Bebelusul la 7 luni si 1 saptamana

/ / Modificat: 2013-10-07
Bebelusul la 7 luni si 1 saptamana

Bebelusul de 29 de saptamani (7 luni si 1 saptamana) poate dezvolta preferinta pentru animalele de plus, mici sau mari, iar unul dintre aceste animale de plus poate deveni jucaria lui preferata fara de care nu va merge nicaieri si nu va face nimic.

Alte jucarii potrivite pentru bebelusul tau la aceasta varsta sunt mingiile colorate (suficient de mari pentru a nu putea fi bagate in gura), cuburile si jucarii interactive cu sunete si lumini.

In privinta limbajului, si acesta este in plina dezvoltare si bebelusul tau iti poate face o mare supriza spunand pentru prima data "mama" sau "tata.

La varsta de 7 luni si 1 saptamana (29 saptamani), bebelusul tau incepe sa dobandeasca abilitati din ce in ce mai complexe, devenind curios si dornic de a explora din ce in ce mai mult lumea. Isi dezvolta din plin comunicarea, imbogatind-o cu gesturi, reactii si sunete noi, dar dezvolta si aptitudini mentale complexe, incepand chiar sa priceapa concepte destul de abstracte, precum permanenta obiectelor. Iata cele mai importante achizitii pe care le dobandeste bebelusul tau la varsta de 29 de saptamani si la ce te poti astepta de la el!  

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 7 luni si 1 saptamana

Bebelusul tau este din ce in ce mai fortos si dornic sa faca miscare, iar greutatea si inaltimea incep sa il ajute destul de mult in demersul lui de a invata sa faca primii pasi si sa se deplaseze, La varsta de 29 de saptamani, bebelusul cantareste aproximativ 7.5 kg si masoara in jur de 68,5 - 68,6 cm, insa parametri de crestere pot diferi in functie de mai multi factori.

Pana la aceasta varsta, copilul a capatat mobilitate in corp, ceea ce il ajuta sa se ridice singur in sezut, sprijinandu-se in manute. Nu toti copiii reusesc sa intreprinda foarte bine aceasta abilitate, insa este important ca macar sa il vezi ca se straduieste si, acolo unde esueaza, sa ii oferi o mana de ajutor.

La inceputul celor 7 luni de viata, bebelusul tau este capabil sa se tarasca, sa mearga de-a busilea, sa se rostogoleasca si sa-si foloseasca manutele si piciorusele pentru a se deplasa. Copilul tau incepe sa devina din ce in ce mai independent. Nu mai are nevoie de ajutorul tau pentru a ajunge la o jucarie sau la suzeta, daca este lasat liber si o vede in cale.

Se foloseste de abilitatile fizice dobandite pana acum pentru a-si atinge scopul. Incepe sa devina un mic maestru in manipularea obiectelor in manute si in controlul degetelelor. Daca pana acum, bebe prindea lucrurile cu palmele sau cu mainile, de acum incolo incepe sa isi foloseasca degetelele pentru a le apuca. Le manuieste cu multa curiozitate si dorinta de a le descoperi rostul, le baga in gurita si le arunca pe jos, pentru a vedea ce se intampla cu ele.

bebelus-7-luni

Copilul nu este inca apt sa stea singur in picioare sau sa se deplaseze, nici macar sprijinindu-se de piese de mobilier. Insa ii poti incuraja aceasta abilitate, punandu-l sa stea in picioruse, tinandu-l de sub axile, pentru intervale scurte de timp. Este un "antrenament" care il ajuta sa faca primii pasi mai usor.

Un pas important in dezvoltarea intelectuala a copilului este intelegerea permanentei obiectelor, ceea ce inseamna ca bebelusul tau incepe sa priceapa ca un obiect exista chiar daca nu il vede. Stimuleaza-i aceasta abilitate, jucandu-te cu el. Joaca-te cu el diverse joculete prin care ii arati un obiect, il ascunzi, in fata lui, si apoi il incurajezi sa il gaseasca sau caute.  

Comunicarea si sociabilitatea bebelusului la 7 luni si 1 saptamana

Comunicarea si dezvoltarea sociala a copilului incep sa se contureze din ce in ce mai mult. Pe langa sunetele pe care deja le rostea obsesiv, copilul isi imbogateste repertoriul si cu alte silabe "di", "da", "ma", "mu", "mi" pe care le repeta obsesivsau le combina in cuvinte simple. Copilul incepe sa isi exprime emotiile si trairile si prin alte gesturi si reactii.

Poti observa ca grimasele copilului au progresat in complexitate. Atunci cand copilul este curios, face ochii mari, ridica sprancenele si te priveste insistent. Si amuzamentul sau bucuria sunt emotii pe care incepe sa le exprime diferit. Iti poti da seama ca este amuzat sau binedispus si fara sa isi agite manutele si piciorusele sau sa rada copios.

Copilul adora sa stea in preajma celorlalti si invata o multime de lucruri noi din conversatiile pe care le ai cu el. Chiar si asa, plansul ramane o parte importanta a comunicarii cu bebelusul tau. Principalele stari si nevoi sunt inca transmise de bebelus prin plansete, zambete si grimase.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 29 de saptamani (7 luni si 1 saptamana)

Cresterea si alimentatia
Retete pentru 6-7 luni
Jocul pentru copilul de 7 - 9 luni
Dezvoltarea limbajului, cum comunica bebelusul pana la 1 an?
Beneficiile plimbarii pentru bebelusi
Ganguritul la bebelusi
Dependenta copilului de o anumita jucarie

Somnul bebelusului la 7 luni si 1 saptamana

Daca respecti cu atentie rutina si programul copilului, la varsta de 29 de saptamani, somnul ar trebui sa fie destul de bine organizat si pus la punct, fara treziri nocturne sau tulburari. Bebelusul inca doarme in jur de 14 1/2 ore pe zi, impartite in 10-11 ore, noaptea, si vreo 3-4 ore, pe timpul zilei, in 2 reprize.

Este important sa respecti rutina de somn stabilita pentru varsta lui si, astfel, sa il culci zilnic la aceeasi ora si sa te asiguri ca adoarme singurel, fara a fi dependent de prezenta ta sau, mai rau, de suzeta, biberon sau alte stimulente pentru somn.

Culca-l in continuare pe spate, cu burtica in sus, deoarece riscul mortii subite la sugari inca exista si este bine sa fii precauta. Sigur ca, pe timpul noptii, daca te duci in camera bebelusului, ai putea constata ca s-a intors singur de pe o parte pe alta. Pe masura ce se apropie de varsta de 1 an, riscul sindromului mortii subite scade, insa este bine sa fii inca precauta si sa incerci sa il intorci pe partea corespunzaroare, cu burtica in sus.  

Alimentatia bebelusului la 7 luni si 1 saptamana

Diversificarea alimentatiei este in cotinuu proces de desfasurare, iar micutul tau cunoaste, de la o saptamana la alta, gusturi si texturi noi. Probabil ca cerealele pentru bebe sau bananele fac parte din meniul bebelusului in mod constant. Insa meniul lui se poate diversifica, la varsta de 29 de saptamani, si cu alte legume si fructe: avocado, dovlecei, cartofi dulci.

Introdu cate un aliment nou la cateva zile sau la o saptamana, pentru a putea observa cum reactioneaza organismul micutului la ele si daca prezinta vreo alergie sau intoleranta. Varsta de 7 luni si 1 saptamana permite introducerea sucurilor de mere sau pere.

Evita inca sucurile foarte acide, din citrice, deoarece pot fi destul de "dure" cu aparatul digestiv al copilului si prezinta si un risc crescut de alergii. Alte alimente cu grad alergenic ridicat, pe care este bine sa le introduci cu precautie, sunt:

  • nucile, alunele si alte olealigonoase;
  • capsune;
  • albusul de ou;
  • unt de arahide etc.

    Pana la implinirea varstei de un anisor, evita sa ii dai copilului lapte de vaca sau miere, deoarece nu are inca sistemul digestiv suficient de dezvoltat. Risca sa sufere de intoleranta la proteinele din lapte sau de botulism, din cauza mierii.

    Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului la varsta de 7 luni si 1 saptamana? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

    Taguri Bebelus 7 luni Jucarii bebelusi Limbaj bebelus Dezvoltare fizica bebelusi Somn bebelusi Alimentatie bebelusi Comunicare bebelusi

    Articole recomandate

    Citeste si despre