Implinirea primului anisor reprezinta totodata si varsta marilor schimbari si realizari in cresterea si dezvoltarea bebelusului. In a 12-a luna, este momentul prielnic ca cel mic sa faca primii pasi independent, fara ajutor.
Regulile alimentatiei incep sa se schimbe, este dornic sa invete sa se hraneasca singur, dar capata autonomie si in alte activitati de joaca sau in mers. Comunicarea si limbajul cunosc o dezvoltare rapida, copilul devenind un parrtener de discutie extrem de interesant la aceasta varsta. Descopera care sunt ultimele achizitii in dezvoltarea si cresterea copilului in cea de-a 12-a luna de viata, pana la momentul implinirii primului anisor!
Supraveghere si ingrijiri
Copilul implineste in curand un an. Dupa aceea nu se mai discuta despre varsta copilului in luni, ci in ani. Ajunsa la acest moment, orice mama priveste inapoi asupra anului scurs. Copilul a facut progrese uriase, a devenit o mica personalitate, ce poate face multe lucruri cu corpul sau si care are o vointa proprie.
Orice mama ia o multime de hotarari, din instinct, fara a reflecta prea mult. Cand este nesigura, copilul ii arata prin reactiile lui daca solutia adoptata este cea mai nimerita. Incercarile si greselile fac parte din viata parintilor si nici o carte sau nici un medic nu pot scuti mama de emotii sau de situatii neprevazute.
Medicul si cartile sunt totusi ajutoare obligatorii in cresterea si educatia copilului.
Consultul medical este obligatoriu. Chiar daca sugarul este sanatos, la sfarsitul anului are nevoie de un consult medical amanuntit, care sa faca bilantul dezvoltarii fizice si psihice din perioada de sugar si sa fixeze jaloanele pentru etapa urmatoare. La un an se administreaza vitamina D oral in cazul in care nu s-a facut profilaxia rahitismului prin administrare zilnica. Se continua, la cei la care s-a inceput, administrarea de fluor.
Dezvoltarea fizica
Greutatea se tripleaza fata de cea de la nastere; la cei nascuti cu greutate mica, se tripleaza mai devreme.
Baieti:
- mediul urban: 9100 - 9 900g;
- mediul rural: 9200 - 9800g.
Fete:
- mediul urban: 9100 - 9300g;
- mediul rural: 9000 - 9300g.
Aceste praguri sunt medii, deviatiile de plus sau minus 700-900g se apreciaza ca normale.
Talia
Baieti:
- mediul urban: 75,32cm (+/- 3,11cm);
- mediul rural: 74,88 cm (+/- 3,37cm).
Fete:
- mediul urban: 73,91cm (+/- 3,01cm);
- mediul rural: 73,28cm (+/- 3,23cm).
Perimetrul cranian
Baieti:
- mediul urban: 46,23cm (+/- 1,54cm);
- mediul rural: 45,96cm (+/- 1,66cm).
Fete:
- mediul urban: 45,24cm (+/- 1,55cm);
- mediul rural: 44,81cm (+/- 1,74cm).
Perimetrul toracic
Baieti:
- mediul urban: 47,26 cm (+/- 2,22cm);
- mediul rural: 47,30cm (+/- 2,44cm).
Fete:
- mediul urban: 46,29cm (+/- 2,04cm);
- mediul rural: 46,06cm (+/- 2,39cm).
Dentitia
La un an copilul are in medie 6 dinti (4 sus si 2 jos). Exista foarte multi copii perfect normali la care primul dinte apare de-abia acum sau chiar mai tarziu.
Primii pasi singur
Chiar din debutul primei saptamani, bebelusul iti poate face surpriza de a face primii pasi independent, fara sprijin, in cazul in care nu a facut-o deja. Va fi un mers un pic chinuit, dar va fi foarte amuzant. La aceasta varsta, copilul merge pe varfuri, cu talpile usor indreptate spre interior. Din aceasta cauza, nici nu isi poate tine echilibrul prea mult timp si nu poate face foarte multi pasi de unul singur.
Motricitatea fina
Motricitatea fina cunoaste progrese importante in a 12-a luna de viata. Copilul reuseste sa prinda cu manutele obiectele, sa le arunce, sa impinga si sa dea drumul jos jucariilor. Iti va intinde jucariile pentru a le lua de la el din manuta, dar va incerca imediat sa le ia inapoi de la tine.
