Masajul bebelusilor cu probleme dermatologice

/ / Modificat: 2012-11-20
Masajul bebelusilor cu probleme dermatologice

Ca parinti, trebuie sa fim constienti de faptul ca in primii cinci ani copilul nostru isi dezvolta competentele, abilitatile, emotiile si comportamentul in general. Principala metoda prin care bebelusii experimenteaza mediul inconjurator este atingerea, facand astfel din piele un organ extrem de important, care trebuie protejat in permanenta. Oferindu-i copilului exemplul unor ritualuri sanatoase de ingrijire a pielii (si a corpului in general), ne asiguram ca acesta va urma aceeasi rutina si in viata de adult si nu va avea probleme dermatologice sau va avea cat mai putine.

In ciuda tuturor eforturilor noastre este insa posibil ca bebelusul sa dezvolte diverse probleme de piele datorita alergiilor, mostenirii genetice, contactului cu substante periculoase, accidentelor etc. Pielea copiilor este foarte sensibila, astfel ca se poate deshidrata si infecta foarte usor.

Atunci cand acest lucru se intampla, primul pas pe care trebuie sa il facem este sa mergem la medic. Cele mai multe probleme se rezolva cu tratament local de scurta durata, insa e bine sa consultam un doctor intotdeauna. Acesta ne va spune si daca avem voie sa masam sau nu zona cu probleme.

In general, orice zona a corpului care prezinta roseata, inflamatie, rana deschisa sau chiar puroi este bine sa fie evitata si sa nu punem pe ea decat creme recomandate de un specialist. Daca zona afectata este extinsa, e mai bine sa intrerupem masajul si sa il reluam numai atunci cand copilul este sanatos.

E important sa retinem ca nu avem voie sa masam copilul in cazurile de varicela, pojar sau orice alta boala care apare pe piele, pana cand aceasta nu este complet vindecata. De asemenea, nu avem voie sa facem niciodata masaj pe pielea sensibila, dureroasa.

Un caz special il reprezinta arsurile. In functie de tipul lor si recuperarea este diferita. Masajul poate insemna o atingere sau poate fi o miscare mai complexa.

De exemplu, recuperarea unui copil cu o arsura grava incepe cu plasarea mainilor pe zona afectata, fara a efectua nici o miscare. In tot acest timp ii vorbim si incercam sa il relaxam. Procedura dureaza foarte putin la inceput, cateva secunde – 1 minut, urmand sa crestem progresiv timpul si complexitatea miscarii. Acest proces poate fi frustrant si extrem de lung cateodata, motiv pentru care "rabdarea" este cuvantul cheie.

Atunci cand ne hotaram sa masam un copil cu probleme dermatologice este recomandat sa consultam pediatrul sau un medic dermatolog. Ideal este sa vorbim si cu un specialist in masaj pentru copii deoarece, chiar daca avem voie sa il masam, anumite miscari pot fi interzise. Astel putem sa evitam foarte multe probleme si sa ne mentinem copilul fericit.

Ganditi-va la piele ca la  fereastra catre interiorul corpului si o oglinda a mediului care ne inconjoara. Ingrijirea ei in mod corect este vitala.

Mirela Dragota

Instructor de masaj pentru bebelusi

www.masajbebe.ro

http://www.facebook.com/masajbebe

Taguri Masaj bebelusi Piele bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre