Branza calcica este o alternativa la branza de vaci in meniul copiilor si poate fi consumata de bebelusi inca din primele luni ale diversificarii alimentatiei. Este preferata adesea in locul branzei clasice datorita texturii mai delicate, gustului ceva mai dulce si agreabil, dar si pentru concentratia crescuta de calciu, unele tipuri de branza calcica putand asigura chiar jumatate din doza zilnica recomandata din acest mineral.
Reteta de branza calcica pentru bebelusi
Cand o introduci in alimentatie?
Branza calcica poate fi introdusa in meniul diversificat al bebelusului dupa varsta de 6 luni, potrivit pediatrului si fostului presedinte al Asociatiei Americane de Pediatrie, Frank Greer. Este si varsta la care copilul va incepe consumul de alimente solide bogate in proteine.
Daca este primul lactat pe care-l introduci in alimentatia solida, este important sa urmaresti reactiile copilului, pentru a sesiza eventualele simptome alergice. Bebelusii sunt predispusi la intoleranta la lactoza sau proteine din lapte.
Principalele semne care indica reactiile alergice sunt:
• umflarea limbii;
• urticaria;
• invinetirea la fata;
• crampele abdominale;
• diareea;
• varsaturile.
In cazul in care copilul manifesta astfel de reactii alergice imediat dupa consumul branzei sau in 3 zile de la introducerea ei in alimentatie, este recomandat sa o scoti temporar din meniu, dar sa nu renunti definitiv la ea.
Multi parinti evita sa introduca branza pe baza de lapte de vaca in dieta copilui sub varsta de 1 an, stiind ca acest tip de lapte este recomandat, in general, dupa varsta de 12 luni. Chiar daca branza calcica este preparata cu lapte de vaca, procesul de gatire si culturile folosite in prepararea ei reduc nivelul de lactoza si fac proteinele din lapte mai usor de digerat, sustine Greer.
Ce vitamine si minerale contine?
Branza calcica are un continut mai crescut de calciu decat alte tipuri de lactate, dar este si o sursa grozava de proteine, vitamine si alte minerale cu rol esential in cresterea si dezvoltarea bebelusului:
Vitamine:
• Vitamina A;
• Vitamina B;
• Vitamina D;
• Vitamina E.
Minerale:
• Fosfor;
• Zinc;
• Fier.
Datorita faptului ca branza calcica contine, pe langa concentratia crescuta de calciu, si vitamina D, mineralul este mai usor de absorbit in organism. In plus, acidul lactic din acest aliment face mai rapida stabilizarea calciului in oase si asimilarea acestuia in intestinul subtire.
Ce beneficii are pentru sanatatea copilului?
Branza calcica este un produs foarte hranitor si satios, care potoleste rapid foamea copilului, doar din consumul unei portii relativ mici. Datorita ansamblului bogat de nutrienti valorosi, branza calcica este un aliment minune pentru sanatatea copilului, printre principalele beneficii ale acesteia asupra organismului, numarandu-se:
• intarirea sistemului osos si a danturii;
• stimularea cresterii;
• prevenirea cancerului;
• reglarea nivelului tensiunii arteriale;
• combaterea bolilor cardiovasculare;
• intarirea sistemului imunitar.
Branza calcica si in general branzeturile contin culturi vii care contribuie la formarea unei flore intestinale sanatoase.
Cum alegi branza calcica la cumparaturi?
Exista numerosi producatori de lactate care au scos pe piata branza calcica, perfect adaptata nevoilor copilului, dar cea mai sanatoasa varianta este cea preparata in casa, din cateva ingrediente simple.
Cu toate acestea, daca esti in lipsa de timp, poti cumpara branza calcica pentru mesele bebelusului, avand grija sa citesti cu atentie eticheta. Aceste preparate nu ar trebui sa contina decat lapte si tablete de calciu (iaurt sau lamaie, cel mult), fara aditivi si arome care pot fi nesanatoase.
La ce mese o introduci?
Branza calcica poate fi introdusa la oricare dintre mesele zilei, inclusiv la gustari, intrucat este usor tolerata de sistemul digestiv al copilului si se poate combina cu o multime de alimente.
Cum prepari si servesti branza calcica?
Daca prepari branza calcica in casa, foloseste intotdeauna lapte de vaca pasteurizat. Greer avertizeaza ca laptele nepasteurizat este contaminat cu listeria monocytogenes, o forma de bacterie extrem de periculoasa la bebelusi.
Pentru obtinerea a 2 portii de branza, ai nevoie de:
• 200 ml lapte de vaca;
• 2 tablete de calciu (pe post de cheag).
Pune laptele pe foc, intr-o craticioara, iar cand ajunge la punctul de fierbere, adauga tabletele de calciu si amesteca mereu. Mai lasa-l sa fiarba 3-4 minute, apoi strecoara-l printr-o sita deasa sau tifon, pana cand mai ramane doar branzica inchegata.
Branza calcica de casa poate fi consumata in cel mult doua zile de la prepararea ei. De aceea, este indicat sa pregatesti cantitati mici, astfel incat sa acoperi portiile pentru maximum doua zile.
Cu ce alte alimente o poti asocia?
Branza calcica se combina foarte bine cu alte lactate, oua, legume, cereale sau chiar fructe. Intrucat se preteaza la toate mesele din timpul zilei, poti integra cu succes branza in amestecul de cereale pentru micul dejun, printre piureurile de legume de la pranz ori cina sau printre preparatele cu carnita de pui.
Combinarea branzei cu oua si cereale reprezinta o explozie de proteine de buna calitate, de care copilul are nevoie pentru a se mentine in forma si a creste mare. Nutritionistii sustin ca branza calcica este un preparat delicios si in deserturile oferite copilului la aceasta varsta, in preparate precum budinci, tarte etc. sau in combinatie cu fructe proaspete.
Pe masura ce creste, branza va putea fi folosita cu succes si in prepararea salatelor ori sandviciurilor servite in mesele copilului. In ceea ce priveste deserturile, copiii mai mari de un an o pot consuma si in inghetata sau amestecuri cu fructe congelate.
Tu la ce varsta ai introdus prima oara branza in alimentatia diversificata a bebelusului? Ai luat pana acum in considerare branza calcica si daca da, ai preparat-o in casa sau ai cumparat-o din comert? Spune-ne daca branza calcica ti se pare o alternativa mai buna la cea de vaci si in ce preparate pentru bebelusi o folosesti, in sectiunea de comentarii de mai jos!