Bebelusul de 10 luni si 2 saptamani

/ / Modificat: 2014-01-17
Bebelusul de 10 luni si 2 saptamani

La varsta de 10 luni si 2 saptamani (42 saptamani), bebelusul tau incepe sa descopere din ce in ce mai multe abilitati de miscare, comunicare, motricitate fina, sociale si adora sa se priveasca indelung in oglinda, obiect de care va deveni pasionat.

Este momentul oportun sa incepi procesul de disciplinare si sa ii impui bebelusului limite de comportament, chiar daca nu va respecta de la inceput regulile. Descopera cele mai noi achizitii in dezvoltarea bebelusului la varsta de 42 de saptamani si ce alte surprize iti mai rezerva cresterea lui!

Bebelusul la 42 de saptamani (10 luni si 2 saptamani) incepe sa inteleaga din ce in ce mai multe cuvinte si propozitii simple, asadar este foarte important sa ii vorbesti in continuare cat se poate de mult si de corect.

Atunci cand bebelusul pronunta gresit cuvintele este bine sa il corectezi insa subtil. De exemplu daca bebelusul iti cere "bibi" il poti corecta intrebandul-l "vrei biberoul?".


La acesta varsta bebelusul sta foarte bine in fundulet si poate chiar sa faca singur cativa pasi sprijinindu-se de mobilier. Daca este tinut de manute poate incerca chiar sa paseasca.

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 10 luni si 2 saptamani

Dezvoltarea fizica a copilului este infloritoare la varsta de 42 de saptamani. Chiar daca a inceput, probabil, sa faca primii pasi singur, cu sau fara sprijin, este o perioada in care-si exerseaza din ce in ce mai mult echilibrul si isi forteaza limitele fizice.

Din dorinta de a explora cat mai multe lucruri din jurul lui, micutul tau "uita" ca dispune de foarte multa forta fizica si incearca lucruri pe care nu este capabil sa le duca la indeplinire. Vrea si incearca deja sa se catere, sa alerge, desi abia stie sau poate sa faca cativa pasi. Va face "buf" de multe si funduletul lui va face frecvent cunostinta cu podeaua in aceasta perioada, insa nu este cazul sa te ingrijorezi. Toate cazaturile si loviturile fac parte din antrenamentul lui de invatare a mersului si a altor aptitudini fizice.

Copilul da dovada de ambitie si perseverenta si reuseste nu doar sa faca cativa pasi, ci si sa se aplece sau sa stea pe vine, semn ca si-a imbunatatit considerabil abilitatile fizice. Cu toate acestea, este important sa ii impui limite in actiunile si comportamentul lui si sa il atentionezi de fiecare data cu privire la ce are voie si ce nu sa faca.

Bebelusul isi controleaza din ce in ce mai bine manutele. Apuca obiecte de mici dimensiuni cu degetelele, incepe sa bea singur cu canuta de bebe si chiar sa manuiasca un pic lingurita, in efortul de a o duce la gurita si de a manca singur. Incurajeaza-l in continuare sa isi dezvolte abilitatile de motricitate fina si grosiera, stimulandu-l sa manance singur, implicandu-te in tot soiul de activitati si jocuri cu el etc.

bebe-10-luni-dezvoltare

Comunicarea si dezvoltarea sociala a bebelusului la 10 luni si 2 saptamani

Comunicarea copilului progreseaza la varsta de 42 de saptamani si, desi achizitioneaza noi cuvinte simple in vocabular, bebe "vorbeste" mai mult prin tipete si zgomote. Vorbeste intr-un limbaj propriu, inteles doar de el, dar este mai guraliv ca niciodata. Este de datoria ta sa ii corectezi greselile de pronuntie si sa il inveti sa vorbeasca corect.

De cate ori pronunta sau articuleaza gresit un cuvant, repeta-i imediat forma corecta a acestuia, astfel incat bebelusul sa o retina si, in timp, sa invete sa il rosteasca corect. Copilul este suficient de dezvoltat intelectual la aceasta varsta incat sa inteleaga din ce in ce mai multe instructiuni pe care i le adresezi si iti raspunde printr-un cumul de sunete si gesturi.

