Pielea albastruie la bebelusi

/ / Modificat: 2012-01-10
Pielea albastruie la bebelusi

Colorarea albastruie sau vinetie a pielii la bebelusi poate fi un simptom al unor afectiuni sau probleme de circulatie ori oxigenare a sangelui. Mergi cu bebelusul la medic in cazul in care observi ca pielea bebelusului tau se modifica in albastru si are un aspect vanat permanent. Chiar daca in cele mai multe cazuri schimbarea culorii pielii nu este daunatoare si este cauzata de diverse stari ale bebelusului, exista situatii in care poate indica prezenta unor malformatii congenitale si afectiuni pulmonare grave.

Care sunt cauzele albastririi pielii la bebelusi?

Specialistii sustin ca exista 2 cauze principale ale invinetirii pielii la bebelusi:

  • oxigenarea insuficienta a plamanilor; oxigenul este cel care contribuie la colorarea sangelui in rosu, iar celulele care nu il primesc suficient raman albastrui (cianotice);
  • sangele subdermic, imediat de sub piele, se misca foarte lent, iar venele care transporta sange cu celule insuficient oxiegante sun mai vizibile.


La baza acestor cauze pot sta boli sau afectiuni grave, de aceea invinetirea pielii trebuie verificata si consultata la medic.

Cand este pielea albastruie normala la bebelusi?

Exista multe situatii particulare si uzuale in care pielea bebelusului se poate colora in albastrui fara a sugera o problema medicala.

Inca de la nastere, bebelusul poate avea pielea usor vanata, insa acest lucru se intampla din cauza sistemului circulator imatur. Insa aspectul pielii revine la normal intr-o zi sau doua.

Si atunci cand bebelusul plange foarte tare, este iritat sau nervos, suge la san, ai putea observa ca buzele, gura si fata ar putea capata o usoara coloratie albastruie, insa atunci cand plansul inceteaza, aspectul revine la normal, adica la o culoare rozalie, sanatoasa.

Zonele care se invinetesc adesea si nu constituie neaparat un motiv de ingrijorare sunt piciorusele, manutele si zona din jurul guritei. Insa si acestea pot ridica probleme daca cianoza persista sau se intensifica si se extinde in alte zone.


Cand este cazul sa iti faci griji si sa mergi la medic?

Iti poti da seama daca invinetirea pielii bebelusului este mai mult decat o simpla reactie la plans sau la alti factori firesti, analizand cu atentie tot corpul bebelusului si durata albastririi pielii.

In cazul in care se observa ca invinetirea este localizata pe tot corpul, in special in zonele cu un flux sangvin crescut - buze, limba, vagin sau scrot - ar putea fi simptomul unei boli pulmonare sau cardiace.

Daca micutul tau are mereu buzele sau zona din jurul guritei invinetita, este important sa il duci la medicul pediatru de urgenta. Ar putea fi un semn de lipsa de oxigenare a sangelui si trebuie luate masuri imediate.

Cianoza la bebelusi, risc de malformatii cardiace congenitale si probleme pulmonare

Colorarea albastruie care apare la bebelusii cu defecte de inima se numeste cianoza. Culoarea pielii, in special a tegumentelor, se schimba din cauza ca inima nu pompeaza suficient sange oxigenat in corp sau pentru ca exista o problema cardiaca (malformatie) sau afectiune respiratorie sau pulmonara (infectii, malformatii) care impiedica oxigenarea adecvata a sangelui.

Invinetirea apare in special din cauza malformatiilor si afectiunilor medicale lozalizate la inima si la plamani si mai putin din factori de mediu. Specialistii sustin ca cianoza poate aparea totusi si in urma unei intoxicatii cu anumite tipuri de coloranti sau prin alimentatie, atunci cand micutului i se da apa contaminata cu nitriti. Apa din fantana contine cantitati crescute de nitriti, extrem de periculosi pentru sanatatea bebelusului.

Cianoza este o stare medicala patologica, care necesita ingrijire medicala de urgenta. Pana la venirea medicului sau pana ajungi la cu micutul la urgente, poti incerca cateva metode pentru a ameliora starea si a creste aportul de oxigen in sange. Scoate copilul la aer, pentru a stimula oxigenarea si incearca sa ii ridici usor toracele atunci cand sta intins in pat, cu ajutorul unei perne.

Conduita terapeutica se bazeaza pe depistarea si tratarea cauzelor care stau la baza cianozei bebelusului. In functie de severitatea afectiunii sau conditiei medicale, medicul poate prescrie o medicatie sau poate recurge la interventie chirurgicala, in vederea corectarii defectelor sau problemelor care impiedica oxigenarea adecvata a sangelui.

Taguri Cianoza bebelusi Malformatii congenitale Piele nou-nascut Cianoza bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre