Diversificarea alimentatiei bebelusului incepe adesea cu fructele, iar banana este printre sortimentele care-si vor face rapid loc in meniu. Are textura cea mai cremoasa dintre fructe, un gust adorat de copii, risc de alergii aproape de zero si o multime de nutrienti dornici sa intareasca organismul si sa stimuleze cresterea copilului! Afla cand se introduc bananele in meniul diversificat, cum le alegi pe cele coapte si bune de consum, dar si cu ce alte alimente le poti combina in preparatele pe care le servesti bebelusului!
Cand se introduce in alimentatie?
Fiind usor digerabila de bebelus, banana poate fi introdusa la inceputul diversificarii alimentatiei. Varsta potrivita pentru a o introduce in meniu este 6 luni, insa unii medici, mai precauti din fire, amana momentul si pana in apropierea varstei de un an, din cauza riscului de contaminare cu fungicide.
Ce vitamine si minerale contine?
Banana este considerata alimentul starii de bine, intrucat contine aminoacizi esentiali care stimuleaza functiile creierului si secretia hormonilor fericirii. Pe langa acesti aminoacizi, bananele contin si numeroase vitamine si minerale care contribuie la cresterea armonioasa a copilului:
Vitamine:
Vitamina A;
Vitamina B3, B5, B6 si B9 (acid folic);
Vitamine E.
Minerale:
potasiu;
magneziu;
fier;
calciu;
fosfor;
zinc.
Bananele au numeroase beneficii in dezvoltarea micutului, dar contribuie si la protejarea sanatatii acestuia:
• intaresc sistemul imunitar;
• regleaza tranzitul intestinal lent (combat atat constipatia, cat si diareea);
• previn anemia, o boala frecventa in randul copiilor;
• stimuleaza functiile cerebrale si imbunatatesc procesele gandirii;
• regleaza tensiunea arteriala si protejeaza impotriva bolilor de inima.
Cum alegi bananele pentru masa copilului?
Daca merele si perele fac parte din categoria fructelor contaminate cu pesticide, banana se afla si ea pe lista celor stropite cu substante toxice, insa cu fungicide. O parte dintre medici considera ca fungicidele patrund usor in pulpa fructului prin coaja poroasa si usor permeabila a acestuia.
Pentru mai multa siguranta, acestia recomanda cumpararea bananelor organice sau bio, cel putin pentru bebelus, din cauza sistemului digestiv sensibil al acestuia. Cel mai important nu este sa alegi banane coapte, cat nealterate sau expuse agentilor patogeni.
Atunci cand mergi sa cumperi banane, cel mai important este sa te asiguri ca nu au coaja crapata si ca au codita atasata. In rest, culoarea fructelor este mai putin importanta, intrucat pot fi consumate si verzi, de catre cei care prefera gustul lor astfel. Bananele cumparate crude se vor coace in mod natural, in doar cateva zile, daca sunt tinute la temperatura camerei.
Petele maronii care brazdeaza frecvent aceste fructe nu reprezinta semne de degradare. Indica doar ca sunt foarte coapte, ceea ce le face mai usor digerabile si foarte potrivite pentru stomacul sensibil al bebelusului.
La ce mese introducem bananele?
Facand parte din categoria fructelor, banana trebuie introdusa in meniul bebelusului printre mesele de dimineata. Gustarea de la ora 10 este cea mai potrivita pentru acest aliment.
Cum pregatesti si servesti bananele?
La fel ca si avocado, banana se serveste cruda sau in stare naturala. Nu necesita procesare termica. La inceputul diversificarii, ofera-i bebelusului fructul copt foarte bine si doar sub forma de pasta sau piure.
Textura si consistenta lor poate fi schimbata in jurul varstei de 8-9 luni, cand banana va fi servita ca gustare sau finger food, sub forma de bucatele.
Cu ce alte alimente le poti asocia?
Banana nu este deloc un fruct pretentios. Se poate combina cu o multime de alte fructe, insa la inceputul diversificarii este indicat sa fie asociata doar cu: pere, mere, avocado sau mango, soiuri"prietenoase" cu stomacul fragil al bebelusului.
Retete cu banana pentru bebelusi
6-7 luni
Piure de banana si avocado
Spuma de banane si pere
7-8 luni
Piure de banane cu orez si iaurt
9-10 luni
Mei cu branzica, banana si para
Dovleac cu banana si iaurt
10-12 luni
Dovleac de placinta cu banana
Tu la ce varsta ai introdus bananele in alimentatia bebelusului tau? Spune-ne sugestiile tale, dar si retetele savuroase pe care i le prepari copilului cu acest fruct, in sectiunea de comentarii de mai jos!