Efectele caldurii sau caniculei asupra bebelusului sunt nenumarate si, de multe ori, dezastruoase, daca nu se iau masuri speciale de protectie. Insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa tii copilul in casa toata vara, ci doar ca este important sa iei in considerare cateva reguli importante, de fiecare data cand il scoti afara!
Caracteristici specifice bebelusului pe caldura
Daca esti parinte de bebelus, atunci trebuie sa stii ca sezonul de vara impune cateva reguli si masuri de precautie esentiale in ingrijirea lui. Bebe are un grad de suportabilitate a caldurii mai scazut decat adultii, pielea i se arde mai usor si face mai repede insolatie!
Bebelusii se supraincalzesc mai repede decat adultii
Nu te poti ghida in imbracarea si scoaterea lui afara dupa cum ti se pare tie ca este vremea, intrucat tu si bebelusul tau aveti tolerante diferite la caldura. Daca tie ti se pare ca afara temperaturile sunt suportabile si ca vremea este buna pentru plimbare, pentru copil ar putea fi prea ridicate.
Nou-nascutul sau bebelusul nu are o masa corporala foarte mare, iar suprafata corpului retine caldura mai repede si mai usor decat un copil mare sau adult. Pana cand ti se pare tie ca este cald, probabil ca bebelusul este deja supraincalzit.
Bebelusii nu transpira foarte mult!
Exista cateva semne sau simptome specifice supraincalzirii corporale, unul dintre ele fiind transpiratia. Transpiratia este cel mai cunoscut si simplu indiciu, dar nu poate fi luat in considerare atunci cand copilul este bebelus, intrucat la aceasta varsta copilul nu transpira foarte mult. Acest lucru inseamna ca se poate supraincalzi si fara sa transpire.
Bebelusii se supraincalzesc repede si nu-si pot autoregla temperatura corporala!
Transpiratia este procesul prin care corpul se adapteaza temperaturii si ajuta organismul sa isi mentina o temperatura cat mai scazuta in astfel de conditii. Este un reglator al temperaturii corporale, dar la nou-nascuti si bebelusi acest proces nu este dezvoltat complet. Acest lucru inseamna ca in cazul expunerii la temperaturi crescute, organismul lor nu are capacitatea de a se autoregla termic si ca bebe nu se poate adapta rapid la caldura de afara. Trebuie protejat de fluctuatii mari de temperatura.
Corpul bebelusului genereaza mai multa caldura decat al adultului!
Din cauza ratei metabolice foarte mari, organismul copilului genereaza mai multa caldura si se supraincalzeste mai repede decat la adulti. Acest lucru inseamna ca bebelusul nu trebuie sa depuna prea mult efort pentru a se supraincalzi si a suferi din cauza temperaturilor crescute.
Reguli si masuri de prevenire a supraincalzirii bebelusului vara
Asigurarea unui confort termic bebelusului pe tot parcursul verii il fereste de pericole si afectiuni grave, chiar mortale. Principalele riscuri la care este supus in cazul supraincalzirii sunt deshidratarea, insolatia si iritatia provocata de caldura.
Semnele care indica supraincalzirea organismului bebelusului sunt:
- inrosirea puternica in obraji;
- deshidratarea (piele uscata, buze uscate si vinetii);
- starea de moleseala sau de agitatie;
- febra;
- respiratia accelerata;
- eruptia cutanata (bubite rosii mici, cauzate de caldura).
Disconfortul termic si pericolele pentru sanatate pot fi prevenite prin cateva masuri simple si la indemana de protectie a bebelusului pe timpul verii.
Nu lasa copilul in spatii inchise si calduroase: masini, camere inchise etc!
Masina reprezinta unul dintre cele mai mari pericole pentru sanatatea bebelusului, pe timpul verii. Multi parinti au tendinta de a lasa copilul in masina, timp de 2-3 minute, cat se opresc sa cumpere ceva sau sa plateasca o factura, fara sa-si dea seama ca este suficient pentru a-i pune viata in pericol.
Lasarea masinii la soare, cu geamurile inchise, produce o supraincalzire rapida a interiorului, care poate fi mortala pentru bebelus, chiar si dupa doar 1-3 minute de stat in masina. Acelasi lucru este valabil si pentru spatiile sau incaperile mici, neaerisite si expuse supraincalzirii, din cauza soarelui.
Vara tine copilul in spatii racoroase, cu temperaturi constante si ferite de soare. De asemenea, asigura-te ca sunt bine aerisite. Nu lasa niciodata copilul singur in masina, indiferent de cat timp esti nevoita sa lipsesti!
Imbraca bebelusul adecvat pentru temperatura de afara!
Una dintre cele mai importante masuri de protectie impotriva supraincalzirii este legata de imbracaminte. Multe mamici au tendinta de a imbraca bebelusul prea gros pentru temperatura de afara si de a-l predispune la iritatii si supraincalzire.
Daca la o temperatura de 23-27 de grade Celsius, bebelusul poate fi tinut doar intr-un body, fara sosete, este usor de dedus ca la temperaturi de peste 30 de grade trebuie imbracat foarte lejer si subtire.
Pentru fetite este suficienta o rochita larguta si lejera, in timp ce pentru baietei, un pantalon scurt si un maiou ii asigura confortul termic necesar. Ai grija ca hainutele sa fie confectionate doar din materiale 100% naturale, astfel incat sa permita pielii sa respire, sa absoarba transpiratia si aparitia iritatiei provocate de caldura.
Tine cont de recomandarile medicilor in zilele caniculare!
In zilele in care meteorologii dau avertisment de canicula, este important sa respecti principalele reguli de protectie impotriva pericolelor provocate de caldura excesiva:
- aplicarea intensa a cremei sau lotiunii cu protectie solara;
- evitarea iesirii afara in intervalele orare cu temperaturi caniculare - mijlocul zilei;
- cresterea consumului de apa etc.
Hidrateaza intens bebelusul!
In zilele foarte calduroase de vara, este important sa cresti un pic consumul de apa al bebelusului. Bebelusii sub 6 luni, exclusiv alaptati, nu au nevoie de apa, intrucat isi procura aportul necesar de lichide din laptele matern. Laptele matern este 88% apa si ofera toata cantitatea necesara de lichide pentru bebelus. Nici chiar atunci cand zilele sunt caniculare si caldura este insuportabila, bebelusii alaptati exclusiv nu au nevoie de apa. Trebuie doar alaptati mai des.
De asemenea, nici bebelusii hraniti cu lapte praf, in mod normal, nu au nevoie de apa in primele 6 luni. Exista totusi specialisti care recomanda, in cazul lor, oferirea de apa in zilele foarte calduroare, desi bebelusul s-ar putea sa prefere sa isi ia portia de lichide in plus din hranirile mai dese. Recomandarea de a oferi apa bebelusului hranit cu lapte praf poate aparea si in cazul in care cel mic are febra sau o alta conditie medicala.
Consulta medicul inainte de a recurge la aceasta masura, iar daca bebe este hranit cu lapte praf!