Salata verde este una dintre cele mai grozave surse alimentare de vitamina C si antioxidanti, cu numeroase proprietati in combaterea anemiei, insomniilor, obezitatii sau bolilor digestive. Pe langa aceste beneficii pentru sanatate, care o recomanda pentru meniul diversificat al bebelusului, exista si avantajul ca este un aliment care se gaseste in piete si magazine tot timpul anului.
Cand se introduce in alimentatie?
Salata verde poate fi introdusa in alimentatia diversificata a bebelusului intre 8 si 10 luni. Chiar daca prezinta un risc alergenic scazut si este considerata una dintre cele mai "prietenoase" legume verzi cu stomacul bebelusului, medicii te sfatuiesc sa aplici totusi regula celor 4 zile dupa introducerea ei, pentru a observa daca cel mic o tolereaza sau nu.
Ce vitamine si minerale contine?
Salata face parte din categoria legumelor verzi, extrem de pretioase pentru sanatatea organismului. Pe langa concentratia crscuta de apa, proteine si antioxidanti, salata abunda in vitamine si minerale cu rol esential in cresterea si dezvoltarea bebelusului:
Vitamine:
- Vitamina A;
- Vitamine B;
- Vitamina C;
- Vitamina K.
Minerale:
- Fier;
- Magneziu;
- Calciu;
- Sodiu;
- Fosfor.
Salata verde are o multime de beneficii pentru sanatatea copilului, inca de la varste mici, cand organismul lui este in plin proces de crestere, luptand cu succes in tratarea si prevenirea numeroaselor afectiuni. Printre acestea, se numara:
- intarirea sistemului imunitar si prevenirea infectiilor;
- imbunatatirea digestiei si combaterea constipatiei (datorita continutului crescut de fibre);
- combaterea obezitatii;
- prevenirea anemiei;
- prevenirea cancerului;
- combaterea insomniei;
- detoxifierea organismului;
- energizarea organismului;
- prevenirea bolilor de inima.
Cum alegi salata verde?
Exista pe piata o multime de soiuri de salata verde - romaneasca, chinezeasca, europeana, creata etc. Indiferent de sortimentul pe care-l alegi pentru meniul bebelusului, este important sa fii atenta la cateva detalii simple atunci cand o cumperi:
- analizeaza aspectul cotorului: trebuie sa aiba o culoare alba, frumoasa si sa fie usor umed, ca si cand salata abia ar fi fost culeasa - daca este galben sau maroniu, inseamna ca nu este proaspata;
- urmareste aspectul frunzelor - acestea trebuie sa aiba culoare verde intens si sa nu fie ofilite sau patate.
Si salata verde face parte din categoria legumelor puternic contaminate cu pesticide, de aceea, multi specialisti recomanda parintilor sa opteze pentru salate organice (bio) in preparatele pentru bebelusi.
La ce mese o introduci?
La inceput, salata va fi servita copilului la masa de pranz, din jurul orei 12:00-13:00, in preparate gatite. Insa pe masura ce creste, se va putea adauga si in preparatele pentru cina, dar si cruda, in diverse salate. In plus, va putea fi servita si ca gustare, intre mese, daca micutul nu face nazuri la gustul ei.
Cum o pregatesti si servesti?
Salata verde se serveste cel mai adesea cruda, insa sub varsta de 1 an, este indicat sa fie preparata termic - in supe sau piureuri. Poate fi adaugata cruda in sucurile de legume, daca obisnuiesti sa ii oferi copilului astfel de bauturi.
Dupa varsta de 1 an, cand sistemul digestiv se "familiarizeaza" cu mai multe tipuri de alimente, o poti strecura in salate de legume, sandviciuri si chiar si in paste, pe masura ce copilul isi dezvolta abilitatea de a mesteca.
Cu ce alte alimente o poti asocia?
Salata verde se combina de minune cu alimente folosite in general in salate - rosii, castraveti, ceapa, ardei. Se asociaza foarte bine si cu legumele din ciorba sau supa - morcovi, dovlecei, pastarnac, telina, ceapa etc. Poate fi adaugata cu succes si in preparatele cu pui pe care le servesti copilului.
Tu cand ai introdus prima oara salata verde in meniul diversificat al copilului si cum ai gatit-o? In ce combinatii de alimente ai introdus-o pentru a convinge bebelusul sa o manance, fara sa strambe din nas la ea? Impartaseste-ne retetele tale delicioase pentru bebe in sectiunea de comentarii de mai jos!