Rutina in cresterea gemenilor, secretul succesului

/ / Modificat: 2014-08-05
Rutina in cresterea gemenilor, secretul succesului

Stabilirea unei rutine clare si constante in cresterea gemenilor te ajuta sa faci fata mai usor greutatilor pe care le presupune ingrijirea concomitenta a mai multi bebelusi. Poti evita haosul din cresterea celor 2 copii daca ai grija sa le formezi un program pe care sa-l respecti mereu.

Rolul rutinei in cresterea bebelusilor

Multe mamici considera ca rutina reprezinta un mod prea strict si sever de a creste copiii si prefera sa adopte metode mai relaxate de a-i ingriji pe micuti. Dar acestea nu inteleg ceea ce trebuie prin rutina. Aceasta nu presupune ca, orice ar fi, bebelusii trebuie sa adoarma la ora 19:00 sau sa manance fortat la 14:00.

Rutina ii ajuta pe copii sa inteleaga ca momentul baitei este programat dupa masa de seara, ca ora de joaca are loc dupa somnul de dupa-amiaza si asa mai departe. Nu trebuie sa fii stricta, ci doar sa ii ajuti pe copii sa se adapteze unui program si sa stie ce ii asteapta. Ei vor reactiona mult mai bine in fata acestor tabieturi si nu vor mai aparea mici scandaluri.

Trebuie sa stii ca bebelusilor si copiilor le place rutina, pentru ca le ofera un sentiment confortabil. In acest fel, ei stiu exact ce urmeaza in anumite momente ale zilei fara a fi luati prin surprindere si le place aceasta comoditate.

In primele 6-8 saptamani de viata este cam greu sa potrivesti ritualurile celor 2 copii. Ei nu pot fi "programati" sa ude scutecele in acelasi timp, sa le fie foame sau sa doarma concomitent. Dar trebuie sa fii perseverenta si sa incerci sa ii obisnuiesti sa aiba acelasi program inca de mici.

Formarea rutinei la gemeni

Primul pas - observarea

Este posibil sa te intrebi de unde trebuie sa incepi in formarea rutinei pentru cei doi copii. Primul pas este observarea. In primele 6 saptamani fii atenta la tot ceea ce fac gemenii si cam ce tabieturi au.

Daca vrei, poti sa notezi exact cand se trezeste fiecare, cand mananca sau cand adorm. In acest fel, poti sa te gandesti la un program intermediar, de mijloc intre obiceiurile celor 2, pentru ca niciunuia sa nu ii fie foarte greu. De exemplu, daca unul dintre ei adoarme la pranz pe la 14:00, iar celuilalt i se face somn pe la 16:00, poti sa incerci in urmatoarele saptamani sa ii faci sa adoarma pe la ora 15:00 amandoi. Cauta intotdeauna calea de mijloc.

Adopta o rutina de seara, inainte de culcare

Stabileste o rutina de seara inainte de somnul copiilor. In acest fel ei vor sti ca se apropie momentul sa doarma si organismul va intra automat in stare de repaos si somnolenta. Aceasta poate consta in masaj, cititul unei povesti, un cantec de leagan sau chiar baita.

Pune-i in acelasi patut doar in primele saptamani

Specialistii sustin ca in primele saptamani de viata este bine sa ii pui sa doarma impreuna. Insa pe masura ce cresc acest lucru nu mai este recomandat. Exista riscul sa se sufoce unul pe altul atunci cand incep sa se rostogoleasca in somn. De asemenea, nu ii culca niciodata in carucior sau cosulete foarte stramte pentru gemeni pentru ca exista riscul supraincalzirii. Copiii au nevoie de spatiu intre ei pentru a se simti confortabili.

Pune-i in patut cand dau semne de somnolenta, nu cand sunt adormiti

Este important sa ii inveti sa adoarma singurei in patut si sa nu depinda de o anumita activitate pentru a adormi (leganat, tinut in brate, dormit in patul vostru etc.). Creeaza-le mediul necesar propice pentru somn: liniste, intuneric etc.

Rezista tentatiei de a merge la ei imediat ce se trezesc

Este posibil ca peste noapte unul din ei sa se trezeasca si celalalt nu. Chiar daca unul din ei incearca sa il trezeasca pe celalalt, stai in expectativa si nu interveni decat daca situatia se agraveaza. Asa cum se trezesc, este foarte posibil sa adoarma la loc de unii singuri. In cazul in care nu se potoleste, linisteste-l pe cel care s-a trezit cu chef de scandal fara a-l deranja pe fratior.

Creeaza-ti asteptari realiste

Nu vei reusi intotdeauna sa ii faci sa manance in acelasi timp, sa se culce sau sa se joace asa cum vrei tu. Teoria este usoara, practica lasa de multe ori de dorit. Trebuie sa ai asteptari realiste si sa stii ca este posibil ca multe dintre aceste lucruri sa nu-ti reuseasca. Important este sa fii perseverenta si sa-ti lasi mereu o marja de siguranta intre activitatile copiilor.

Taguri Crestere gemeni Ingrijire gemeni Gemeni Bebelusi gemeni

Articole recomandate

Citeste si despre