Cand are nevoie bebelusul de osteopat?

/ / Modificat: 2012-01-10
Cand are nevoie bebelusul de osteopat?

Osteopatia este o metoda terapeutica care ajuta la tratarea diverselor afectiuni, precum si la prevenirea multora dintre ele.

In timp ce osteopatia in sarcina poate fi o adevarata alinare a simptomelor, pentru bebelusi poate reprezenta solutia unor afectiuni care apar la nastere: deformatii craniene, stresul provocat de expulzie etc.

Descopera care sunt semnele care trebuie sa te conduca de urgenta cu bebelusul tau in cabinetul unui specialist osteopat!

Ce este osteopatia craniana?

In cazul nou-nascutilor se apeleaza cel mai adesea la osteopat imediat dupa nastere, pentru a ameliora anumite efecte ale acesteia.

Osteopatie craniana reprezinta o manipulare cu grija a oaselor craniului facuta de un specialist osteopat.

Uneori, bebelusii se nasc cu diverse defecte la nivel cranian: forma capului deformata, urechi asimetrice si diferite ca foma, nas turtit sau stramb etc. Acestea pot surveni in urma expulziei fatului si a metodei de nastere, iar medicii considera ca sunt stari trecatoare. In realitate, aceste mici defecte pot fi corectate cu ajutorul unui osteopat.

De asemenea, forma capului unui nou-nascut poate suferi modificari in timp ce copilul plange, suge degetele, suzeta, sanul mamei sau atunci cand casca. Aceste mici transformari pot surveni si pe fondul unei nasteri cu dificultati, iar copilul are de suferit, fiind nevoit sa suporte o tensiune craniana si corporala inconfortabila si dureroasa.



Simptome care anunta tensiunile de la nivelul craniului la bebelusi


Unii copii se descurca foarte bine si suporta cu usurinta aceasta presiune intracraniana care apare, insa altii au dificultati in a indura presiunea si se pot manifesta in mai multe feluri:

Plange, tipa si este extrem de iritat

Ca urmare a presiunii pe care o simte la nivelul capului, bebelusul ar putea reactiona printr-un cumul de stari precum plans in exces si cu tipete, dar poate prezenta si o stare de iritabilitate crescuta. Acestea se intensifica atunci cand copilul sta intins pe spate.

Dificultati in hranire

Pentru ca atunci cand este alaptat copilul trebuie sa isi foloseasca limba, muschii fetei si gatul, s-ar putea ca micutii care sufera de aceasta presiune craniana sa aiba dificultati in a putea ingera laptele, iar nervii muschilor ar putea fi afectati, ceea ce face alaptatul dificil.



Stari de greata, colici si incovoieri


Din cauza nervilor iritati de la nivelul stomacului (care au ca provenienta craniul), regurgitarile dintre mese, precum si colicile ar putea fi mult mai accentuate ca manifestare. De asemenea, diafragma dintre piept si abdomen poate fi deformata si poate compromite digestia si capacitatea stomacului de a retine alimentele.



Tulburari de somn


Bebelusul poate manifesta probleme in timpul somnului: doarme doar perioade foarte scurte de timp (chiar si noaptea) si se trezeste iritat. Tensiunea din oasele si din membranele care acopera teasta capului mentin sistemul nervos al copilului mereu "treaz", in alerta, iar copilul devine usor iritabil si are tendinta de a ramane treaz mai mult timp.



Alte situatii in care trebuie sa mergi cu nou-nascutul la osteopat:


  • s-a folosit anestezia aepidurala la nastere;
  • mama a avut un travaliu prea lung sau prea scurt;
  • s-a nascut prin cezariana sau prin utilizarea forcepsului sau a ventuzei;
    • sarcina a fost gemelara;
    • copilul a fost nascut prematur.



    Ce face osteopatul?


    Atunci cand pasesti cu nou-nascutul in cabinetul specialistului osteopat, acesta va realiza intr-o prima faza un examen simplu al copilului, examinand mobilitatea craniului, sacrului, abdomenului etc.

    Apoi, cu ajutorul tehnicilor manuale specifice osteopatiei, specialistul va reusi sa elimine toate cauzele problemelor si sa restabileasca armonia in viata bebelusului, eliberandu-l de dureri si tensiuni.


    Articole recomandate

    Citeste si despre