Plansul bebelusului reprezinta una dintre cele mai mari provocari si una dintre cele mai dificile situatii cu care se confrunta parintii. Exista o intreaga disputa legata de plansul bebelusilor. Este bine sa-l lasi pe micut sa planga sau nu?
Iata o dilema care a starnit controverse. Daca iti canalizezi atentia asupra dezbaterilor pe aceasta tema, se poate sa nu ai foarte multe de castigat. In loc de acest lucru, cauta metode prin care sa-i oferi micutului tau confortul de care are nevoie pentru a se linisti.
Unele persoane considera ca este un lucru bun sa-si lasi copilul sa planga. Unul dintre argumentele acestei convingeri sta intr-o vorba populara care spune ca plansul il ajuta pe copil sa-si dezvolte plamanii. Nu este demonstrat stiintific ca ar exista vreun adevar in acest lucru. De asemenea, se crede ca bebelusii trebuie lasati sa se linisteasca singuri pentru ca altfel, cand vor fi mari, nu vor avea un somn sanatos.
Nici acest argument nu prea sta in picioare, dat fiind faptul ca plansul bebelusilor apare din motive foarte variate, iar cel mic nu este capabil sa gaseasca singur o solutie. Bebelusul poate sa planga din plictiseala, de foame, din cauza ca si-a udat hainutele, din cauza durerilor stomacale, de frica etc.
Cele doua directii privind plansul bebelusilor
Exista numeroase carti de specialitate care ofera explicatii si solutii pentru plansul bebelusului. O prima directie este cea a bebelusului care plange si care trebuie sa fie lasat sa se desfasoare.
In cadrul acestei directii se ofera solutii parintilor care vor sa-si invete micutul cum sa doarma linistit.
Cea de-a doua directie este cea care spune ca un bebelus trebuie sa fie linistit atunci cand incepe sa planga. Atentia primita din partea parintilor asigura o buna legatura parinte-copil si il ajuta pe copil sa inteleaga faptul ca este bine sa ceara ajutor cand are nevoie.
Pentru copiii prea dependenti de mama si tata se poate sa nu fie cea mai buna metoda. Pentru ceilalti, insa, se considera ca suportul si atentia oferite din primele luni de viata il ajuta pe cel mic sa se dezvolte si sa-si dobandeasca mai tarziu independenta.
Unii parinti se intreaba daca este gresit sa-si lase bebelusul sa planga cateva minute, in timp ce ei sunt ocupati cu o alta activitate in casa. Nu neaparat, pentru ca multi bebelusi plang chiar si dupa ce sunt luati in brate.
Adultii trebuie sa tina cont de faptul ca plansul reprezinta pentru bebelusi singura modalitate de a se exprima. Parintii care au o relatie foarte stransa cu copiii lor sau care petrec foarte mult timp in compania acestora ajung sa depisteze diversele tipuri de plans si ce inseamna fiecare.
Plansul are si un rol psihologic, fiind o eliberare emotionala. Daca incerci sa-l faci pe un copil sa nu mai planga se poate ca acesta sa ajunga in timp sa creada ca plansul este inacceptabil indiferent de situatie, spun unii psihologi.
Iar o astfel de convingere poate avea efecte asupra viitorului adult care nu se va mai putea elibera de energiile negative plangand.