Devine interesat de jocuri in care sa puna obiecte in containere sau cutii si adora sa le rastoarne apoi. Copilul capata din ce in ce mai multa forta si energie si isi dezvolta destul de mult musculatura pana la aceasta varsta. Este apt sa faca primii pasi independent si are suficienta forta sa se ridice singur in picioare si sa se aventureze in tot felul de peripetii in miscare. Trebuie sa fii tot timpul cu ochii pe el!
Curiozitatea care caracterizeaza aceasta varsta si dezvoltarea abilitatilor fine motorii il determina pe bebe sa fie dornic sa manevreze singur lingura sau lingurita in timpul mesei. Nu va fi capabil sa o foloseasca corespunzator si mai mult se va juca cu ea, aruncand mancare in toate partile. Este indicat insa sa ii permiti sa manevreze tacamurile, deoarece contribuie la imbuntatatirea coordonarii mana-ochi si la stimularea independentei.
Somnul bebelusului la 12 luni
Rutina de somn a copilului ar trebui sa fie bine consolidata pana la aceasta varsta si aplicata constant in programul micutului tau. La un anisor, copilul trebuie sa doarma toata noaptea, fara intrerupere. In schimb, va incepe sa opuna rezistenta la somnul de dupa-amiaza. Daca in primele luni de viata sau chiar dupa sase luni, copilul avea cel putin doua reprize de somn de dupa-amiaza, destul de lungi, chiar si de 2-3 ore, la varsta de un an, incepe sa devina mai activ si sa fie dornic sa stea mai mult treaz in timpul zilei.
Stie ca are de explorat si invatat atat de multe lucruri, incat nu prea mai are timp de dormit in timpul zilei. La 12 luni, este indicat ca bebelusul sa mai doarma o singura data in timpul zilei, mai exact dupa-amiaza. Puiul de somn de dupa-amiaza va face parte din rutina de somn pana la varsta prescolara, cand se va renunta complet la el.
Cel mai important este sa ii pastrezi constanta rutina de somn de seara si sa ai grija ca activitatile din cadrul ei sa fie cat mai relaxante si sa favorizeze un somn linistit si odihnitor al copilului.
Alimentatia
Este si momentul oportun introducerii unor noi alimente in meniu. Multe dintre ele nu au fost permise pana la aceasta varsta, din cauza imaturitatii sistemului imunitar sau digestiv. In cazul in care copilul nu este predispus ereditar la alergii, atunci poti integra in meniul lui si alimente noi precum:
- lapte de vaca;
- porumb;
- grau;
- suc de citrice;
- oua;
- miere;
- fructe de mare;
- alune si nuci.
Tine cont de sfatul medicului cand le introduci in alimentatia bebeblusului si urmareste cu atentie felul in care reactioneaza organismul lui prima oara cand le consuma. Daca apar semne de alergie sau intoleranta, amana momentul introducerii lor pana cand copilul va reusi sa le tolereze.
La un an (si nu mai inainte) se pot da o mare parte din mancarurile ce se gatesc pentru fratii mai mari. Atata timp cat primeste zilnic legume, fructe, carne si lapte, se poate tine seama de preferintele copilului. Bineinteles ca se va intocmi un mediu echilibrat. Majoritatea copiilor prefera o alimentatie simpla, bine pregatita, necondimentata. Este recomandat sa se renunte la biberon.
In realitate, marea majoritate a copiilor chiar si dupa varsta de un an prefera sa primeasca laptele (cu sau fara adaosuri) cu biberonul.
La masa de pranz potrivit traditiei culinare romanesti, multe mame dau mai intai copilului supa sau ciorba cu multe zarzavaturi si apoi piureul cu carne. Daca se tine mult si la supa, se va incepe cu piureul cu carne si supa va fi felul al doilea. Piureul este de preferat din cartofi sau morcovi cu unt. Se pot da si alte zarzavaturi (dovlecei, conopida, sfecla, albituri etc).
Se prefera carnea rosie de vitel sau manzat. Se poate da si carne de vaca, peste slab; oul se poate da si prajit sau chiar omleta. Ca variatie se poate da mamaliguta cu branza de vaci sau iaurt, ciulama, pilaf, paste fainoase fine. Se poate da si branza topita. Masa se poate incheia cu compot, suc de fructe sau o prajitura de casa.
Idei de gustari pentru copiii de 1 an
La gustarea de la ora 10: nimic sau numai fructe.
La gustarea de dupa-amiaza: iaurt, branza de vaci sau branza topita, fructe strivite (mere, banane, piersici etc.) simple sau cu biscuiti si branza de vaci. Mamele care au timp pot da creme, budinci, prajiturele de casa etc.
Alimente interzise
Nu se dau copilului cafea naturala, ceai rusesc concentrat, mancaruri condimentate, salamuri afumate, slanina, peste afumat, bauturi alcoolice, muraturi. De asemenea, nu sunt indicate leguminoasele uscate (lintea, fasolea, mazarea), varza acra.
Excesul de sare
In mod fiziologic sugarul si copilul mic nu au nevoie de sare in mancare. Excesul de sare favorizeaza aparitia hipertensiunii la adult. In unele tari (S.U.A., Anglia, Tarile Scandinave, Germania) este interzis adaosul de sare la fabricarea conservelor pentru copiii mici.
Sandvisurile la 11-12 luni
Sugarilor care au invatat sa mestece bine, li se poale da dimineata, la masa cu lapte, o tartina cu unt sau cu o pasta moale de fructe (macese, mere, gutui). Este important sa li se dea paine proaspata, alba, taiata in felii subtiri.
Spre sfarsitul lunii a 12-a, se incearca si painea neagra. Pe paine se poate da, pe langa unt, branza de vaca, branza topita, partea slaba din sunca presata, parizer de buna calitate, crenwursti. De acum inainte, unii copii prefera variatia in alimentatie.
Excesul de dulciuri trebuie evitat. Dulciurile si prajiturile se vor da numai dupa mese, nu intre mese. La masa de seara este bine sa nu se dea deloc dulciuri. Excesul de dulciuri (zahar, miere, dulceata, bomboane, gemuri, prajituri) are un rol incontestabil in aparitia cariilor dentare.
Vorbirea si limbajul
In apropiere de implinirea unui anisor, poti trage linie si in dezvoltarea vorbirii si limbajului si poti constata cateva progrese importante in acest sens. Chiar daca vocabularul lui nu cuprinde foarte multe cuvinte, iar "mama" si "tata" sunt la ordinea zilei in vorbirea lui, micutul tau poate bolborosi cateva cuvinte neinteligibile si le poate lega in propozitii scurte si cu inflexiuni vocale complete.
Ceea ce bolboreseste copilul la aceasta varsta seamana mai degraba cu un soi de limba straina. Nu strica sa incepi sa ii pui bazele invatarii primelor bune maniere, prin repetarea si invatarea lui "te rog" si "multumesc". Sa nu crezi ca le va si spune sau le va intelege la aceasta varsta, insa repetarea lor constanta in situatiile care o cer ajuta la deprinderea lor mai rapida atunci cand va creste.
Bebelusul poate raspunde la intrebari si comenzi simple, mai ales daca asociezi cuvintelor si gesturi edificatoare, care sa il ajute sa inteleaga mai bine ce ii soliciti. De exemplu, atunci cand il rogi sa iti dea jucaria, arata-i cu degetul spre ea. Este momentul oportun sa il inveti sa faca asocierea intre cuvinte si obiectele din jurul lui. Tot ce trebuie sa faci este ca atunci cand ii pronunti anumiti termeni, sa ii arati simultan si obiectele cu care se asociaza acestia.
Anxietatea de separare
Inca mai persista reminiscente ale anxietatii de separare in incercarea de a-l obisnui pe bebelus sa stea departe de tine mai mult timp. Chiar daca aceasta s-a manifestat mai mult in lunile anterioare, nici la varsta de un an nu este complet depasita. Poti ajuta la trecerea peste anxietatea specifica varstei permitandu-i sa fie ceva mai independent.
Lasa-l sa se loveasca de experiente noi singur, fara a sari in ajutorul lui rapid. Permite-i, in masura in care este in siguranta, sa se descurce singur si sa gaseasca solutii la dificultatile cu care se confrunta la aceasta varsta. De exemplu, daca a incercat sa mearga si a cazut in fundulet, nu sari imediat sa il ridici si sa il cocolosesti. Incurajeaza-l verbal sa se ridice.
Lasa-l sa se straduiasca si intervino atunci cand vezi ca nu se descurca deloc sau exista riscul sa cada si sa se loveasca sever.
Bebelusul tau ce progrese a inregistrat pana la varsta de un an? Spune-ne povestea primului anisor din viata bebelusului tau, in sectiunea de comentarii de mai jos!