Bebe se foloseste foarte mult de limbajul nonverbal pentru a-ti raspunde la solicitari, dar va incerca din rasputeri sa-si exprime nevoile si prin cuvinte, chiar daca le va rosti destul de pocit. De exemplu, atunci cand va dori apa sau mancare, probabil ca va tipa de zor "aba" sau "baba", in loc de papa.

La varsta de 10 luni si 2 saptamani, copilul este detsul de dezvoltat emotional si social si descopera lucruri noi in interactiunile cu alte persoane, in special cu copii de aceeasi varsta cu el. Este momentul in care poti incepe sa convingi copilul sa-si imparta jucariile si lucrurile cu cei din jur, chiar daca aceasta abilitate se va dezvolta mult mai tarziu.

Articole si informatii utile despre bebelusul de de 42 de saptamani (10 luni si 2 saptamani)

Greutatea la copilul de 10 luni
Alimentatia la sugarul de 10 luni
Bebelusul refuza sa manance. Ce e de facut?
Retete bebelusi 10 luni
Semne ale problemelor nutritionale la bebelusi
Rolul costumului de baie in sanatatea bebelusilor
Pielea uscata la bebelusi

Somnul bebelusului la 10 luni si 2 saptamani

Nevoia de somn scade pe masura ce bebelusul se apropie de implinirea primului an de viata. Doarme, in medie, 14 ore zi, iar 11-12 ore de somn sunt repartizate pe timpul noptii. Restul de aproximativ 2 ore sunt dormite in timpul zilei, insa doar intr-o singura repriza de somn, dupa-amiaza.

Copilul mai doarme o singura data in timpul zilei si chiar si atunci, vei reusi cu greu sa il adormi. Este plin de energie si manifesta o curiozitate crescuta fata de mediul inconjurator, astfel incat gandul nu prea ii mai sta la somn. Este recomandat sa pastrezi rutina de somn in programul de seara al copilului, deoarece va fi tentat sa stea treaz din ce in ce mai mult timp si va amana, pe cat posibil, ora de somn.

Daca respecti rutina cu care bebelusul deja s-a obisnuit - baita, masaj, citit, muzica etc. -, il ajuta sa intre in starea de somnolenta mai usor si sa se pregateasca astfel de somn.

Alimentatia bebelusului la 10 luni si 2 saptamani

Bebelusul tau incepe sa dea dovada de independenta si in ceea ce priveste hranirea, nu doar abilitatea de mers. Este din ce in ce mai interesat de canuta de bebelus si de lingurita si castronul din care il hranesti. Pune mana pe ele, incearca sa le duca la gurita, iar in efortul de a se hrani singur, va face multa mizerie in jur cu mancarea si bauturile din ele. Nu trebuie sa te enerveze aceste mici accidente, deoarece fac parte din procesul invatarii autohranirii.

Alimentatia copilului de 42 de saptamani include 5 mese zilnice, 3 principale si 2 gustari. Doua dintre mese sunt formate din lapte, simplu sau combinat cu alimente. Acesta se da copilului in special dimineata si seara. Celelalte mese includ alimente solide. Bebelusul cunoaste, la aceasta varsta, gustul unei varietati de alimente solide, astfel ca, meniul lui inglobeaza combinatii din cat mai multe categorii alimentare.

Cere sfatul pediatrului cu privire la alimentele potrivite pentru copilul tau si portiile zilnice necesare la aceasta varsta. Fiecare copil are un ritm individual de crestere si nevoi alimentare diferite de ale altor copii. In functie de parametri de crestere (greutate si inaltime), medicul iti va oferi sfaturi pretioase cu privire la ce trebuie sa inglobeze meniul prichindelului.

Gustarile sunt si ele o parte importanta din alimentatia celui mic si, pe langa rolul nutritiv pe care il au, ajuta si la calmarea durerilor gingivale si de dinti cauzate de eruptia dentara.  

Tu ce schimbari sau achizitii noi ai constatat in dezvoltarea bebelusului la varsta de 10 luni si 2 saptamani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Comunicare bebelusi Primii pasi bebelusi Bebelus 10 luni Dezvoltare fizica bebelusi Somn bebelusi Alimentatie bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre