ce mai avansata. Incepe sa se simta anxios si temator in preajma strainilor si sa planga pentru a-si exprima frustrarea de a nu primi ceea ce doreste.
La 9 luni
Trairile si manifestarile emotionale ale copilului sunt din ce in ce mai complexe pe masura ce se apropie de un anisor. Incepe sa asocieze cuvinte cu imagini sau persoane. Incearca sa imite gesturi si reactii variate ale celor din jur. Adora si se simte in siguranta atunci cand se joaca in preajma parintilor, iar in compania copiilor devine sensibil si emotiv.
La 10 luni
Varsta de 10 luni marcheaza debutul anxietatii de separare si al dezvoltarii stimei de sine. Starile emotionale prin care trece se diversifica. Bebelusul reuseste sa manifeste, comportamental si gestual, stari emotionale variate - de plictiseala, bucurie, suparare, tristete etc.
La 11 luni
Pe la 11 luni, bebelusul a memorat care sunt lucrurile sau gesturile pe care i le agreezi si cele pe care le dezaprobi si incearca mereu sa iti castige simpatia. Totusi, poate avea momente in care este necooperant sau incapatanat, fiind modul lui de a-ti arata ca are personalitate.
La 12 luni
Pana la implinirea primului anisor, bebelusul cunoaste un progres emotional important. Pe langa faptul ca vei avea de-a face cu primele lui accese de furie, copilul va oscila intre a fi cooperant si necooperant, in functie de starea de dispozitie pe care o are, ceea ce poate fi coplesitor pentru tine.
Simtul umorului incepe sa se manifesta inca de la un anisor, deoarece bebe este capabil sa rada la vazul unor chipuri haioase sau prostesti ori la auzul unor sunete ciudate si amuzante.
Ce alte manifestari importante ai mai constatat in dezvoltarea emotionala a copilului pana la un anisor? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!