Jocul si importanta acestuia pentru copil

/ / Modificat: 2017-02-09
Jocul si importanta acestuia pentru copil

Jocul este viata copilului. Copilul se dezvolta prin joc, acesta fiind primul stadiu de invatare si activitate creatoare. Copilul dobandeste prin joc capacitati si experiente noi, isi cultiva spiritul de observatie, memoria, atentia, fantezia, gandirea si spiritul artistic.

Pe langa aceste calitati, jocul este considerat principala activitate cu rol in dezvoltarea si educarea copilului si are de asemenea si un rol pozitiv in relaxarea acestuia.

Jocul si dezvoltarea copilului

Jocul este crucial in dezvoltarea normala a copilului, acesta incluzand dezvoltarea sociala, emotionala, psihica si cognitiva a acestuia. Jocul este o metoda de cunoastere a propriului corp sau a lucrurilor care il inconjoara.

Imediat dupa nastere cele 5 simturi esentiale (vazul, auzul, mirosul, gustul si simtul tactil) se dezvolta trepat si se perfectioneaza pana in jurul varstei de 1 an (vazul este limitat in primele 3-4 luni,copilul reusind sa vada obiectele pana la o distanta de 25-40 de centimetri, formarea si dezvoltarea nervilor acustici este aproape definitiva inca de la nastere, celelalte simturi dezvoltandu-se de asemenea in timp).

Jocul copilului satisface necesitatile principale ale acestuia si anume: necesitatea de a se misca, de a crea, de a fi acceptat, de a-si satisface curiozitatile si nu in ultimul rand de a distruge.

Ultima necesitate este greu de inteles, mai ales de parinti, insa aceasta exprima spiritul de cercetare a copilului.

Esenta jocului este explorarea, iar pentru inceput acesta incepe prin simpla observatie si analizarea obiectelor din jur, ca apoi sa fie explorate celelalte posibilitati: cataratul, mersul, ansamblarea si distrugerea diferitelor obiecte, etc.

Odata cu inaintarea in varsta se schimba si stilul de joaca. Acesta devine mult mai complex si imaginativ. Copii isi exerseaza prin joc diferitele abilitati si calitati precum independenta, creativitatea, curiozitatea si capacitatea de a rezolva unele probleme.

Jocul poate fi considerat de asemenea si o metoda foarte buna de explorare a sentimentelor si valorilor personale. De multe ori impartirea jucariilor cu alti copii sau cu fratii este precedata de oferirea acestora unei papusi sau primul "multumesc" sau "te rog" poate sa fie exprimat accidental in timpul unui joc imaginar cu prietenii sau jucariile acestuia.

Tipuri de jocuri si jucarii

Tipul jocului recomandat pentru un copil difera de la o varsta la alta si tine cont si de alti factori precum, personalitatea copilului, sexul copilului si preferintele acestuia. Datorita impactului major pe care jocul il are asupra dezvoltarii psihosomatice a copilului, alegerea jocului potrivit este o responsabilitate destul de mare pentru parinti.

Un sugar de 3-4 luni care abia a invatat sa prinda cu mana obiectele din jur ar trebui sa se joace cu jucarii mari, din plus sau cu alte jucarii care nu necesita o manevrare dificila pentru utilizare. Dupa varsta de un an jocul copiilor se schimba, acestia preferand jucariile mai complexe.

Taguri Importanta jocului Jocuri bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre