Pestele in alimentatia bebelusului

/ / Modificat: 2017-06-22
Pestele in alimentatia bebelusului

Odata cu diversificarea alimentatiei copilului incep si intrebarile frecvente despre ce anume are voie sa manance, cat si cum. Anumite categorii de alimente au insa un statut special in ceea ce priveste introducerea lor in alimentatia bebelusului pentru ca prezinta un risc mare de alergie. Pestele este unul dintre ele si trebuie sa indeplineasca anumite conditii in alimentatia lor.

La ce varsta poate manca bebelusul peste?

In mod suprinzator, pestele poate fi introdus in meniul majoritatii sugarilor chiar de la inceputul diversificarii alimentatiei. Dupa varsta de 6 luni ii poti da cate un pic de peste bebelusului. Insa nu orice fel de peste, asigura-te ca este un peste foarte slab (doraba, morun etc.).

Daca bebelusul are un istoric familial cu persoane care sufera de astm sau de alergii este mai bine ca introducerea pestelui in alimentatie sa se amane cateva luni.

Din foarte multa prudenta, majoritatea specialistilor spun ca cel mai bine este sa astepti pana ce copilul implineste un an. Pe de alta parte, pestele contine o multime de elemente nutritive esentiale care ajuta in dezvoltarea copilului. Unii specialisti sustin ca indiferent de varsta la care ai introduce acest tip de alimente la copil, daca acesta va fi alergic manifestarile vor fi la fel. Administrarea mai tarzie a lor nu anuleaza efectul lor alergenic.

Ce reactii pot aparea in urma consumului de peste la copii?

Urmareste comportamentul si corpul bebelusului dupa ce i-ai dat bebelusului prima oara peste. Daca manifesta semne ale alergiei, ca de exemplu eczeme, opreste administrarea pestelui si du-te cu bebelusul imediat la medic.

Pestele este unul dintre principalele alimente cu grad alergenic foarte mare, de aceea trebuie o monitorizare atenta a consumului lui, mai ales cand este introdus prima oara in meniul lor.

Care sunt semnele de alergie care pot aparea dupa consumul de peste?

- limba umflata;
- buze umflate;
- fata umflata;
- iritatii pe piele;
- crampe abdominale;
- coma;
- diaree.

Daca observi aceste simptome, dar si dificultatea de a respira a bebelusului mergi de urgenta la medic sau cheama ambulanta.

De cate ori introduci un aliment nou in alimentatia bebelusului este bine sa astepti cel putin 3 zile pana la introducerea altuia. In acest fel, vei putea monitoriza reactiile pe care le poate avea si vei stii exact de la ce tip de aliment provin.

Consumul de peste la copii, conditii esentiale

Ai grija ca pestele sa fie foarte bine gatit pentru a se evita contaminarea copilului cu bacterii pe care acesta le contine in stare cruda. La inceput gateste-l la aburi, abia ulterior, dupa ce se obisnuietse cu el poti opta si pentru ale modalitati de gatire a lui: fript la gratar, cu sos etc.

Copilul trebuie sa manance peste proaspat. Pestele trebuie gatit imediat dupa cumparare si consumat cat mai repede.

Alege tipuri de peste fara oase sau ai foarte mare grija ca acesta sa fie bine curatat de oase cand il dai copilului pentru ca exista riscul foarte mare ca micutul sa se inece.

Ce tipuri de peste poate manca copilul?

Toti pestii contin cantitati variate de mercur. Unele tipuri de peste au un continut ridicat de mercur ce poate afecta sanatatea acestuia. De aceea trebuie evitate felurile de peste ca:

- rechin;
- peste-spada;
- scrumbie

Copiii trebuie sa consume pesti care au fost foarte putin expusi mercurului, dar care sa contina si foarte multi acizi grasi esentiali Omega 3 care sa ajute la dezvoltarea lor. Iata 6 feluri de peste indicate in alimentatia copiilor:

- hering;
- somon;
- macrou;
- sardina;
- peste alb;
- pastrav.

Cat peste trebuie sa consume copilul saptamanal?

Specialistii sustin ca este recomandat sa introduci 2 portii de peste pe saptamana in meniul copilului tau astfel:

- 30 g peste - pentru copii de 1-2 ani
- 45 g peste- copii 3-6 ani
- 60 g peste - copii peste 6 ani.

Beneficiile consumului de peste la copii

- imbunatateste dezvoltarea cognitiva facand copilul mai destept;
- ajuta capacitatea de dezvoltare a copilului
- imbunatateste considerabil vederea;
- sursa de bunadispozitie;
- intareste sistemul imunitar;
- previne anumite probleme ale pielii, cum sunt eczemele.

Taguri Alimentatie bebelusi Peste alimentatie bebelus Pestele la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre