Pielea unui bebelus este extrem de fina, delicata, catifelata, dar si foarte sensibila. Micutii sunt predispusi la iritatii frecvente, in special in primele luni dupa nastere. Uneori si o simpla frecare de hainute sau o atingere poate crea leziuni. Iata cum sa tratezi cele mai frecvente probleme ale pielii la bebelusi!
Iritatia provocata de scutec
Aceasta va fi probabil cea mai comuna problema pe care o vei avea cu pielea micutului tau. Apare la aproape toti bebelusii. Iritatiile provocate de scutec apar adesea din cauza faptului ca il strangi foarte tare cu el, ca il lasi prea mult cu el umed sau din cauza texturii scutecului, pe care pielea nu o suporta.
Acestea sunt destul de greu de evitat, dar daca tii copilul cat mai mult fara scutec prin casa si lasi pielea sa respire, vor fi mai putin frecvente. De asemenea, ai grija sa il schimbi imediat ce uda scutecul pentru ca retinerea umezelii creeaza iritatii. Atentie si la detergenti si la materialul din care sunt facute scutecele; alege materiale naturale!
E bine sa ai mereu in casa un unguent pentru astfel de iritatii. Aplicandu-l la fiecare schimbare de scutec vei scadea simtitor riscul de aparitie a iritatiei de scutec. Un astfel de unguent este si unguentul Bepanthen, cu un continut mai ridicat de grasimi si o concentratie mai scazuta de apa, aplicandu-se in general pe tesutul uscat. Se recomanda pentru protejarea funduletului lui bebe impotriva eritemului fesier.
Acneea la bebelus
Apare inca din uterul mamei cand fatul este expus la hormonii acesteia. Nu trebuie sa te sperii sau impacientezi daca micutul tau o are. Cel mai bun tratament pentru aceasta problema este sa nu faci nimic si sa nu dai copilului medicamente sau alte substante. Acneea de bebelus trece de la sine in cateva saptamani.
Semnele din nastere
Foarte multi bebelusi au semne din nastere. Acestea pot fi prezente de la nastere sau pot aparea chiar la cateva luni dupa. In general, aceste semne nu sunt periculoase, cel mult inestetice. Totusi, daca unele isi schimba culoarea, forma si textura este bine sa mergi la medic. In plus, consulta un medic daca acestea apar mai tarziu dupa nastere, pentru a te asigura ca nu este vorba despre altceva.
Eczema atopica
Eczema atopica este o iritatie de culoare rosiatica si pruriginoasa. Este comuna in randul copiilor cu istoric familal de astm, alergii sau dermatita atopica. Poate aparea pe fata, piept, maini, coate sau in spatele genunchilor. Tratarea ei consta in folosirea unor detergenti, sapunuri si a altor produse de ingrijire pentru piele hipersensibila, precum si aplicarea lotiunilor speciale. De asemenea, este important sa identifici declansatorul eczemei (vreun material, produs, scutec etc.) pentru a nu-l mai folosi.
Piele uscata
Pielea uscata apare mai ales la nou-nascuti. In special la cei nascuti mai tarziu de termen. Adesea, acesta constituie primul strat de piele, care se cojeste si cade, pentru a lasa loc pielii sanatoase care se afla sub ea. Este nevoie doar de putina rabdare pentru ca pielea bebelusului tau sa revina la normal. Daca observi ca acest lucru nu se intampla, apeleaza la pediatru.
Dermatita seboreica
Cojitele in cap (pe scalp) pot aparea in prima sau a 2-a luna dupa nastere si de obicei dispar pana la implinirea unui anisor. Aceasta conditie mai este denumita si dermatita seboreica si este cauzata de excesul de uleiuri si grasimi din glande. Arata ca o eruptie rosie pe cap, sprancene, pleoape, parti laterale ale nasului sau in spatele urechilor. Apar cojite solzoase, ceroase. Se trateaza cu un sampon special sau creme si lotiuni recomandate de medic.
Iritatia de la caldura
Iritatia de la caldura arata ca niste mici basicute rozalii-rosiatice pe zonele din corpul bebelusului expuse la transpiratie. Cand este cald si copilul transpira, in special la nivelul gatului, axilelor, spatelui, pieptului, in spatele genunchilor, hainutele se freaca de pielea sensibila si da nastere iritatiei de caldura. Mentinerea copilului in locuri racoroase si uscate, precum si imbracarea lui in haine vaporoase si din texturi naturale sunt masuri suficiente pentru a evita aceasta problema.
Aftele bucale
Sunt mici ulceratii dureroase, observate pe mucoasa cavitatii bucale. Daca bebelusul are pete mici si albe pe partea interioara a obrajilor, dar si in cerul gurii, pe limba sau gingii, este posibil ca acestea sa fie afte cauzate de Candida albicanis. Acestea apar cel mai des la bebelusii in varsta de doua luni sau mai mici, dar poate aparea si la copiii mai mari.
Aftele bucale se pot preveni prin igienizarea atenta a biberoanelor, suzetelor si a altor ustensile in hranirea micutului, precum si prin curatarea mamelonului inainte de alaptare. Poti da bebelusului putina apa fiarta si racita dupa fiecare alaptare pentru a spala reziduurile din gurita lui. Spala hainele la temperaturi de peste 60 de grade Celsius pentru a indeparta Candida de pe hainute.