Copiii nascuti prin cezariana, predispusi bolilor respiratorii

/ / Modificat: 2012-02-27
Copiii nascuti prin cezariana, predispusi bolilor respiratorii

Copiii nascuti prematur, prin cezariana, prezinta un risc cu 30% mai mare de a dezvolta boli respiratorii decat cei nascuti pe cale vaginala. Cea mai comuna si grava afectiune la care sunt predispusi este sindromul de detresa respiratorie.

Foto: zeldalily.com

Nasterea prin cezariana si riscul problemelor respiratorii

Copiii care sunt nevoiti sa se nasca prematur sunt supusi la o multime de riscuri si pericole. Greutatea mica la nastere si organele insuficient dezvoltate pot determina aparitia unor complicatii in starea de sanatate.

Sistemul imunitar insuficient maturizat ii predispune usor la infectii, care le pot pune in pericol viata.

Medicii sustin ca bolile respiratorii sunt unele dintre cele mai frecvente si periculoase complicatii care apar la copiii nascuti prin cezariana.

Unii specialisti sustin ca riscul ramane crescut si in cazurile in care este decizia mamei sa nasca mai devreme, alegand voluntar cezariana in locul nasterii naturale. Optiunea cezarianei impune intreruperea dezvoltarii si cresterii fatului in viata intrauterina si nasterea lui prematura, chiar daca nu a fost impusa de complicatii.

Dr. Erika Werner, profesor asistent in medicina materno-fetala la Scoala de Medicina Johns Hopkins din Baltimore, este de parere ca descoperirea trage un semnal de alarma important in randul gravidelor care opteaza pentru cezariana in locul nasterii vaginale. Este momentul sa vada ca nu exista prea multe beneficii in alegerea nasterii chirurgicale sau ca acestea sunt mai putine decat riscurile si complicatiile la care sunt supusi nou-nascutii, sustine Werner.

Una dintre ele este sindromul de detresa respiratorie. Afectiunea pune in pericol bebelusii si determina ingreunarea respiratiei, orbirea si afectiuni cerebrale.

Nasterea vaginala, o alegere mai sigura

Viitoarele mamici trebuie sa tina cont de faptul ca nasterea copilului inainte de termen, prematur si la o greutate prea mica pentru varsta sa gestationala, impune anumite riscuri care-i pot pune viata in pericol. Ele trebuie sa se gandeasca foarte bine inainte de a lua o astfel de decizie, sa se informeze si sa se consulte cu medicul.

Este vorba de o interventie chirurgicala majora si orice gravida trebuie sa fie constienta de asta. Este bine ca aceasta sa se impuna doar in cazurile in care este nevoie, adica atunci cand exista motive medicale serioase pentru a naste mai devreme.

In lipsa unor astfel de pericole, este recomandat sa se aleaga nasterea vaginala. Mai mult decat atat, nasterea naturala ii ajuta pe copii sa respire mai bine. Trecerea bebelusului prin canalul vaginal, in timpul expulzarii, ii ajuta pe copii sa dea afara lichidul amniotic din plamani si sa-si imbunatateasca respiratia.

Chiar daca descoperirile nu sunt atestate stiintific si nu se cunoaste daca exista o relatie cauza-efect intre nasterea prin cezariana si problemele respiratorii, medicii sustin ca informatiile studiului trebuie sa dea de gandit gravidelor.

In plus, nasterea prin cezarina implica o multime de alte riscuri care ar trebui sa le faca pe gravide sa renunte rapid la aceasta idee - hemoragii, infectii, hipotensiune arteriala, efecte secundare ale anesteziei, leziuni fetale etc.

Taguri Nastere cezariana Nastere naturala Nastere vaginala

Articole recomandate

Citeste si despre