Colostrul si alaptarea

/ / Modificat: 2016-11-24
Colostrul si alaptarea


 

Colostrul (sau colastrul) este laptele matern din primele zile de dupa nastere si are o compozitie diferita de cea a laptelui matur, fiind adaptata nevoilor particulare ale nou-nascutului in primele sale zile de viata.

Laptele matur se produce dupa aceste prime zile si persista pe toata perioada lactatiei.

Este normal ca picaturi de colostru sa inceapa sa curga inca din ultimul semestru de sarcina sau chiar din al doilea. Uneori se intampla si mai devreme de atat, insa nu este un motiv de ingrijorare.

Ce contine colostrul?

 Colostrul contine mai multe proteine decat laptele matur si o serie de substante cu rol important la aceasta varsta, cum este un aminoacid numit taurina – care amelioreaza absorbtia lipidelor si favorizeaza colonizarea intestinului cu lactobacil bifidus.

Intestinul nou-nascutului este steril la nastere, dar pentru a putea digera laptele supt are nevoie de acesti lactobacili, sustine Alina Pop-Began, Medic rezident, Anestezie si Terapie Intensiva.

Pe langa proteine, colostrul contine si vitamina A si clorura de natriu (sare), dar are si un continut de carbohidrati, lipide si potasiu mai scazut fata de laptele matur.

Primul lapte este amestecat cu o substanta bogata in imunoglobuline (anticorpi), care il ajuta pe bebelus sa isi intareasca sistemul imunitar, sa se apere de virusuri si bacterii, dar si sa elimine primul scaun, numit meconium. Primul scaun indeparteaza excesul de bilirubina, ce cauzeaza icterul la nou-nascut.

Colostrul contine si factori de crestere, care stimuleaza dezvoltarea pielii, a vaselor de sange, a tractului digestiv si a altor tesuturi.

Cand il hranesti pe bebelusul tau cu colostru (care poate fi un lichid transparent sau de culoare aurie) este ca si cum i-ai administra primul vaccin. Desi primul lapte nu vine in cantitati mari, este foarte concentrat si cu un continut ideal pentru bebelus. Colostrul mai este supranumit si lapte "cu cifra octanica mare", in sensul de intens, puternic.

Colostrul si bebelusul prematur

Este si mai important sa hranesti bebelusul nascut prematur cu acest prim lapte, deoarece ii este de enorm ajutor. Acelasi lucru se aplica si pentru alaptarea nou-nascutului bolnav.

Daca bebelusul tau nu poate fi alaptat inca de la inceput, medicii te vor indruma pentru a pastra colostrul, fie folosind pompa de san, fie folosind mana. Inainte de acest procedeu poti sa iti masezi usor sanii, deoarece masajul te va ajuta sa maresti cantitatea de colostru extrasa.

Personalul spitalului te va incuraja sa repeti procedeul destul de des, intre sase si opt ori pe zi. Nu e necesar ca intervalele sa fie regulate, insa nu trebuie sa treaca mai mult de sase ore intre ele.

Colostrul din laptele de vaca

Colostrul din laptele de vaca (primul lapte al sau, imediat dupa nasterea vitelului) este sigur pentru consum in cazul oamenilor, cu exceptia persoanelor care au intolerante sau alergii la lactoza ori alte componente.

Colostrul bovinelor hranite cu nutret verde contine imunoglobulinele pentru mai multi agenti patogeni umani, printre care si Escheria Coli, Salmonella, Stafilococus sau rotavirus (ce cauzeaza diareea la bebelusi). Inainte de dezvoltarea industriei antibioticelor, colostrul era sursa principala de imunoglobuline folosita impotriva infectiilor.

Taguri Colostru alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre