Bebelusul la 11 luni si 3 saptamani

/ / Modificat: 2014-01-20
Bebelusul  la 11 luni si 3 saptamani

La varsta de 11 luni si 3 saptamani (47 saptamani), bebelusul se apropie cu pasi repezi de implinirea primului anisor de viata si nu vrea sa ramana restant la niciun capitol din dezvoltarea lui fizica, sociala sau cognitiva. Depune eforturi sa se miste mai mult, sa vorbeasca mai bine, sa manance singur si sa doarma bustean pentru a-si reincarca bateriile si a fi pregatit pentru o noua etapa de cunoastere si explorare a mediului inconjurator. Iata ultimele achizitii pe care le dobandeste copilul inainte de implinirea primelor 12 luni de viata!

Bebelusul la 47 de saptamani (11 luni si 3 saptamani) este interesat sa rasfoiasca reviste si carti colorate, dand pagina cu pagina.


Alege pentru bebelusul tau carti cat mai colorate cu imagini simple in care sa poata sa recunoasca si sa invete animalele, culorile sau formele.


Tot la acesta varsta este momentul ideal de a-i arata bebelusului tau cum sa ofere ajutorul si, chiar daca rezultatele nu se vor vedea imediat, peste cateva luni vei vedea cum ii va face placere sa te ajute sa strageti jucariile.

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 11 luni si 3 saptamani

Pentru multi parinti, apropierea varstei de 12 luni este momentul in care bebelusii lor fac primii pasi de unii singuri, fara niciun sprijin. In cazul in care bebelusul tau a bifat deja aceasta achizitie in dezvoltarea sa, inseamna ca acum o va exersa din ce in ce mai mult si va incepe sa exploreze casa pe propriile picioare.

Daca nu a experimentat inca mersul independent, nu te ingrijora. Nu este nicio problema cu bebelusul tau. Unii copii incep sa mearga singuri abia pe la varsta de 15 luni. Important este sa il incurajezi sa mearga cat mai frecvent, tinandu-l de manute si stimulandu-l verbal sa faca pasi si sa-si exerseze modul in care calca pe talpi in timpul mersului.

Pe masura ce invata sa isi miste picioarele pentru a se deplasa, da-i drumul la manute, din cand in cand, pentru a-l lasa sa faca macar 1-2 pasi singur. Fii insa pregatita sa il prinzi daca face buf, stand cu ochii pe el! Copilul continua sa descopere si invete lucruri noi si o face cum stie mai bine: mergand prin casa sprijinit de mobilier, mergand de-a busilea sau tarandu-se.

Nimic nu-l va opri sa deschida usile dulapurilor, ale sertarelor sau ale altor piese de mobilier din casa. Va trage de tot ce gaseste in calea lui, va imprastia lucrurile si va arunca cu obiecte in jur. Pe masura ce copilul isi imbunatateste coordonarea mana-ochi si invata sa isi foloseasca mai bine manutele si degetelele, isi manifesta si interesul pentru carti si reviste. Le analizeaza cu atentie si incearca sa le rasfoiasca cu degetele.

Probabil ca preia exemplul tau, daca te-a vazut citind ziare si reviste si va incerca sa imite modul in care le rasfoiesti. Cumpara-i carti cat mai colorate si pline de imagini sugestive - animalute, culori, numere.

copil-invatare

Comunicarea si devzoltarea sociala ale bebelusului la 11 luni si 3 saptamani

Procesul comunicarii incepe sa se maturizeze destul de mult in apropiere de implinirea varstei de 1 an. Bebelusul tau se angajeaza in conversatii si dialoguri din ce in ce mai complexe. Isi imbunatateste abilitatile de limbaj si vorbire si dobandeste achizitii noi in vocabular.

Probabil ca, pana la aceasta varsta, copilul deja a pronuntat primul "mama" sau "tata" si jongleaza si cu pronuntia altor termeni familiari, pe care ii aude frecvent in jur - "apa", "papa", "baia" - pe care se straduieste sa ii rosteasca cat mai corect. Pana cand copilul va putea purta un dialog coerent cu tine, va incerca sa se faca inteles nu doar prin putinele cuvinte si sunete pe care le stie, ci si prin limbajul nonverbal.

Gesturile si comportamentul sunt, la varsta de 47 de saptamani, cele mai coerente moduri prin care iti raspunde la solicitari. Rade, zambeste si chicoteste cand ceva ii face placere. Se stramba, incrunta si tipa sau plange cand este suparat sau o dorinta nu i-a fost satisfacuta. Isi va exprima nevoile si dorintele aratand cu degetelul sau cautand cu privirea obiectele sau lucrurile pe care le cauta. Implica bebelusul in grupuri de copii si vorbeste cat mai mult cu el.

Citeste-i povesti si pune-i tot timpul intrebari, pentru a-l stimula sa vorbeasca si a-i dezvolta vocabularul, dar si pentru a-l ajuta sa devina o persoana mai sociala. Din interactiunile cu ceilalti, bebelusul extrage principalele abilitati sociale si invata sa isi faca prieteni, mai tarziu, in copilarie.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 47 de saptamani (11 luni si 3 saptamani)

Mersul bebelusilor, cand trebuie sa iti faci griji?
Ghidul parintilor in alegerea jucariilor pentru copii (0-4 ani)
Siguranta bebelusului in casa
Relatia bebelusului cu animalul de companie
Semne ale problemelor nutritionale la bebelusi
Trucuri simple pentru siguranta copilului in masina
Fericirea copiilor sta in lucruri simple

Somnul bebelusului la 11 luni si 3 saptamani

Programul de somn al bebelusului de 11 luni si 3 saptamani nu se schimba foarte mult in aceasta perioada, dar nici nu ramane batut in cuie. Desi majoritatea bebelusilor doarme in jur de 14 ore pe zi, dintre care 10-12, pe timpul noptii, iar 1-2, pe timpul zilei, numarul lor poate varia de la un copil la altul.

Unii bebelusi inca mai au nevoie de 2 reprize de somn pe timpul zilei, in timp ce altii renunta si pastreaza doar un pui de somn, mai lung, dupa-amiaza. Mai sunt doar cateva zile in care vei adormi bebelusul pe spate, cu burtica in sus, pentru a-l proteja de sindromul mortii subite la sugar. Incepand cu varsta de 12 luni, riscul dispare si copilul poate dormi in orice pozitie doreste.

Alimentatia bebelusului la 11 luni si 3 saptamani

In apropiere de varsta de un anisor, copilul ar trebui deja sa reuseasca sa manance singur, ducand alimentele la gurita cu manutele. In aceasta perioada doar exerseaza mancatul de unul singur, iar antrenamentul lasa destul de multa mizerie si dezordine in jurul lui. Insa pana la 47 de saptamani, bebelusul ar fi trebuit sa dea macar primele semne ca vrea sa se hraneasca singur, chiar daca este destul de neindemanatic la a pune in practica aceasta abilitate.

Programul de mese al copilului nu sufera foarte multe modificari. Copilul va manca tot 4-5 mese pe zi, formate atat din alimente solide, cat si din lapte. Gustarile vor face parte din meniul zilnic si devin din ce in ce mai utile in dezvoltarea abilitatii de masticatie si de calmare a durerilor provocate de eruptia dentara.

Ai putea constata, daca nu ai facut-o deja, ca apetitul copilului incepe sa scada, iar greutatea lui stagneaza sau scade. Este normal sa se intample acest lucru. Specialistii sustin ca pe masura ce nivelul de activitate al bebelusului creste, greutatea are tendinta de a scadea putin, insa nu se va simti considerabil la cantar.

Componenta meselor solide va cuprinde din ce in ce mai multe tipuri de alimente: fructe, legume, lactate, carne, peste, oua etc. Peste foarte putin timp, laptele de vaca, mierea si alte alimente interzise pana la aceasta varsta isi vor face loc in meniul copilului.

Tu ce schimbari sau achizitii noi ai constatat in dezvoltarea bebelusului la varsta de 11 luni si 3 saptamani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Bebelus 11 luni Jucarii bebelusi Dezvoltare fizica bebelusi Somn bebelusi Alimentatie bebelusi Comunicare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre