Criptorhidia reprezinta o anomalie a pozitionarii testiculelor la bebelusi. Pe masura ce fatul se dezvolta in uterul mamei, testiculele lui cresc in interiorul abdomenului. Acestea coboara si se formeaza in pozitia corecta exact inainte de nastere. La aproximativ 3% din nasterile la termen exista riscul ca acestea sa nu coboare in scrot, iar in 5% din cazuri bebelusii au cel putin un testicul necoborat. Afectiunea este mai prezenta la bebelusii nascuti prematur.
Care sunt cauzele?
Cauzele exacte care stau la baza acestei anomalii nu sunt cunoscute. Se considera ca exista o combinatie de factori genetici, de mediu si ai sanatatii mamei care pot influenta schimbarile hormonale, fizice si ale activitatii nervoase care asigura dezvoltarea testiculelor.
Mai exista si o serie de factori de risc care contribuie la aparitia acestei probleme la bebelusii de sex masculin:
-
greutate mica la nastere;
-
prematuritate;
-
istoric familial cu cazuri de anomalii ale testiculelor sau alte probleme ale dezvoltarii genitale;
-
abuzul de alcool al mamei in timpul sarcinii;
-
conditii ale fatului care impiedica cresterea (sindrom Down, defecte ale peretelui abdominal etc.);
-
obezitatea la mame in sarcina;
-
diabetul mamei in sarcina;
-
expunerea gravidei la pesticide.
Care sunt simptomele criptorhidiei?
Dupa nastere, la un examen fizic simplu, medicul neonatolog isi da seama daca testiculele baietelului au coborat sau nu in scrot sau daca vreunul din ele a ramas in interior.
-
scrotul poate fi stramb, inclinat sau gol;
-
nu creeaza durere, dar poate determina umflarea zonei;
-
scrot nedezvoltat (moale si aplatizat);
-
scrot dezechilibrat (cu o parte mai plina si mai mare), mai ales atunci cand doar un singur testicul coboara.
Testiculul poate fi ectopic (in pozitie anormala in zona inghinala), retractil (coborat, dar retras din scrot), absent sau malformat (cauzate de anomalii aparute in dezvoltarea intrauterina)
Cum se pune diagnosticul?
-
analize hormonale;
-
explorare chirurgicala (laparoscopie);
-
teste imagistice medicale.
Cum se trateaza criptorhidia?
In majoritatea cazurilor testiculul lipsa sau ambele testicule coboara de la sine, fara interventie, inainte ca baietelul sa implineasca 1 an.
Totusi, daca testiculul sau testiculele nu dau semne sa coboare in 6 luni, medicul apeleaza la tratament. Medicul urolog pediatru sau chirurgul pediatric este recomandat in astfel de cazuri. Exista mai multe metode terapeutice aplicate in aceste cazuri:
-
medicul ar putea prescrie tratament hormonal (B-HCG sau testosteron);
-
tratament chirurgical (procedeul se numeste orhipexie sau orhidopexie - este mai indicata baieteilor cu varsta intre 12 si 18 ani) etc.
Corectarea pozitiei anormale a testiculelor la bebelusi este esentiala pentru a se evita complicatii ce pot aparea la maturitate:
-
infertilitate;
-
cresterea unor tumori;
-
hernie etc.
Sfaturi pentru mame
Trebuie sa ii acorzi copilului cu un singur testicul sau care a fost supus unei interventii de coborare a lor in scrot o atentie deosebita. Pe langa faptul ca trebuie sa respecti toate indicatiile medicului si sa te prezinti cu micutul la toate examenele medicale, trebuie sa faci tot posibilul pentru a-l feri pe micut de traumatisme locale.
Nu trebuie sa il lasi pe micut sa stea in pozitie calare pe vreo jucarie sau pe alte lucruri pentru a evita lezarea zonei.
Daca micutul a fost supus unei interventii chirurgicale trebuie sa urmaresti constant semnele unei posibile infectii: durere, secretie, roseata etc.