Problemele digestive care apar frecvent la bebelusi sunt cauzate de schimbarile alimentare prin care trec la aceasta varsta - de la alaptare la hrana cu lapte praf, apoi la introducerea alimentelor solide - care provoaca adesea colici, gaze intestinale si alte simptome digestive neplacute. Insa exista si patologii care pot sta la baza constipatiei, diareei, varsaturilor si refluxului gastroesofagian, alte afectiuni digestive considerate comune in primul an de viata!
Colicile
Colicile sunt principala cauza de plans la bebelusi in primele trei luni de viata si sunt caracterizate prin dureri, crampe sau spasme abdominale. Potrivit specialistilor, colicile sunt semnul cel mai clar al adaptarii tubului digestiv al bebelusului, destul de imatur si insuficient dezvoltat dupa nastere, la alimentatia primita.
Atat bebelusii alaptati, cat si cei care sunt hraniti cu lapte praf manifesta colici in primele luni. Din cauza faptului ca inghit aer in timp ce sug la san sau din biberon, in intestinele bebelusilor se formeaza o tensiune, care determina contractarea muschilor abdominali si aparitia spasmelor dureroase.
Pozitia corecta de alaptat si alegerea tetinei potrivite pentru biberon reprezinta doua dintre cele mai eficiente metode de prevenire sau ameliorare a colicilor la bebelusi.
Refluxul gastroesofagian
Refluxul gastroesofagian este o afectiune medicala care apare din cauza urcarii acidului si sucurilor gastrice din stomac in esofag. Intalnit si sub numele de arsuri gastrice, refluxul este inconfortabil si riscant pentru sanatatea bebelusilor.
Pe langa faptul ca sunt inconfortabile, arsurile la stomac cresc riscul aparitiei cariilor dentare. Refluxul gastric este frecvent intalnit la bebelusii intre 4 si 12 luni si dispare cel mai adesea de la sine.
Aceasta afectiune digestiva pune probleme doar in situatia in care bebelusii scad brusc in greutate, sughit frecvent sau reflxul este insotit si de probleme respiratorii. In astfel de cazuri, este bine sa se mearga la medic, pentru mai multe investigatii. Regurgitatia si eructatia dupa fiecare masa de lapte a bebelusilor ajuta la prevenirea acestor probleme digestive incomode.
Diareea
Diareea este o alta afectiune digestiva frecvent intalnita la bebelusi. Chiar daca multi parinti dau vina pe lapte si pe alimentatie pentru aparitia acestui disconfort digestiv, se pare ca, cel mai adesea, diareea este provocata, la bebelusi, de un virus.
Potrivit specialistilor, cele mai multe cazuri de diaree la varste intre 6 si 24 de luni sunt cauzate de rotavirus.
In alte cazuri, diareea apare din cauza alergiei la lapte sau a intolerantei la lactoza. De fiecare data cand diareea nu da semne sa dispare dupa o zi sau doua, este recomandata vizita la medic, pentru un diagnostic precis si un tratament pe masura.
Constipatia
Daca diareea apare adesea la bebelusi in perioada in care este hranit cu lapte, constipatia isi face adesea simtita prezenta dupa diversificarea alimentatiei copilului, in special dupa introducerea cerealelor in meniu. Si laptele poate favoriza aparitia acestei afectiuni.
In cazul in care copilul nu are scaun mai multe zile la rand sau consistenta scaunelor este foarte tare, iar copilul se forteaza sa elimine materiile fecale, inseamna ca este constipat si ca trebuie mers cu el la pediatru, pentru a afla ce este de facut.
Varsaturile sau voma
Varsaturile sau voma sunt cauzate cel mai adesea la bebelusi de o infectie virala a tractului intestinal. Inainte de orice, parintii trebuie sa faca diferenta intre regurgitatie si voma.
Regurgitatia apare dupa fiecare masa si se caracterizeaza prin eliminarea spontana, pe cale orala, a laptelui nedigerat. Varsaturile apar la ceva timp dupa masa si presupun un efort de eliminare a continutului gastric, care este adesea branzos si fermentat.
Varsaturile sau voma cauzate de infectii sunt insotite adesea si de febra sau diaree. Este important ca problema sa fie investigata la medic, deoarece exista situatii in care indica prezenta unei malformatii digestive congenitale sau a unei afectiuni numita stenoza pilorica.
Bebelusul tau a suferit vreo afectiune digestiva importanta? Cum ai reusit sa o tratezi? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!