Mancarica pentru bebe trebuie sa respecte cateva reguli si criterii importante, diferite de preperatele pentru copii mai mari. Trebuie sa contina doar alimente recomandate pentru aceasta varsta, sa fie mereu proaspata si sa aiba o textura speciala, fara condimente si alte adaosuri. De ce sa cumperi borcanase de mancare gata preparate, de calitatea si siguranta carora nu esti foarte sigura, cand poti prepara mancarica in casa! Este mai sigur, eficient si mai ieftin!
Echipeaza-te cu produse si accesorii utile
Mancarica pentru bebelus nu poate fi pastrata multe zile, de aceea nu trebuie gatita in cantitati exagerate. Recomandat este sa prepari mancarea pentru maxim o zi sau doua. Pentru a economisi timp si a-ti usura eforturile, ai nevoie de cateva ustensile si electrocasnice practice.
Un robot complex de bucatarie este eficient si practic. Contine atat blender, storcator, dar si tocator sau mixer sau alte accesorii care-ti pot fi de folos in prepararea corespunzatoarea a mancarii.
Mai ai nevoie de un aparat de gatit cu aburi, care prepara alimentele foarte sanatos. Le pastreaza toate substantele nutritive, care de obicei se pierd prin fierbere sau alte metode de gatit. Cum bebelusii nu au voie legume crude, aparatul de gatit cu aburi este extrem de util.
Si dispozitivele manuale, de moda veche, sunt utile pentru prepararea alimentelor. De exemplu, un accesoriu manual de pisat cartofii pentru piure te ajuta sa economisesti timp si sa diminuezi efortul de a mai spala un robot intreg de bucatarie pentru 200 de g de piure de cartofi sau morcovi.
Ai nevoie si de containere speciale pentru pastrarea papitei ramase si pungi sau aparate speciale de vidat, care sunt utile pentru pastrarea mancarurilor pentru mai mult timp, fara a-si modifica aspectul, culoarea si gustul.
Alege cu grija alimentele pentru mancarea bebelusului
Mancarea bebelusului trebuie sa fie facuta intotdeauna din alimente proaspete. Daca la preparatele pentru adulti poti pune legume care stau de ceva timp in frigider, cele pentru bebe trebuie sa fie cumparate recent si sa fie proaspete.
Incearca sa cumperi cantitati mici de alimente, pe care sa le folosesti in aceeasi zi sau maxim, in 2 zile.
Nitratii sunt substante chimice care se gasesc in apa si sol reprezinta cauza multor afectiuni. Legumele sunt cele mai predispuse la continutul de nitrati, in special cele care cresc direct in pamant - morcovi, cartofi, sfecla, dar si spanac, varza, stevie etc.
Pentru o mai multa siguranta in ceea ce priveste siguranta alimentelor, specialistii recomanda folosirea legumelor si fructelor organice la bebelusi, in special la inceputul diversificarii alimentatiei.
Foto: dbabies.com
Trucuri pentru gatirea alimentelor la bebelusi
Opteaza pentru gatirea alimentelor la aburi. Este unul dintre cele mai sanatoase moduri de preparare a alimentelor. Pastreaza aromele si substantele nutritive pe care fierberea nu le asigura.
De asemenea, preparatele pentru bebelusi nu au nevoie de sare, zahar sau alte condimente. Poti incerca sa dai aroma adaugand putina zeama de lamaie.
Pe masura ce bebelusul creste, poti incerca sa adaptezi mancarea lui la preparatele gatite pentru restul familiei. In acest fel, economisesti timp si efort de a prepara mai multe tipuri de preparate.
De exemplu, poti prepara supe sau ciorbe pentru intreaga familie, dar inainte de a pune condimente, bors si alte alimente nepermise varstei, poti separa cateva polonice, astfel incat sa o adaptezi nevoilor micutului tau. In acest fel nu mai trebuie sa gatesti oale separate de mancare.
La fel si in cazul tocanitelor sau piureurilor. Daca faci piure de cartofi, separa pentru bebelus o anumita cantitate inainte de a adauga unt, sare, lapte sau smantana ori alte produse care dau gust.
Nu da micutului mancare gatita de mai mult de 2 zile si ai grija sa o depozitezi in conditii corespunzatoare, in frigider. Pune-le in pungi vidate si reincaleste-le la microunde, avand intotdeauna grija sa verifici temperatura inainte ca micutul sa pape din ea.